«Tα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη θα είναι εντυπωσιακά, και η Δικαιοσύνη θα μπει σε άλλο δρόμο». Η φράση ανήκει στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και διατυπώθηκε στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών της 39ης τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ). Ο Υπουργός, μιλώντας για τον Χάρτη που άλλαξε ύστερα από 113 χρόνια, εκτίμησε ότι μπορεί να μην έχει «τη σφραγίδα της τελειότητας», «είναι όμως μια προσπάθεια».
Ο Υπουργός, μιλώντας για τον Χάρτη που άλλαξε ύστερα από 113 χρόνια, εκτίμησε ότι μπορεί να μην έχει «τη σφραγίδα της τελειότητας», «είναι όμως μια προσπάθεια»
Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, ο κ. Φλωρίδης επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να αποπνέει ασφάλεια, να εκπέμπει μήνυμα προς τους πολίτες, ότι δεν μπορείς να παρανομείς γιατί πρέπει να ξέρεις ότι θα υπάρχει τιμωρία.
Αχιλλέας Ζήσης: «Σε βάθος πενταετίας, ο νέος Δικαστικός Χάρτης θα αποδώσει καρπούς»
Στη γάγγραινα της Ελληνικής Δικαιοσύνης μέχρι σήμερα, τη βραδύτητα, επέλεξε να εστιάσει ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης. «Οι καθυστερήσεις ισοδυναμούν με μη απονομή της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα δεν είναι Δικαιοσύνη». Πρότεινε, δε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να υπάρξει θεσμική συνεργασία των φορέων της Δικαιοσύνης – δικαστών, δικηγόρων, πανεπιστημιακών καθηγητών και δικαστικών υπαλλήλων.
Ως προς την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη, ο κ. Ζήσης εξέφρασε την ελπίδα ότι σε βάθος πενταετίας θα αποδώσει καρπούς, πλην όμως εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί ως έχει ο αριθμός των νομοθετικών παρεμβάσεων – δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 23 διαδοχικές, όπως είπε -, θα υπάρξει πρόβλημα.
Επίσης, εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, ο κ. Ζήσης πρότεινε διάταξη, η οποία θα κατοχυρώνει ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα προέρχεται υποχρεωτικά από την ιστάμενη Δικαιοσύνη (εισαγγελικό κλάδο), ενώ ως προς το πρόσωπο που θα καλύπτει κάθε φορά τη συγκεκριμένη θέση, πρότεινε να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας.
Γεωργία Αδειλίνη: «Οι Εισαγγελείς ανταπεξέρχονται παρά τον φόρτο εργασίας στις απαιτήσεις του νέου Χάρτη»
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ανέφερε ότι ο νέος Δικαστικός Χάρτης δοκιμάζει τις ικανότητες του εισαγγελικού κλάδου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είπε, μέχρι στιγμής οι Εισαγγελείς ανταπεξέρχονται παρά τον φόρτο εργασίας. Να σημειωθεί ότι η κ. Αδειλίνη έκανε αναφορά στη συμπεριφορά των συναδέλφων της εκτός υπηρεσίας, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μιχάλης Πικραμένος: «Δεν μπορεί ο δικαστής να χρησιμοποιεί τη δικαστική ισοβιότητα» – Τέλος οι δικαιολογίες
Κριτική στο έργο των μελών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ιδίως ως προς το ζήτημα καθυστερήσεων απονομής της Δικαιοσύνης, άσκησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, ο οποίος σε αντιδιαστολή δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ των δικαστικών υπαλλήλων. Τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων, ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί οι δικαστές, που αμείβονται αξιοπρεπώς, να διεκδικούν δικαστικά τον 13ο και 14ο μισθό, και οι δικαστικοί υπάλληλοι που έχουν περισσότερες ανάγκες, να μη λαμβάνουν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα θερινής άδειας.
Χωρίς περιστροφές, ο κ. Πικραμένος υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ επαγγελματικής και επιστημονικής ικανότητας, επισημαίνοντας ότι ο δικαστής μπορεί μεν να έχει επιστημονική μόρφωση και ικανότητα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, που προϋποθέτουν ταχύτητα και ποιότητα στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Εξάλλου, σημείωσε ο κ. Πικραμένος, δεν μπορεί ο δικαστής να χρησιμοποιεί τη δικαστική ισοβιότητα, σημειώνοντας υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα, ακόμη και αποπομπή από το δικαστικό σώμα.
Πάντα κατά τον Πρόεδρο του ΣτΕ, δεν είναι πρέπον ο δικαστές να επικαλούνται ως δικαιολογίες επαναλαμβανόμενα και παρατεταμένα χρόνια οικογενειακά προβλήματα, επί 4 και 5 έτη, τυχόν διαζύγιο ή προβλήματα υγείας συγγενικών τους προσώπων – όλοι, εξάλλου, σε κάποια συγκυρία της ζωής αντιμετωπίζουμε παρόμοια ζητήματα. Αυτά όλα αποτελούν καταχρηστικές συμπεριφορές, προσέθεσε με νόημα.
To Ψήφισμα
Οι Εισαγγελείς επαναφέρουν στο ψήφισμά τους το ζήτημα της έλλειψης αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όπως και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, προτρέποντας την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους, ώστε οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να επιτελούν το λειτούργημα τους, υπό συνθήκες πλήρους ασφαλείας και ελευθερίας.
Καταδικάζουν, δε, κάθε προσπάθεια απαξίωσης και στοχοποίησης των εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή τους χειρισμούς τους σε συγκεκριμένες υποθέσεις.
Δείτε αναλυτικά το περιεχόμενο: