Απεβίωσε ο Νίκος Ρόζος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, σε ηλικία 77 ετών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους στο Δημόσιο Δίκαιο και στην Ιστορία του Δικαίου και των Κοινωνικών Θεσμών.
Στο ΣτΕ διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1978, προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου το 1983, στον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας το 1996 και τον Αύγουστο του 2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιπροέδρου του ΣτΕ.
Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, ενώ συμμετείχε σε πολλές ημερίδες και συνέδρια που αφορούσαν περιβαλλοντικά θέματα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός της αρθρογραφίας του σε νομικά περιοδικά, όπως και των σχολίων επί δικαστικών αποφάσεων.
Δίδαξε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Διετέλεσε Πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την κωδικοποίησης της πολεοδομικής νομοθεσίας και του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η δήλωση Μενδώνη
Πληροφορούμενη την απώλεια του Νίκου Ρόζου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νίκου Ρόζου, ενός εξέχοντος δικαστικού λειτουργού, που λάμπρυνε τους θεσμούς.
Ο Νίκος Ρόζος δεν ήταν μόνον δεινός νομικός, αλλά και άνθρωπος με ευρύτατη καλλιέργεια. Στη μακρά σταδιοδρομία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο απολύτως δίκαια έφθασε μέχρι τη θέση του Αντιπροέδρου, υπήρξε ανυποχώρητος υπερασπιστής και του γράμματος και του πνεύματος του Νόμου. Άνθρωπος με οξυμμένη αίσθηση του δικαίου, υψηλή αντίληψη του δημοσίου συμφέροντος και ακλόνητες δημοκρατικές πεποιθήσεις, υπηρέτησε τόσο την επιστήμη και την δικαστική πράξη, πλάθοντας για τους συλλειτουργούς του ένα παράδειγμα άξιο κάθε μίμησης.
Προσωπικά, είχα την σπάνια τύχη να συνεργαστώ μαζί του ήδη από την πρώτη μου θητεία ως Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, όταν είχε καθοριστική, πραγματικά αναντικατάστατη συμβολή στην κατάρτιση του αρχαιολογικού νόμου, που αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως. Και να τον έχω πολύτιμο συνεργάτη, ως άμισθο σύμβουλο, ως Υπουργός, κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Οι γνώσεις του, οι συμβουλές του, η βαθιά πείρα και συγκρότησή του, τα οποία μοιραζόταν εντελώς αφειδώλευτα, ήταν εξαιρετικά πολύτιμες.
Στην οικογένειά του και τους φίλους του απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».
Αναρτήσεις στα social media έκαναν νυν και πρώην δικαστικοί λειτουργοί.
Το «αντίο» του Κωνσταντίνου Μενουδάκου
Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποχαιρέτησε τον δικαστή και προσωπικό φίλο του, ως εξής: «Μία πολύ θλιβερή είδηση. Μας εγκατέλειψε ένας πολύ αγαπημένος φίλος και συνάδελφος, ο Νίκος Ρόζος επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας. Ήταν ένας λαμπρός νομικός, εξαιρετικός δικαστής και κυρίως διαμαντένιος άνθρωπος. Ειλικρινής και ακέραιος. Οι φίλοι του και όσοι είχαν την τύχη να τον συναντήσουν στις πολλές δραστηριότητες του και σε φιλικές παρέες δεν θα τον ξεχάσουν. Προσωπικά κρατώ ανεξίτηλα στη μνήμη μου τις ατέλειωτες ώρες συνεργασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τις χαρούμενες ώρες σε αθηναϊκά στέκια και τις καλοκαιριάτικες μέρες διακοπών μαζί του και με την αγαπημένη του Μάρω, σύντροφο δεκαετιών. Η σκέψη και η αγάπη μας στη Μάρω».
Ο αποχαιρετισμός του Γιώργου Σταυρόπουλου, Επίτιμου Αντιπροέδρου του ΣτΕ και πρώην Προέδρου της ΕΕΔΑ
«Χάνονται σιγά σιγά οι αξιόλογοι δικαστές της εποχής μου. Σήμερα πληροφορηθήκαμε τον θάνατο ενός ακόμα σπουδαίου δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Επίτιμου Αντιπροέδρου Νίκου Ρόζου. Ο Νίκος Ρόζος ήταν πάνω από όλα ένας σπάνιος άνθρωπος. Δεν ήταν μόνο ότι ήταν ένας εγκρατής νομικός, άψογος και αμερόληπτος δικαστής, αλλά και ένας απλός και καταδεχτικός άνθρωπος και καλός φίλος. Πάντα διακρινόταν για την καλή του διάθεση και το πηγαίο χιούμορ του. Αντιμετώπισε με μεγάλη στωικότητα τα προβλήματα της υγείας του και έφυγε ήσυχος ότι επιτέλεσε πάντα το καθήκον του. Η τελευταία μας επαγγελματική επαφή ήταν όταν, σχετικά πρόσφατα, συνεργασθήκαμε για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευτυχώς το έργο ολοκληρώθηκε και αποτελεί ήδη νόμο του Κράτους. Καλέ φίλε Νίκο, καλό σου ταξίδι. Ήσουν πάντα ένας άψογος δικαστής.΄Οσοι είχαν την τύχη να σε γνωρίσουν, θα σε θυμούνται για πάντα».