fbpx
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Νέο πλαίσιο απασχόλησης συνταξιούχων (ΕγκΕΦΚΑ 36/22.10.2024)

Αλλαγές στη σύνταξη, την ασφάλιση και τις εισφορές για συνταξιούχους που εργάζονται, με νέες εξαιρέσεις και κυρώσεις.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Με την ψήφιση του άρθρου 114 του νόμου 5078/2023 επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει την απασχόληση των συνταξιούχων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταβολή της σύνταξης σε συνταξιούχους που εργάζονται, την αναστολή της σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, την ασφάλιση των εργαζόμενων συνταξιούχων και τις εξαιρέσεις από τις σχετικές εισφορές.

Από 1/1/2024, οι συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος του πρώην Δημοσίου που εργάζονται σε θέσεις υπαγόμενες σε ασφάλιση θα λαμβάνουν πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία σε Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, θα δουν τη σύνταξή τους να αναστέλλεται. Η αναστολή δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ή αναλαμβάνουν αιρετά καθήκοντα σε Δήμους και Περιφέρειες.

Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι υπόκεινται στις προβλεπόμενες κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιβάλλεται επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ. Ωστόσο, από την καταβολή του πόρου εξαιρούνται ευάλωτες κατηγορίες, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι ανίκανοι για εργασία. Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για συνταξιούχους που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, εφόσον το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Ο χρόνος απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί για την προσαύξηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης ή για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αίτησης του συνταξιούχου. Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά του ν. 4670/2020, ενώ ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν λαμβάνεται υπόψη για την προσαύξηση της σύνταξης.

Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας υπαγόμενης σε ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Η παράλειψη δήλωσης επιφέρει σοβαρές χρηματικές κυρώσεις, ενώ προβλέπεται παρακράτηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων εισφορών.

Οι διατάξεις του άρθρου 114 προσπαθούν να εξισορροπήσουν την εργασία των συνταξιούχων με την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος, εισάγοντας νέους κανόνες που εναρμονίζουν την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Δείτε την εγκύκλιο στη Qualex: ΕγκΕΦΚΑ 36/22.10.2024

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -