Επιστολή, με την οποία διατυπώνει την έντονη αντίδρασή του, ως προς το πρόσφατο Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, καθώς και πρόταση αλλαγής του Καταστατικού (ως προς την ύπαρξη απαρτίας), απέστειλε στα μέλη του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, με κοινοποίηση παράλληλα προς όλους τους Διοικητικούς Δικαστές, ο Ιωάννης Συμεωνίδης, Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, μέλος της Ένωσης Δ.Δ.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητοί συνάδελφοι.
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μεταξύ των σκοπών της Ένωσης είναι η ολοκλήρωση της οργάνωσης των διοικητικών δικαστηρίων και η βελτίωση των όρων απονομής της δικαιοσύνης, προφανώς για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στο Ψήφισμα που εκδόθηκε κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης στις 8-2-2025, διατυπώνεται, για πρώτη φορά με τόση ένταση, κάθετη αντίθεση σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στη διοικητική δικαιοσύνη και οι οποίες στοχεύουν, κατά το Ψήφισμα, στο να καταστεί η Δικαιοσύνη πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον επανασχεδιασμό του δικαστικού χάρτη με τη μετατροπή κάποιων δικαστηρίων σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής, η προώθηση μορφών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, η εισαγωγή μεθόδων management, η ανάθεση μέρους της διοίκησης σε υπηρεσίες του ΤΑΧΔΙΚ, ο τρόπος αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών με τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών του 2022, καίτοι βεβαίως στην κατάρτιση του εν λόγω Κώδικα συμμετείχαν όλες οι δικαστικές ενώσεις και για πρώτη φορά εισήχθησαν ειδικά κριτήρια αξιολόγησης των διευθυνόντων κ.λπ.
Οι θέσεις αυτές ουδόλως εναρμονίζονται με προτάσεις που κατά καιρούς έχει υποβάλλει επισήμως η Γενική Επιτροπεία, ενόψει ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την οργάνωση και λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων, τις οποίες έχουμε δημοσιοποιήσει με διάφορα μέσα και φυσικά καταγράφονται αναλυτικά και στην τελευταία ετήσια γενική έκθεση που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα μας και αποτυπώνει κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και βελτίωση των όρων απονομής της προς όφελος του συνόλου των πολιτών και όχι ασφαλώς μόνον ορισμένων οικονομικών παραγόντων.
Επί των ζητημάτων αυτών δεν είχαμε έως σήμερα, ούτε με το αντίστοιχο Ψήφισμα της 10ης-2-2024, παρόμοια αρνητική τοποθέτηση από την Ένωση, στο πλαίσιο και του κατά το Σύνταγμα θεσμικού της ρόλου.
Επί των ζητημάτων αυτών δεν είχαμε έως σήμερα, ούτε με το αντίστοιχο Ψήφισμα της 10ης-2-2024, παρόμοια αρνητική τοποθέτηση από την Ένωση, στο πλαίσιο και του κατά το Σύνταγμα θεσμικού της ρόλου
Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο Ψήφισμα, που εκδίδεται από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης, η οποία έχει απαρτία εφόσον παρίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχικής τουλάχιστον συνεδρίασης το 1/4 των ταμειακά εντάξει μελών, παρουσία που πρέπει, βεβαίως, να πιστοποιείται κατά το Καταστατικό, άλλως μόνον με όσα μέλη είναι παρόντα, είναι αναγκαίο, αφενός μεν, να τεκμηριώνεται επαρκώς, αφετέρου δε, να εκφράζει και να αποτυπώνει τις θέσεις και τις απόψεις του συνόλου των μελών της Ένωσης, στοιχείο που θα προσδώσει και αυξημένη νομιμοποίηση στις αποφάσεις της και θα προσδιορίζει την περαιτέρω δράση του Δ.Σ. αυτής.
Αιτούμαι λοιπόν προς το Δ.Σ. της Ένωσης, να εισηγηθεί, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού της, την τροποποίηση του άρθρου 5 αυτού, με τις ακόλουθες προτεινόμενες αλλαγές, τις οποίες καθιστά απολύτως εφικτές και η διευρυμένη πλέον δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογικών εργαλείων:
«3. Η Γ.Σ. έχει απαρτία όταν τα τακτικά μέλη που είναι παρόντα, είτε δια ζώσης, είτε με απομακρυσμένη σύνδεση, μετά από υποβολή ονομαστικής δήλωσης συμμετοχής, έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και αποτελούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) των μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία στην πρώτη Γεν. Συνέλευση, αυτή συνέρχεται χωρίς άλλη διατύπωση την αντίστοιχη μέρα της επόμενης εβδομάδας με τα ίδια θέματα την ίδια ώρα και στον ίδιο τόπο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει απαρτία όσα μέλη και αν είναι παρόντα. Το ποσοστό απαρτίας σε περίπτωση παύσης του Δ.Σ. και για τροποποίηση του καταστατικού ή διάλυση της Ένωσης ορίζεται στο ένα δεύτερο (1/2) των ταμειακά εντάξει μελών. 4. […]. 5. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης διαμορφώνονται από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών και τίθενται, πριν τη δημοσιοποίησή τους, προς έγκριση από το σύνολο των ταμειακά εντάξει μελών. Το κάθε μέλος καλείται να απαντήσει θετικά ή αρνητικά επί του συνόλου ή επί των επί μέρους κεφαλαίων του σχεδίου απόφασης, εντός διημέρου από την αποστολή του. Για την παύση του Δ.Σ., την τροποποίηση του καταστατικού και τη διάλυση της Ένωσης απαιτείται πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) από τα παρόντα μέλη.».
Ο Γενικός Επίτροπος, μέλος της Ένωσης Δ.Δ.
Ιωάννης Συμεωνίδης».