fbpx

Μιχ. Πικραμένος: «Η κοινωνία βράζει – Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι»

O εκσυγχρονισμός των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου είναι, λοιπόν, το θεσμικό εργαλείο για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη, τόνισε ο κ. Μπούγας.

Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Δείτε επίσης

Το διαχρονικό πρόβλημα της βραδυπορίας κατά την απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα, ήταν ακόμη μια φορά ο πυρήνας της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Το ζήτημα συμπύκνωσε σε δυο αράδες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος, εκτιμώντας «δεν μπορεί η κοινωνία να βράζει λόγω των  μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση των αποφάσεων και εμείς οι δικαστές να είμαστε αδιάφοροι».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, τονίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης «φτάνουν στο σημείο της αρνησιδικίας, λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους των διοικητικών δικαστών, ο πρόεδρος της ΕΔΕ Παναγιώτης Δανιάς παρότρυνε  την Κυβέρνηση «να μην επηρεάζεται από τις φωνές του λαϊκισμού» στο ζήτημα των μισθολογικών διεκδικήσεων των δικαστών.

Ο κ. Πικραμένος, Πρόεδρος του ΣτΕ, σε παλαιότερο στιγμιότυπο.

Μιχάλης Πικραμένος: «Η κοινωνία μάς βλέπει ως πολιτειακά όργανα»

Επιδεικνύοντας συνέπεια ως προς τη στάση «αυτοκριτικής», συνεκδοχικά όλου του κλάδου, ο κ. Πικραμένος επεσήμανε ότι «οι δικαστές πρέπει να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητές τους, προκειμένου  να σταματήσει η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς η κοινωνία μάς βλέπει ως πολιτειακά όργανα».

Πάντα κατά τον Πρόεδρο του ΣτΕ, οι δικαστές έχουν τις ίδιες ευθύνες με τους Υπουργούς, είναι ισότιμοι και έχουν το ίδιο μισθολογικό καθεστώς – παράμετρος που αναφέρεται και στις αποφάσεις του Μισθοδικείου. Ως εκ τούτου, εάν δεν βελτιωθεί ο χρόνος έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, δεν δικαιούνται οι δικαστές μισθολογικές αξιώσεις.

Ο ίδιος δε δίστασε να επαναλάβει, πάντως, ότι ως προς την ικανοποίηση μισθολογικών ζητημάτων, έχουν προτεραιότητα οι δικαστικοί υπάλληλοι. Κάνοντας λόγο για μεγάλο κενό στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, απέδωσε ευθέως τη χαμηλή επαγγελματική «γοητεία» του κλάδου στο χαμηλό μισθολόγιό του.

Ως λύση για τη μείωση των δικογραφιών που εκκρεμούν, και τη βελτίωση  του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του ΣτΕ έκρινε τόσο τον προγραμματισμό όσο και τη στοχοθεσία σε βάθος χρόνου, υπό τη καθοδήγηση των προϊσταμένων των Τμημάτων ενός εκάστου Δικαστηρίου,  στα Διοικητικά Δικαστήρια, όλων των βαθμών, της χώρας.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Ι. Μπούγας: «Κρίσιμο πολιτικό μέγεθος, η Δικαιοσύνη»

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας τη Δικαιοσύνη ως «κρίσιμο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό μέγεθος», συνέδεσε τις καθυστερήσεις απονομής με την ευημερία της χώρας και υπογράμμισε ότι «για τον λόγο αυτό, ο εκσυγχρονισμός των κανόνων του ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου είναι, λοιπόν, το θεσμικό εργαλείο για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη Δικαιοσύνη.

«Ο ρυθμός και η ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου είναι αναγκαίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτόν τον κοινό σκοπό, νομίζω, έχουμε θέσει εμείς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και κάθε δικαστής ατομικά». Και συμπλήρωσε ο κ. Μπούγας: «Η σύμμετρη συμμετοχή των δικαστών στον όγκο των υποθέσεων είναι το κλειδί για την αποτελεσματική παροχή έννομης προστασίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κτιριακό έργο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τη βελτίωση και επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών, εστιάζοντας παράλληλα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του.

O Παναγιώτης Δανιάς, Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Παναγιώτης Δανιάς: «Δεν απέχει πολύ ο χρόνος, στον οποίο θα προσεγγίσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, αφού δήλωσε ότι έπειτα από 16 χρόνια συνδικαλιστικής δράσης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μισθολογικές διεκδικήσεις των δικαστών, παροτρύνοντας την κυβέρνηση  «να σταματήσει να επηρεάζεται από τις φωνές του λαϊκισμού και να  υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

«Ως προς τις αποδοχές  των δικαστικών λειτουργών, θεωρούμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να επηρεάζεται από τις φωνές του λαϊκισμού και να υιοθετήσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές,  που προϋποθέτουν ουσιαστικό διάλογο με τις δικαστικές Ενώσεις για το ζήτημα αυτό που τίθεται επί τάπητος κάθε φορά.

Δεν είναι για εμάς ευχάριστο, να απασχολούμαστε σε κάθε θητεία με μισθολογικά ζητήματα. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε όμως για αυτά, όταν ταυτόχρονα θεσπίζονται ρυθμίσεις που επιβάλλουν στους δικαστές να υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, και μάλιστα επί διετία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωσή μας -με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσής της- ζητεί την επαναφορά του 13ου και 14ου  μισθού σε όλο τον Δημόσιο τομέα, καθώς και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την ανεργία – θυμίζουμε πως επιβλήθηκε με τον σχετικό δείκτη στο 25% και συνεχίζεται να εισπράττεται με την ανεργία σήμερα μειωμένη στο 10%.

Δεν μπορεί το κράτος να ζητά την αλληλεγγύη των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων σε χαλεπούς καιρούς, και όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα να μη μειώνει τα αντίστοιχα βάρη  και να σφυρίζει αδιάφορα, περιμένοντας δήθεν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για να πράξει τα δέοντα.

»Η κατάσταση της Διοικητικής Δικαιοσύνης από την άποψη των εκκρεμών υποθέσεων ενώπιον των Πρωτοδικείων και Εφετείων είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια εξαιρετική. Σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ο χρόνος προσδιορισμού των υποθέσεων είναι ήδη κάτω του ενός έτους, ενώ στο Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ήδη στο ενάμισι έτος, με πτωτική τάση.

Δεν απέχει πολύ ο χρόνος, στον οποίο θα προσεγγίσουμε τον μέσο όρο των ημερών των Ευρωπαϊκών Διοικητικών Δικαστηρίων για την οριστική περαίωση των υποθέσεων».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -