fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Κομισιόν: Ο περιορισμός των διακρίσεων, στόχος της πενταετίας

Για τα επόμενα 5 έτη, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν προτείνει να παρουσιάσει μια ανανεωμένη στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ μετά το 2025, μια νέα στρατηγική κατά του ρατσισμού, και να ηγηθεί της υλοποίησης του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την ισότητα των Ρομά

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Στην ΕΕ οι διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο απαγορεύονται από τον νόμο. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, οι διακρίσεις αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η Επιτροπή έχει προτείνει από το 2020 νέες πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, αλλά και για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ και τις κοινότητες Ρομά. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν εκθέσεις προόδου και για τις τέσσερις πρωτοβουλίες.

Η πρώτη έκθεση προόδου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής 2021-2030 σημειώνει ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αναλάβει δράση κατά του αντισημιτισμού από το 2021, μεταξύ άλλων με 23 εθνικές στρατηγικές κατά του αντισημιτισμού. 

Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών, ιδίως από τον Οκτώβριο του 2023. Προς τούτο, η Επιτροπή επιτάχυνε την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, διέθεσε κονδύλια για την προστασία εβραϊκών χώρων, αναπτύσσει ειδικό δίκτυο οργανώσεων που εξειδικεύονται στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, και στηρίζει τη δημιουργία ενός «Δικτύου τόπων όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα». 

Η έκθεση αυτή είναι η τέταρτη στη σειρά των εκθέσεων προόδου για την καταπολέμηση των διακρίσεων που δημοσίευσε η Επιτροπή από τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι εκθέσεις αυτές εξέτασαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις βασικές στρατηγικές της ΕΕ για τη θέσπιση εθνικών σχεδίων δράσης κατά του ρατσισμού, την ενίσχυση της στήριξης των κοινοτήτων Ρομά και τη μείωση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρατσισμός και το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. 

Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ ενθαρρύνονται: 

  • να υιοθετήσουν και να υλοποιήσουν καλύτερα τις εθνικές στρατηγικές και τα σχέδια δράσης 
  • να εντείνουν τη συλλογή δεδομένων τους 
  • να καθορίσουν φιλόδοξους στόχους για τη μέτρηση της προόδου ένταξης των Ρομά

Η καταπολέμηση όλων των μορφών μίσους και διακρίσεων θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα για τα επόμενα έτη. Για τα επόμενα 5 έτη, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν προτείνει να παρουσιάσει μια ανανεωμένη στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ μετά το 2025, μια νέα στρατηγική κατά του ρατσισμού, και να ηγηθεί της υλοποίησης του στρατηγικού πλαισίου της ΕΕ για την ισότητα των Ρομά.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -