fbpx
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Προδικαστικό ζήτημα σε δίκη για επιμέλεια ανηλίκου: Εκκρεμεί η απόφαση για προσβολή πατρότητας (ΜΠρΠατρ 503/2024)

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών ανέβαλε την εξέταση του αιτήματος επιμέλειας καθώς δεν μπορεί να αποφανθεί αν δεν λυθεί αμετάκλητα το ζήτημα της πατρότητας.

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Σε εκκρεμότητα παραμένει η εκδίκαση αγωγής επιμέλειας ανήλικου τέκνου, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση της υπόθεσης λόγω προδικαστικού ζητήματος που αφορά στην αναγνώριση πατρότητας. Συγκεκριμένα, ο ενάγων, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ο βιολογικός πατέρας του τέκνου, διεκδικεί την επιμέλεια του ανηλίκου. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την αγωγή, το παιδί έχει ήδη αναγνωριστεί από τρίτο πρόσωπο, γεγονός που δημιουργεί προδικαστικό ζήτημα.

Η προσβολή της εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου καθίσταται κρίσιμη για την εξέταση της αγωγής επιμέλειας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 600, το δικαστήριο δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση του αιτήματος επιμέλειας πριν λυθεί αμετάκλητα το ζήτημα της πατρότητας. Από την επισκόπηση της δικογραφίας, προκύπτει ότι ήδη εκκρεμεί η προσβολή της αναγνώρισης πατρότητας, με σχετική αγωγή που έχει κατατεθεί από το ανήλικο τέκνο τον Ιούλιο του 2023 και συζητήθηκε τον Μάρτιο του 2024.

Δεδομένου ότι η απόφαση για την προσβολή της αναγνώρισης αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διάγνωση της ουσίας της υπόθεσης επιμέλειας, το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει αυτεπάγγελτα τη συζήτηση της αγωγής. Η υπόθεση θα επανέλθει ενώπιον του δικαστηρίου μόλις εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για την εκκρεμούσα υπόθεση της πατρότητας, η οποία θα καθορίσει τις επόμενες νομικές εξελίξεις σχετικά με την επιμέλεια του ανήλικου.

Δείτε την απόφαση στην Qualex: ΜΠρΠατρ 503/2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -