Πρόβλημα με σημαντική διάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, η βία κατά των γυναικών δε σταματά να αιφνιδιάζει με τις μορφές που λαμβάνει χρόνο με τον χρόνο, από τόπο σε τόπο, ακόμη και σε ηλικίες μη αναμενόμενες. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 χρόνια μετά, η μάχη για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας, την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πολιτικό ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές: Προπηλακισμοί, φραστικές επιθέσεις, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και γυναικοκτονίες, ο κατάλογος μοιάζει ανεξάντλητος. Για τις γυναίκες δημοσιογράφους, που καλύπτουν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες και τα κορίτσια των άμαχων πληθυσμών, όπως μαρτυρούν τα πολυάριθμα περιστατικά σεξουαλικής βίας και απαγωγών που σημειώνονται παγκοσμίως.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναικείες οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς, έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες από αρχή του έτους
Το τίμημα για τις κοινωνίες είναι υψηλό, με το φόβο και την ανασφάλεια να συνεχίζει να κυριαρχεί στον γυναικείο πληθυσμό. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναικείες οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς, έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες από αρχή του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ελήφθησαν 35.150 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, και, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 55.174 γυναίκες προσέφυγαν σε συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο φέτος.
Η ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος έχουν έγκαιρα εστιάσει στο φαινόμενο μέσα από τη δράση «Σπάσε τη σιωπή». Προτρέπουμε τα Μέσα Ενημέρωσης να αποφεύγουν την υπερπροβολή των λεπτομερειών ανάλογων υποθέσεων, καθώς μεταξύ άλλων με αυτό τον τρόπο τα θύματα υποβάλλονται σε επιπρόσθετη ψυχική δοκιμασία.
Οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της εγγενούς ισότητας και αξιοπρέπειας των γυναικών. Η καταδίκη της έμφυλης βίας πρέπει να είναι απόλυτη».