fbpx
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Χαμηλότοκα δάνεια και διάθεση αναξιοποίητων δημόσιων κτιρίων για τους νέους δικηγόρους προτείνει η ΕΑΝΔΑ

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) κατέθεσε μια σημαντική πρόταση για τη στήριξη των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση επαγγελματικής στέγης λόγω του υψηλού κόστους. Στόχος της πρότασης είναι η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και η αξιοποίηση αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε επαγγελματικούς χώρους για τους νέους δικηγόρους και άλλους επιστήμονες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, όπως επισημαίνεται, επιδιώκει να προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις στις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η πρόταση της ΕΑΝΔΑ

Σήμερα το κόστος στέγασης είναι ιδιαίτερα υψηλό για όλους τους πολίτες. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2023 δείχνουν ότι οι νέοι στην Ελλάδα παραμένουν στο πατρικό τους σπίτι μέχρι την ηλικία των 30 ετών, όταν στην ΕΕ οι νέοι που εγκαταλείπουν το γονικό τους σπίτι είναι κατά μέσο όρο 26,3 ετών. Είμαστε οι τρίτοι από το τέλος, μόνο μπροστά από τους Κροάτες και τους Σλοβάκους. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσκολίες στην ενοικίαση οικίας, τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποδεικνύει και έρευνα της Eurostat. Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό στις δυσκολίες ενοικίασης, στο 26,1%, διπλάσιο από το αντίστοιχο σε Ε.Ε. που είναι στο 13%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες δαπανούν το 34% του εισοδήματός τους στην στέγη. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να προστεθεί και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος επαγγελματικής στέγης. Πριν λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» το οποίο αφορά την αγορά κατοικίας από τους νέους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη όμως για την επαγγελματική στέγη των νέων επιστημόνων και την διευκόλυνση πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των νέων επιστημόνων από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας για την στήριξή τους στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Για τον λόγο αυτόν, προτείνουμε την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας προς τους νέους δικηγόρους με σκοπό είτε να μισθώσουν είτε ακόμα και να αγοράσουν τον επαγγελματικό τους χώρο. Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια πρόταση που μπορείνα υλοποιηθεί και να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης.

Μάλιστα, ως Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, πριν λίγο καιρό, είχαμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο την πρότασή μας για την αξιοποίηση δημόσιων κτηρίων που αυτή την στιγμή δεν χρησιμοποιούνται, είτε πρόκειται να μείνουν αναξιοποίητα τα επόμενα χρόνια με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μεταφορά εννέα Υπουργείων στο πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ και την απελευθέρωση 127 κτηρίων στα οποία σήμερα στεγάζονται τα παραπάνω Υπουργεία. Είχαμε προτείνει μερικά από τα παραπάνω κτήρια να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία νέων επαγγελματιών αντί ενός μικρού αντιτίμου προς το Ελληνικό Κράτος. Η αξιοποίηση των κτηρίων αυτών ως έδρας των νέων επιστημόνων μπορεί να αποτελέσει μια ενίσχυση για όλους τους νέους επαγγελματίες και μια σημαντική πράξη κοινωνικής πολιτικής.

Με αυτή την πρόταση μας ενδιαφέρει να προτείνουμε λύσεις για τους πολλούς, αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν πλούτο μέσα από τις υπηρεσίες που παρέχουν αλλά, λόγω των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν. Αυτούς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -