fbpx
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για το Δίκαιο και την Πολιτική Ανταγωνισμού

Οι πρόσφατες αλλαγές στη λειτουργία του Γενικού Δικαστηρίου, ιδίως η νέα του αρμοδιότητα σε προδικαστικά ερωτήματα, θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τον ίδιο

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Marc van der Woude τίμησε με την παρουσία του, το φετινό 8ο διεθνές Συνέδριο για το Δίκαιο και την Πολιτική Ανταγωνισμού της Νομικής Βιβλιοθήκης, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Οκτωβρίου 2024.

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου έκανε εκτενή αναφορά στις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα από την 1η Οκτωβρίου 2023. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το Γενικό Δικαστήριο έχει πλέον τη δυνατότητα να χειρίζεται προδικαστικά ερωτήματα εθνικών δικαστηρίων, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ελλάδα, σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το δίκαιο του ανταγωνισμού ή τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε, ο νέος αυτός ρόλος του Γενικού Δικαστηρίου θα επιτρέψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εστιάσει σε πιο σύνθετα ζητήματα συνταγματικής φύσης, ενώ το Γενικό Δικαστήριο θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες σε προδικαστικά ερωτήματα που δεν εγείρουν ευρύτερα συνταγματικά ζητήματα. «Πρόκειται για μια αλλαγή παραδείγματος που θα αλλάξει το τοπίο των ευρωπαϊκών δικαστικών διαδικασιών», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο ρόλο του Γενικού Δικαστηρίου στον τομέα του ανταγωνισμού, με αναφορές σε πρόσφατες σημαντικές υποθέσεις, όπως οι Google AdSense και Qualcomm, καθώς και στον αυξημένο φόρτο εργασίας που προκύπτει από τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) και τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Ακολούθως, τόνισε ότι το Γενικό Δικαστήριο εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων αποτελεί σοβαρό ζήτημα. Νέα μέτρα έχουν ληφθεί για τη διαχείριση μεγάλων υποθέσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωσή τους, κάτι που είναι κρίσιμο για το δίκαιο αλλά και τις πολιτικές ανταγωνισμού εν γένει. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΓΔΕΕ τόνισε τη σημασία της πολυμορφίας των νομικών παραδόσεων που εκπροσωπούνται στο Γενικό Δικαστήριο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της ελληνικής νομικής κοινότητας.

Εν κατακλείδι, όπως υπογράμμισε, οι πρόσφατες αλλαγές στο Γενικό Δικαστήριο, ιδίως η νέα του αρμοδιότητα σε προδικαστικά ερωτήματα, συνιστούν σημαντική αλλαγή για το δικαστήριο και για το ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα στο σύνολό του. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν πιθανότατα βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται το δίκαιο του ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως κατέληξε.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -