fbpx
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2024

Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών: Δεν προσβάλλεται δικαστικά η επιλογή των διδασκόντων (ΣτΕ Γ’ 1596-98/2024)

Τόσο η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΔι για την κύρωση του Πίνακα διδασκόντων όσο και η απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Σχολής για την ανάθεση διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών και δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Δεν προσβάλλονται δικαστικά με αίτηση ακύρωσης η απόφαση έγκρισης του Πίνακα διδασκόντων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και η ανάθεση διδασκαλίας, διότι αποτελούν πράξεις δικαστικών αρχών, όπως έκρινε με απόφασή του σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, η επταμελής σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Γ’ 1596-1598/2024).

Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 89 του Συντάγματος, τα καθήκοντα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών θεωρούνται δικαστικά. Επομένως, η ανάθεση καθηκόντων διδασκαλίας στους εκπαιδευόμενους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι), οι οποίοι έχουν την ιδιότητα του υποψήφιου δικαστικού λειτουργού, αποτελεί δικαστικό και όχι διοικητικό καθήκον, λόγω της στενής συνάφειας της εν λόγω ανάθεσης με την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Η επιλογή των διδασκόντων της ΕΣΔι και η ανάθεση διδασκαλίας σε αυτούς αποτελούν εσωτερικό ζήτημα της δικαιοσύνης, το οποίο συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη διαδικασία επιλογής δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά συνέπεια, όπως κρίθηκε, τόσο η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΔι για την κύρωση του Πίνακα διδασκόντων όσο και η απόφαση του Γενικού Διευθυντή της Σχολής για την ανάθεση διδασκαλίας συνιστούν πράξεις δικαστικών αρχών και δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης.

Τέλος, όπως κρίθηκε, δεν παραβιάζεται η πρόσβαση των αιτούντων σε «δικαστήριο» σύμφωνα με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθότι το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο πλειοψηφούν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και άρα παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις σχετικά με τη μη συμπερίληψη των αιτούντων στον Πίνακα διδασκόντων, όπως αυτός συντάχθηκε από το Συμβούλιο Σπουδών.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -