Ανακοίνωση εξέδωσε χθες βράδυ (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία δυναμιτίζει το σκηνικό που είχε δημιουργηθεί περί νομικής τυπολατρίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, «Τσιώλης κατά Ελλάδας», η οποία και οδήγησε στην καταδίκη της χώρας. Το ελληνικό Δικαστήριο αποδομεί – με στοιχεία – βασικό επιχείρημα της απόφασης του ΕΔΔΑ, και μαζί του, τις επιθέσεις που δέχθηκε στον απόηχό της. Στο ΣτΕ είχε αποδοθεί υπερβολικά φορμαλιστική νομολογιακή τακτική, στις προϋποθέσεις του παραδεκτού στις αναιρέσεις, ενώ είχε κριθεί ότι παραβιάζει το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο. Σε αδρές γραμμές, το ΕΔΔΑ είχε τονίσει ότι το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απαιτούσε από τον αναιρεσείοντα την προσκόμιση νομολογίας, όταν το σύνολο των αποφάσεων των διοικητικών και εθνικών εν γένει δικαστηρίων δεν δημοσιεύονται σε κανένα επίσημο έντυπο ή σε προσβάσιμη βάση δεδομένων, στην οποία ο διάδικος ή ο δικηγόρος του να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση.
Η απάντηση – ανακοίνωση του ΣτΕ έχει ως εξής:
«Με αφορμή όσα αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Τσιώλης κατά Ελλάδας, της 19.11.2024 (αριθμ. προσφ. 51774/17) σχετικά με τα πρακτικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες διάδικοι, προκειμένου να εντοπίσουν και να επικαλεστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας τη νομολογία για τα τιθέμενα στις υποθέσεις νομικά ζητήματα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέβαλε ερώτημα στον Προϊστάμενο του Τμήματος Εφαρμογών, Βάσεων Δεδομένων και Στατιστικών Στοιχείων, σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των δικηγόρων και διαδίκων στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας παραθέτει την απάντηση του αρμοδίου, Βασίλη Τριζώνη, με βάση την οποία η πρόσβαση των πολιτών στις αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι ελεύθερη – ποικιλοτρόπως. «Αυτονόητο είναι ότι η περιγραφόμενη αναζήτηση της νομολογίας, ως διαθέσιμη μέσω του διαδικτύου, καθίσταται προσβάσιμη και από κάθε ενδιαφερόμενο παγκοσμίως», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Το ΣτΕ παραθέτει μάλιστα πίνακα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ανά έτος, με αντιστοίχιση αυτών που έχουν ανωνυμοποιηθεί και είναι προσβάσιμες.
Δείτε την απάντηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Εφαρμογών, Βάσεων Δεδομένων και Στατιστικών Στοιχείων, αναλυτικά: