Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκαλείται σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, με ατζέντα πλούσια και ζητήματα καθοριστικά για το μελλοντικό προφίλ του Ανώτατου Δικαστηρίου ως προς τη συνθήκη, και την ταχύτητα, απονομής Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα θέσουν επί τάπητος την τροποποίηση του Κανονισμού του Αρείου Πάγου για το σκέλος που αφορά τον αριθμό σελίδων των δικογράφων, καθώς και τον χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων στις συνεδριάσεις Ολομέλειας και Τμημάτων.
Καθώς η ατζέντα αφορά ευθέως τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, στο Δικαστήριο έχει προσκληθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ασφαλώς οι Δικαστικές Ενώσεις, αλλά και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι.
Στη Διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν προσκληθεί οι Δικαστικές Ενώσεις, ο ΔΣΑ καθώς και οι Δικαστικοί Υπάλληλοι
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιχειρεί να εξαλείψει παράγοντες τυχόν καθυστερήσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις τα δικόγραφα αγγίζουν τις 600-700 σελίδες, όχι πάντα στο όνομα της ουσίας των υποθέσεων. Το όριο των σελίδων των δικογράφων, που αναμένεται να προταθεί, αγγίζει τις 30 και αφορά αποκλειστικά τους λόγους αναίρεσης, αναψηλάφησης κτλ. Δεν προσμετρώνται στον συγκεκριμένο αριθμό τα εισαγωγικά (ονόματα διαδίκων, διευθύνσεις), η διαδικαστική διαδρομή της υπόθεσης και οι παραδοχές.
Ο «χρονομέτρης» στις αγορεύσεις των δικηγόρων εικάζεται ότι θα κινηθεί στα χνάρια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απώτατο όριο τα 6 λεπτά – το ΣτΕ έχει ομοίως τροποποιήσει τον δικό του Κανονισμό.
Στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προβλέπεται να συζητηθούν, επίσης, προσφυγές εισαγγελικών λειτουργών που έχουν παραλειφθεί κατά τις κρίσεις, καθώς και άλλα θέματα μείζονος σπουδαιότητας για το Δικαστήριο – αν υπάρξει βεβαίως χρόνος στη μακρά αυτή διαδικασία.
Η τακτική του «χρονομέτρη»
Ένα ένα τα Ανώτατα Δικαστήρια υιοθετούν πρακτικές που μετρούν χρόνια ζωής εκτός συνόρων, και μάλιστα όχι μόνον στον νομικό – δικαστηριακό κόσμο. Το όριο των αγορεύσεων είναι φερ΄ ειπείν αυστηρά καθορισμένο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: με τη συνδρομή της Τεχνητής Νοημοσύνης, το μικρόφωνο κλείνει την ώρα που έχει καθοριστεί, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το ίδιο θα συμβεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Αναμένεται με άλλα λόγια η εγκατάσταση πέντε συσκευών, μία σε κάθε αίθουσα συνεδριάσεων, «χρονομέτρη», καθώς οι βουλευτές συνήθιζαν την καταχρηστική επίκληση «επί του προσωπικού», χωρίς τίποτε το προσωπικό να διατυπώνεται, και με τον χρόνο να ροκανίζεται ανελέητα. Μια συζήτηση 5-6 ωρών υπό κανονικούς ρυθμούς, μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και 15-16 ώρες…
Στην αλλαγή που έχει στα σκαριά ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αντιδράσει ο ΔΣΑ. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξάλλου, ο Πρόεδρός του Δημήτρης Βερβεσός είχε εξαπολύσει σχετική επίθεση, τονίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Σε όλους τους κλάδους έχουμε το διπλάσιο χρόνο για την έκδοση μιας απόφασης. Και ενώ υπάρχουν όλα αυτά, ψάχνουμε τη μείωση του χρόνου στη γραμματοσειρά των κειμένων στις αιτήσεις ακύρωσης ή στον χρόνο της αγόρευσης».