fbpx
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για πιο οικολογικό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο

Ένα άλλο κομβικό αίτημα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν η ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών αεροναυτιλίας

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Κοινοβούλιο άνοιξε το δρόμο για τη βελτίωση της διαχείρισης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου με περισσότερες απευθείας πτήσεις, λιγότερες καθυστερήσεις, στήριξη της κλιματικής ουδετερότητας

Η μεταρρύθμιση των κανόνων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, που συμφωνήθηκε ήδη επί της αρχής στις διαθεσμικές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, ενισχύει τα εθνικά σχέδια επιδόσεων για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας και θα συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης του εναέριου χώρου της ΕΕ. Τα σχέδια αυτά θα έχουν δεσμευτικούς στόχους και κίνητρα για να καταστούν οι πτήσεις πιο αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Θα συσταθεί επίσης ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή επανεξέτασης των επιδόσεων, η οποία θα συνδράμει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή των σχετικών σχεδίων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα εγκρίνει στόχους επιδόσεων της ΕΕ σχετικά με τη χωρητικότητα, την οικονομική αποδοτικότητα, καθώς και τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας, οι οποίοι θα επανεξετάζονται τουλάχιστον ανά τριετία.

Πιο οικολογικά τέλη αεροναυτιλίας

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι στους κανόνες συμπεριλαμβάνεται διάταξη που αναθέτει στην Επιτροπή την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα τέλη αεροναυτιλίας που πληρώνουν οι χρήστες του εναέριου χώρου (αεροπορικές εταιρείες ή ιδιώτες φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών) θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον. Σχετικά παραδείγματα αποτελούν η αξιοποίηση των πλέον αποδοτικών (ως προς την κατανάλωση καυσίμων) διαθέσιμων τεχνολογιών δρομολόγησης ή η χρήση εναλλακτικών, «καθαρών» τεχνολογιών πρόωσης.

Περισσότερος ελεύθερος ανταγωνισμός

Ένα άλλο κομβικό αίτημα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν η ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα οι πάροχοι υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας να προμηθεύονται άλλες σχετικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες επικοινωνίας, μετεωρολογικών ή αεροναυτικών πληροφοριών, υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς.

Επόμενα βήματα

Και οι δύο συννομοθέτες της ΕΕ έχουν πλέον εγκρίνει τους νέους κανόνες, καθώς το Συμβούλιο το έπραξε στις 26 Σεπτεμβρίου. Αυτοί θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Αν και οι περισσότερες διατάξεις θα εφαρμοστούν από την ημερομηνία αυτή, κάποιες (π.χ. οι κυρώσεις για παράβαση των νέων κανόνων και η ανεξαρτησία των εθνικών εποπτικών αρχών) θα καταστούν δεσμευτικές δύο έτη αργότερα.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -