fbpx

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συστήνεται Επιτροπή για τη ρύθμιση της ευθύνης του Δημοσίου από δικαστικά σφάλματα

Οι εργασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 – Η υπόθεση Ζουμπουλίδης κατά Ελλάδας έφερε στο προσκήνιο ένα νομοθετικό κενό

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη ρύθμιση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου από πράξεις ή παραλείψεις δικαστικών οργάνων.

Η δημιουργία της επιτροπής πυροδοτήθηκε από την υπόθεση Ζουμπουλίδης κατά Ελλάδας, στην οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη χώρα μας φέτος τον Ιούνιο. Το ζήτημα προέκυψε από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία, ελλείψει ειδικής νομοθεσίας που να επιτρέπει αξιώσεις για ζημίες από πρόδηλα σφάλματα δικαστικών οργάνων, δεν μπορούσε να καταλογιστεί ευθύνη για τέτοια σφάλματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αξίωσης του προσφεύγοντος, στερώντας του το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο.

Η υπόθεση Ζουμπουλίδης

Η περίπτωση του Ζουμπουλίδη, για την οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί και παλαιότερα, έχει τις ρίζες της στην απόρριψη ενός επιδόματος αποδημίας. Η πρώτη υπόθεση, μετά την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου το 2001, έφτασε στο Στρασβούργο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, αφού «εντόπισε» υπερβολική τυπολατρία (excessive formalism). Ο ίδιος, διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της αρεοπαγίτικης απόφασης στα διοικητικά δικαστήρια, έφτασε έως και την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο, αφού διαπίστωσε ότι δεν υφίσταται νομοθετικός καθορισμός των όρων αποκατάστασης της ζημίας που προκαλείται από όργανα ενταγμένα στη δικαστική λειτουργία, καθώς και των αρμοδίων δικαστηρίων, απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη. Η απορριπτική αυτή απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας άνοιξε τον δρόμο προς το Στρασβούργο, το οποίο, αξιολογώντας την παραπάνω απόφαση σε συνδυασμό με την καθυστέρηση θέσπισης νομοθεσίας ως προς την αποκατάσταση της ζημίας που προκαλείται από όργανα ενταγμένα στη δικαστική λειτουργία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα του προσφεύγοντος σε δίκαιη δίκη παραβιάστηκε για άλλη μια φορά.

Με σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις, η επιτροπή συγκροτήθηκε με 13 μέλη υψηλού κύρους, προερχόμενα από τη δικαστική εξουσία και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μέλη της Επιτροπής

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη ρύθμιση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών οργάνων αποτελείται από 13 μέλη υψηλού κύρους, εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα μέλη της επιτροπής και οι αναπληρωτές τους είναι οι εξής:

  1. Ιωάννης Συμεωνίδης, Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρόεδρος).
  2. Παύλος Ζαμπετίδης, Αντεπίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, με αναπληρώτρια την Ευαγγελία Καραμπά, Αντεπίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.
  3. Μιχαήλ Αποστολάκης, Αρεοπαγίτης, με αναπληρώτρια την Άλκηστις Σιάννου, Αρεοπαγίτη.
  4. Αγγελική Πανουτσακοπούλου, Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αναπληρώτρια την Γεωργία Παπαναγοπούλου, Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  5. Σοφοκλής Λογοθέτης, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Πιέρρο, Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
  6. Χαρίκλεια Χαραλαμπίδη, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αναπληρώτρια την Μαρία Δρίβα, Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  7. Χαράλαμπος Κομνηνός, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αναπληρωτή τον Αντώνιο Ζιαμπάρα, Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  8. Παναγιώτης Τσεκούρας, Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Σταθόπουλο, Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  9. Κωνσταντίνος Κονόμης, Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αναπληρώτρια την Κλεοπάτρα Παρασκευοπούλου, Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  10. Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Βενιού, Πρόεδρο Εφετών Αθηνών.
  11. Σοφία Μητσιοπούλου, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Αγγέλου, Πρωτοδίκη Διοικητικών Δικαστηρίων.
  12. Αντώνιος Μεταξάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου.
  13. Ιάκωβος Μαθιουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή καλείται να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025, με τις συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τέλος, σημειώνεται ότι, μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, ο Ζουμπουλίδης υπέβαλε αίτηση επανάληψης της διαδικασίας. Η εκδίκαση της αίτησης έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χρονικό σημείο κατά το οποίο -εκτός απροόπτου- αναμένεται να έχει καλυφθεί το νομοθετικό κενό.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -