«Project Beezantium»: Ένα πρόγραμμα για τους λάτρεις του Βυζαντίου; Όχι μόνο. Διότι η μέλισσα –εξ ου και το Bee(zantium)- είναι Πολιτισμός. Στον πυρήνα τoυ, βρίσκεται η προσπάθεια για συσπείρωση των δυνάμεων της κοινότητας και η ενίσχυσή τους, με στόχο την αξιοποίηση της βυζαντινής κληρονομιάς, με πρότυπο τη ζωή της μέλισσας. Για ένα μέλλον εποικοδομητικό, αλληλέγγυο, ανθρώπινο, αφού η ανθρώπινη κοινωνία είναι κι αυτή μια μορφή κυψέλης.
Το project υλοποιείται υπό τη σκέπη της AMBELLI – ή AΜΠΕΛΙ, αν προτιμάτε την ελληνική – κοινωφελούς οργανισμού, μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την ακρίβεια, που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία. «Ψυχή» του είναι δυο νέες γυναίκες, η Αλεξάνδρα Παπακωνσταντίνου και η Μαρία Ελένη Τόμπρου.
«Πιστεύουμε στη δύναμη της κοινότητας. Οι εθελοντές μας ταΐζουν τους φτωχούς, στηρίζουν τους ηλικιωμένους, εκπαιδεύουν τους ανέργους και ενημερώνουν το κοινό για το περιβάλλον, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής», δηλώνει η κ. Παπακωνσταντίνου.
Το έργο της Ambelli περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, ομάδες εστίασης και εκπαιδευτικές εκστρατείες με επίκεντρο την οικοδόμηση της κοινότητας και την ανταλλαγή γνώσεων.
Είναι, ασφαλώς, άξιο αναφοράς ότι τo «Project Beezantium» συγκαταλέγεται στα πέντε έργα που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Ταμείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Headley Southeast Europe Cultural Heritage Fund για το 2024, μέσω της Balkan Museums Νetwork, με εξαιρετικές κριτικές. Από τις συνολικά 46 αιτήσεις, 40 από αυτές ελήφθησαν υπόψη σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η Αλεξάνδρα Παπακωνσταντίνου είναι συγκινημένη για την «κατάκτηση» αυτή.
«Τιμούμε το παρελθόν και εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε ένα λαμπρό μέλλον», τονίζει η ίδια, δίνοντας τον τόνο της προσπάθειας, απευθύνοντας πρόσκληση σε επίδοξα μέλη.
Ενδεικτική της πολιτιστικής δραστηριότητας της Ambelli είναι η εκδήλωση που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, υπό τον τίτλο «Βυζαντινός Πολιτισμός και Μέλισσα». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βασίλειος Ντούρας, επί 10 έτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Η κοινωνία των μελισσών ως πρότυπο της κοινωνίας του Θεού». Ρόλο ομιλητών είχαν η Φανή Χατζήνα, Βιολόγος – Διευθύντρια Ερευνών ΕΛΓΟ Δήμητρα, Πρόεδρος για 2η τετραετία της επιστημονικής επιτροπής Apimondia για την υγεία των μελισσών και συντονίστρια 16 ευρωπαϊκών και ελληνικών προγραμμάτων, η Κατερίνα Καρατάσου, Κτηνίατρος, Επόπτρια Μελισσοκομίας ΚΜ Λάρισας και ο Νίκος Ασούτης Διδάρας, Κτηνίατρος, Msc, Phd.
Δείτε εδώ τον ιστότοπο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας.