fbpx

Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών: Νέος Κώδικας από τον EPLO – Εκπαίδευση για 12.000 διαμεσολαβητές, δικηγόρους και ασκούμενους

Η Ομάδα Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι 12.000 Ελεύθεροι Επαγγελματίες (α) Πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, β) Δικηγόροι, γ) Ασκούμενοι Δικηγόροι), οι οποίοι θα συμμετάσχουν εξ' αποστάσεως σε επιμορφωτικά σεμινάρια σε θεματικούς κύκλους, με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με το ρόλο τους στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Συμφωνία συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization – EPLO), ύψους 290.000 ευρώ, συνήψε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μόλις χθες, 15 Ιανουαρίου, με πυρήνα την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών και τις αλλαγές που προωθούνται, με στόχο την επιτάχυνση ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης. Ο ΕPLO, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ Σπύρο Φλογαΐτη, θα έχει τον πρώτο ρόλο, τόσο στην κατάρτιση του Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, όσο και στη θέσπιση κινήτρων για τη συμμετοχή στη διαδικασία, ενώ κομβικής σημασίας θα είναι και η συμβολή του στα της εκπαίδευσης, με ομάδα στόχο 12.000 επαγγελματίες, πιστοποιημένους διαμεσολαβητές, δικηγόρους, και ασκούμενους δικηγόρους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, το επιστημονικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου θα αναλάβει τα εξής:

• Εκπόνηση του Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών.

• Αναμόρφωση του πλαισίου για τη διαμεσολάβηση: Θέσπιση θετικών κινήτρων,  φορολογικά κίνητρα για την επίλυση διαφοράς με διαμεσολάβηση για επιχειρήσεις και πολίτες.

Κάθε Πιστοποιημένο Κέντρο Διαμεσολάβησης, με συντονισμό από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, θα υποβάλλει Σχέδιο Δράσης

• Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων πιστοποιημένων κέντρων διαμεσολάβησης, ήτοι στη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση, μέσω της παροχής χρηματοοικονομικών κινήτρων, των αδειοδοτημένων Κέντρων Διαμεσολάβησης με σκοπό τη δημιουργία φιλικών προς τον χρήστη ψηφιακών συστημάτων. Κάθε Πιστοποιημένο Κέντρο Διαμεσολάβησης, με συντονισμό από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, θα υποβάλλει Σχέδιο Δράσης με την περιγραφή των ενεργειών που θα χρηματοδοτηθούν και μετά από την έγκριση του σχεδίου θα προχωρήσουν σε υλοποίηση.

  • Ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης και της νομικής παράστασης: Πρόγραμμα επιμόρφωσης στη διαδικασία διαμεσολάβησης. Σκοπός του έργου (voucher εκπαίδευσης νομικού παραστάτη) είναι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των ωφελούμενων κατά τα πρότυπα της προβλεπόμενης στην παράγραφο Β του άρθρου 27 του Ν.4640/2019 υποχρεωτικής ανά τριετία μετεκπαίδευσης διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, ελάχιστης διάρκειας 20 ωρών. Η σκοπιμότητα της παροχής αυτού του τύπου εκπαίδευσης σε ένα κοινό όχι μόνον διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση του θεσμού, με τα δεδομένα οφέλη στην επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.

Η σκοπιμότητα της παροχής αυτού του τύπου εκπαίδευσης σε ένα κοινό όχι μόνον διαπιστευμένων διαμεσολαβητών, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση του θεσμού, με τα δεδομένα οφέλη στην επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.

• Μετά το πέρας της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης, καθώς ο νόμος δεν προβλέπει ως υποχρεωτική κάποια συγκεκριμένη μορφή πιστοποίησης για αυτήν. Η Ομάδα Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι 12.000 Ελεύθεροι Επαγγελματίες α) Πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, β) Δικηγόροι, γ) Ασκούμενοι Δικηγόροι), οι οποίοι θα συμμετάσχουν εξ’ αποστάσεως σε επιμορφωτικά σεμινάρια σε θεματικούς κύκλους, με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με το ρόλο τους στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του αντικειμένου της συμφωνίας συνεργασίας -που έχει διάρκεια ενός έτους- ανέρχεται σε 290.000 ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Α.Λ.Ε. 2420901001) για το έτος 2025. Το συγκεκριμένο ποσό θα καταβληθεί τμηματικά σε 12 μηνιαίες δόσεις, κατόπιν βεβαίωσης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει την πρόθεσή του για την κατάρτιση σχεδίου νόμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και την ψήφισή του ως τον Ιούνιο.

Κατά την παρούσα φάση, το Υπουργείο κρατά στα χέρια του μελέτη που έχει εκπονήσει το think tank της diaNEOsis, καθώς και πρόταση από τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), ως εκ τούτου αναμένονται με ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις του.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -