fbpx
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Είναι το μέλλον η 4ημερη εργασία; – Τα αποτελέσματα της πιλοτικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από τις 61 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πιλοτική δοκιμή της 4ήμερης εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 54 επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πολιτική αυτή ένα χρόνο μετά (89%).

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Ο ερευνητικός οργανισμός Autonomy έφερε στο φώς τα πορίσματα της έρευνας που διεξήγαγε για την 4ημερη εργασία με την ολοκλήρωση της εξάμηνης πιλοτικής δοκιμής  στον ιδιωτικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εν λόγω πιλοτική δοκιμή είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα παγκοσμίως. Συμμετείχαν 61 επιχειρήσεις και περίπου 2.900 εργαζόμενοι και εργαζόμενες και διήρκησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη του Autonomy, της 4 Day Week Global, της βρετανικής Εκστρατείας για την 4ημερη Εβδομάδα Εργασίας και εξειδικευμένων ερευνητριών και ερευνητών από τον ακαδημαϊκό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συμμετείχαν ήταν μικρές και είχαν μέχρι 25 εργαζόμενους/ες.

Η παρούσα έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023 αποτελεί μια λεπτομερή αξιολόγηση της πιλοτικής δοκιμής και αποτυπώνει τα εξαιρετικά θετικά ευρήματα της σχετικής έρευνας που διενήργησαν ο Autonomy και ερευνητικές ομάδες από το Κολέγιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο του Kέιμπριτζ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν απαιτήθηκε από τις επιχειρήσεις η αυστηρή εφαρμογή συγκεκριμένου μοντέλου μείωσης του χρόνου εργασίας ή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Αρκεί ο μισθός να παρέμενε ο ίδιος και να υπήρχε μια «ουσιαστική» μείωση στον χρόνο εργασίας. Ανάλογα με τον κλάδο, τις οργανωτικές προκλήσεις, τις τμηματικές δομές και την εργασιακή κουλτούρα, αναπτύχθηκαν διαφορετικά μοντέλα, τα κλασικά μοντέλα αργίας τις Παρασκευές, τα «εναλλασσόμενα», τα «αποκεντρωμένα», τα «ετησιοποιημένα», όπως και αυτά που συνδέονται με ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα βασικά ευρήματα

  • Από τις 61 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην πιλοτική δοκιμή της 4ημερης εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 54 επιβεβαίωσαν ότι εξακολουθούν να εφαρμόζουν την πολιτική αυτή ένα χρόνο μετά (89%). Επιπλέον, τουλάχιστον 31 έχουν μονιμοποιήσει την τετραήμερη εργασία, δηλαδή το 51% του συνόλου των εταιρειών που συμμετείχαν.
  • Το 100% των μάνατζερ και των διευθύνοντων συμβούλων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η τετραήμερη εβδομάδα είχε «θετικό» ή «πολύ θετικό» αντίκτυπο στον οργανισμό τους. Όταν ρωτήθηκαν τι ακριβώς άλλαξε, το 82% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν θετικές επιπτώσεις στην ευημερία του προσωπικού. Το 50% είδε θετικές επιπτώσεις στη μείωση του κύκλου εργασιών του προσωπικού και το 32% δήλωσε ότι η πολιτική είχε βελτιώσει αισθητά τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού. Ακόμη, τα έσοδα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έμειναν γενικώς στα ίδια επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής, σημειώνοντας μια μέση αύξηση 1,4%, σταθμισμένη με βάση το μέγεθος της επιχείρησης. Σε σύγκριση με μια παρόμοια περίοδο κατά τα προηγούμενα έτη, οι επιχειρήσεις ανέφεραν μέση αύξηση των εσόδων της τάξης του 35%, πράγμα που καταδεικνύει ότι κατά την περίοδο μείωσης των ωρών εργασίας υπήρχε σταθερή ανάπτυξη. Τέλος, ο αριθμός των αποχωρήσεων προσωπικού στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις μειώθηκε σημαντικά, σημειώνοντας πτώση 57% κατά τη διάρκεια της πιλοτικής δοκιμής.
  • Μια συμπληρωματική έρευνα ανέδειξε επίσης ότι οι βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και η μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης, που διαπιστώθηκαν στο τέλος του αρχικού πιλοτικού προγράμματος, διατηρήθηκαν ένα χρόνο μετά. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ένταση της εργασίας είναι χαμηλότερη και η ικανοποίηση από την εργασία υψηλότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος του 2022. Το 39% των εργαζομένων είχαν λιγότερο στρες και το 71% παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα εργασιακής εξουθένωσης στο τέλος της δοκιμής.
  • Οι συνεντεύξεις, που διεξάχθηκαν στα πλαίσια της έρευνας, αποκάλυψαν τις πολλές θετικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές που χρησιμοποίησαν οι οργανισμοί για να διατηρήσουν τις πολιτικές τους για την τετραήμερη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κανόνων σχετικά με τις συσκέψεις, τις επικοινωνίες, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων εργασίας κα. Επίσης έδειξαν ότι το προσωπικό σε οργανισμούς, όπου η πρόσθετη μέρα άδειας ήταν ανεπαρκώς εγγυημένη (ή εξαρτιόταν από την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων), είχε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την πολιτική αυτή. Οι λιγότερο δεσμευτικές μορφές εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας αφήνουν στο προσωπικό λιγότερες δυνατότητες να προγραμματίσει δραστηριότητες τις ημέρες του ρεπό του.
  • Οι δείκτες σε σχέση με την εξισορρόπηση εργασίας και προσωπικής/οικογενειακής ζωής επίσης βελτιώθηκαν καθόλη την περίοδο της πιλοτικής δοκιμής. Οι εργαζόμενοι/ες μπόρεσαν να εξισορροπήσουν ευκολότερα την εργασία τους με τις οικογενειακές και με τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις –για το 54% ήταν ευκολότερη η εξισορρόπηση της εργασίας με τις δουλειές του σπιτιού– ενώ ανεβασμένοι ήταν και οι δείκτες ικανοποίησης με τα οικονομικά του σπιτιού, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη διαχείριση του χρόνου.
  • Τέλος, πολλά άτομα που συμμετείχαν, σημείωσαν ότι η θετική επίδραση της τετραήμερης εργασίας αξίζει περισσότερο από τα χρήματα. Το 15% των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν την επαναφορά της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, έναντι της τετραήμερης την οποία πια είχε συνηθίσει, όποιο κι αν ήταν το οικονομικό αντάλλαγμα.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ

    - Διαφήμιση -

    - Διαφήμιση -

    Πρόσφατες αναρτήσεις

    - Διαφήμιση -