Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποτυπώνεται στη δέσμη παραβάσεων με τις κυριότερες αποφάσεις για το 2024, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κατά της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του δικαίου της ΕΕ. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους κλάδους και διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα, καθότι μέχρι στιγμής η συμμόρφωσή της δεν είναι πλήρης, καλείται να ευθυγραμμίσει το νομικό της οπλοστάσιο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στους παρακάτω τομείς:
1. Διαχείριση αποβλήτων και υγειονομική ταφή
Η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα και την Κύπρο να βελτιώσουν τη διαχείριση των αποβλήτων τους και να συμμορφωθούν με την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων (1999/31/ΕΚ) και την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ). Οι παραβάσεις περιλαμβάνουν ελλείψεις σε χώρους υγειονομικής ταφής και μη επαρκή υποδομή επεξεργασίας αποβλήτων. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις παρατηρήσεις της Επιτροπής και να λάβουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, αλλιώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.
2. Περιορισμοί για την παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες
Η Επιτροπή επέκρινε 22 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για μη συμμόρφωση με τους κανόνες που διευκολύνουν την παροχή υπηρεσιών σε προσωρινή και περιστασιακή βάση, όπως προβλέπει η οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα (2005/36/ΕΚ). Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες επιβάλλουν αδικαιολόγητους εκ των προτέρων ελέγχους σε επαγγελματίες, κάτι που καθυστερεί την παροχή υπηρεσιών και ενδέχεται να βλάψει την ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών στην ΕΕ.
3. Ανεπαρκής διαδικασία για την παραχώρηση δημόσιων παράκτιων περιοχών
Η Επιτροπή προειδοποίησε την Ελλάδα για τη μη συμμόρφωση με την οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης και τις διαδικασίες αδειοδότησης για τη χρήση παράκτιων περιοχών. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση παράκτιων περιοχών από οικονομικούς φορείς χωρίς να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, κάτι που αντιβαίνει στην αρχή της διαφάνειας και αμεροληψίας που απαιτεί η ΕΕ.
4. Αναγνώριση αεροσκαφών για την αεροναυτιλία
Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις απαιτούμενες διαδικασίες αναγνώρισης αεροσκαφών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/373. Η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει στην εγκατάσταση και εφαρμογή των συστημάτων αναγνώρισης αεροσκαφών, κάτι που είναι κρίσιμο για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της εναέριας κυκλοφορίας.
5. Ασφάλεια των σιδηροδρόμων
Κινήθηκε επίσης διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για μη εφαρμογή των απαιτήσεων της ΕΕ για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (οδηγία 2016/798). Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε μέσω ενός σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε το 2020, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας και στη νοοτροπία ασφάλειας στους σιδηροδρομικούς οργανισμούς της χώρας.
6. Διόδια και βινιέτες για την χρήση οδικής υποδομής
Η Επιτροπή προειδοποίησε την Ελλάδα και άλλες χώρες για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της αναθεωρημένης οδηγίας για την Ευρωβινιέτα στο εθνικό δίκαιο. Η αναθεώρηση της οδηγίας περιλαμβάνει την επιβολή διοδίων και βινιετών για επιβατικά αυτοκίνητα και βαρέα επαγγελματικά οχήματα και απαιτεί την υπολογισμένη συμπερίληψη του περιβαλλοντικού κόστους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
7. Εφαρμογή διαδικασιών πλοήγησης βάσει επιδόσεων στους ελληνικούς αερολιμένες
Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις διαδικασίες πλοήγησης βάσει επιδόσεων (PBN) στα αεροδρόμιά της, όπως απαιτείται από τους κανονισμούς της ΕΕ (ΕΕ) 2018/1048 και 2018/1139. Η εφαρμογή αυτών των διαδικασιών θα βελτιώσει την ασφάλεια, τη χωρητικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
8. Συμμόρφωση με την Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα, μαζί με 9 άλλα κράτη μέλη, να συμμορφωθούν με την Πράξη για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων, καθώς δεν έχουν ορίσει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της ή δεν τις έχουν εξουσιοδοτήσει να εκτελούν τα απαιτούμενα καθήκοντα. Η Πράξη στοχεύει στη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων στην ΕΕ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί, διαφορετικά η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.