fbpx

Χάος στη Δικαιοσύνη: Εκκρεμείς περισσότερες από 60.000 υποθέσεις στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε αδιέξοδο, με ανυπολόγιστες συνέπειες ως προς τους ρυθμούς απονομής Δικαιοσύνης στο μέλλον, βρίσκονται τα ελληνικά δικαστήρια. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι εκκρεμείς υποθέσεις στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας υπερβαίνουν τις 60.000 τους δυο τελευταίους μήνες, διάστημα κατά το οποίο εξελίσσεται η αποχή του δικηγορικού κλάδου. Η εκτίμηση αφορά τόσο τα δικαστήρια της περιφέρειας, στα οποία οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγίζουν περίπου τις 30.000, αριθμός που εκτινάσσεται στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με μετριοπαθέστατους υπολογισμούς στις 60.000 και άνω.

Οι δικηγόροι έχουν επιλέξει την αποχή από τις αρχές Νοεμβρίου, ως μέσο διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου (τότε ακόμη) και την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι 63 εγχώριοι δικηγορικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε καθολική αποχή, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το νέο τεκμαρτό εισόδημα προστίθεται σε άλλα δύο ήδη υφιστάμενα τεκμήρια, τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος. «Η σωρευτική εφαρμογή τριών τεκμηρίων έχει ως αποτέλεσμα, η φορολόγηση να μην έχει πλέον καμία απολύτως σχέση με τη φοροδοτική ικανότητα κατά παράβαση της βασικής συνταγματικής επιταγής», ανέφεραν εξαρχής.

Έχουν εξάλλου εξαγγείλει σχετικά την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχωρώντας πλέον με στοχευμένη αποχή ως τις 19 Ιανουαρίου – μεταξύ άλλων από τις ποινικές δίκες, την έκδοση διαταγών πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds, και τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ. Αναγνωρίζουν ότι το Φορολογικό αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, πλην όμως τονίζουν ότι πάγια οικονομικά αιτήματα του κλάδου, όπως η  επέκταση απαλλαγής από τον ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, παραμένουν ανικανοποίητα.

Στην ατζέντα των διεκδικήσεων έχουν προστεθεί «αλλαγές κομβικές» για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης έχει εκκινήσει διάλογο με βασικούς εκπροσώπους του δικηγορικού κλάδου, εξετάζοντας τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν αλλαγές χωρίς να μεταβάλλεται η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ο διάλογος είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο υπολογίζεται ότι ίσως υπάρξει – μικρή, έστω – υπέρβαση του αρχικώς εκτιμώμενου χρόνου ψήφισής του.

Η καθυστέρηση στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, φαινόμενο που εκθέτει τη χώρα, την εγκλωβίζει στην 147η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι δικηγόροι εμφανίζονται πάντως ικανοποιημένοι με τις διατάξεις του υπό κατάρτιση (πιθανότατα ως την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί) «Ερανιστικού» νομοσχεδίου Φλωρίδη, βάσει των οποίων μεταφέρεται δικαστηριακή ύλη από τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία στα δικηγορικά γραφεία.

Σε κάθε περίπτωση, γνώστες τονίζουν ότι εκτιμάται η διάθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης για διάλογο, αντιπαραβάλλοντας την «πλήρη απουσία διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περί το Φορολογικό».

Η καθυστέρηση και η ευθύνη

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες εβδομάδες από τη μέρα που ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης επεσήμαινε την καθυστέρηση στην απονομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, φαινόμενο που εκθέτει τη χώρα, εγκλωβίζοντας την στην 147η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Στα χίλια συν ένα προβλήματα – παρελκυστικές τακτικές στην ακροαματική διαδικασία, δικαστήρια που δεν αντέχουν  να δικάσουν όλες τις υποθέσεις που αναγράφονται στο πινάκιο, ατέρμονοι χρόνοι ανάμεσα στην τέλεση του αδικήματος και την εισαγωγή στο ακροατήριο, καθώς και στη διαδικασία εκδίκασης πολλών υποθέσεων – ήλθε να προστεθεί και η αποχή των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

Ποιος έχει τελικά ευθύνη για το γεγονός ότι τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου, με 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις; Κάθε πλευρά δείχνει την άλλη, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον φως στην άκρη του τούνελ. Μόνος ζημιωμένος, ο πολίτης.

Πηγές του NB Daily εκτιμούν ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένο να κάνει βήματα, εφόσον το σχέδιο νόμου έχει ψηφισθεί, ενώ τονίζουν ότι η ηγεσία είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη της συνταγματικότητας.

Η ένταση παραμένει αμείωτη και στο δικηγορικό στρατόπεδο, με δεδομένο ότι στις γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων επικρατούν οξύτατοι τόνοι, με αίτημα την καθολική αποχή.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -