fbpx

ΦΠΑ: «Καμπανάκι» από την Κομισιόν στην Ελλάδα για μη ενσωμάτωση οδηγιών – Η απάντηση της Ολομέλειας Δικηγόρων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη μεταφοράς των κοινοτικών οδηγιώ για την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ και τη μείωση των συντελεστών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ [οδηγία (ΕΕ) 2022/542]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη οι ειδικοί ανά χώρα συντελεστές ΦΠΑ, οι επονομαζόμενες «παρεκκλίσεις», και εξασφαλίζεται έτσι η ίση μεταχείριση σε ολόκληρη την Ένωση.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν, να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις

Ομοίως, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις [οδηγία (ΕΕ) 2020/285]. Τα κράτη μέλη όφειλαν να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η οδηγία σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ και ελαφρύνει τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης που υπέχουν όσον αφορά τον ΦΠΑ. Επιπλέον, οι μικρές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο οφείλεται ο ΦΠΑ μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις τους, όπως μπορούν να το κάνουν και στο αντίστοιχο κράτος μέλος οι εκεί εγκατεστημένες μικρές επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στα εν λόγω 8 κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο και να κοινοποιήσουν τα μέτρα τους στην Επιτροπή. Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. 

Να σημειωθεί, ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πάροδο λίγων μηνών από τότε που η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ζήτησε εγγράφως προς το Υπουργείο Οικονομικών και δια ζώσης στη συνάντηση της 18ης Ιουλίου 2024 με τον Υφυπουργό Χρίστο Δήμα, σχετικά με την αύξηση του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ σε εναρμόνιση με την οδηγία 2020/285.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχολιάζει μέσω δελτίο τύπου:

«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τις θέσεις του δικηγορικού σώματος για την επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του καθεστώτος ΦΠΑ και αύξησης του ορίου απαλλαγής από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση όχι μόνο αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος για ένα δικαιότερο καθεστώς ΦΠΑ, αλλά με την αδράνειά της εκθέτει τη χώρα σε κυρώσεις από την ΕΕ, καθώς σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης διμήνου από την προειδοποιητική επιστολή θα εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει. Υπενθυμίζουμε ότι το ισχύον όριο των 10.000 ευρώ είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Ειδικώς στην περίπτωση των δικηγορικών υπηρεσιών η αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ συναρτάται με την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και δη των πλέον αδύναμων οικονομικά στη Δικαιοσύνη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να ενσωματώσει άμεσα την οδηγία στο εθνικό δίκαιο και υιοθετώντας την πρότασή μας για αύξηση του ορίου απαλλαγής.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με σημερινή επιστολή της προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, ζήτησε την άμεση συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί το θέμα αυτό μετά την ανωτέρω εξέλιξη.»

Δείτε την επιστολή εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -