Με βαθιά λύπη αποχαιρετούμε έναν διακεκριμένο επιστήμονα και συγγραφέα, τον Καθηγητή Χαράλαμπο Δημόπουλο που με τη σπουδαία του συμβολή στις εγκληματολογικές επιστήμες ανέδειξε τη γνώση και την έρευνα. Η Νομική Βιβλιοθήκη είχε την τιμή να συνεργαστεί μαζί του για πολλά χρόνια, μέσα από την έκδοση των βιβλίων του που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στον νομικό κόσμο. Η αφοσίωση και η προσφορά του στην επιστήμη θα μείνουν ζωντανές μέσα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο.
Το “NB Daily” δημοσιεύει τον αποχαιρετισμό της διδάκτορος Εγκληματολογίας και μαθήτριάς του, Βασιλικής Θεολόγη.
«Αξιότιμε κ. Καθηγητά,
Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα όλοι εμείς, φοιτητές και απόφοιτοι της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και της Σχολής Αστυφυλάκων, αλλά και οι πολίτες της Κομοτηνής, την είδηση του θανάτου σας.
Τα 52 βιβλία σας στα γνωστικά αντικείμενα των Εγκληματολογικών Επιστημών αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, δείγμα της αφοσίωσής σας στην Επιστήμη σας.
Οι ρηξικέλευθες προτάσεις και πρωτοβουλίες σας ως Διευθυντή του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ είναι εφόδια ζωής, για όλους όσοι συμμετείχαμε στο Common Session στο πλαίσιο του προγράμματος Socrates Erasmus ή στα πλούσια σε θεματολογία και περιεχόμενο σεμινάρια που υλοποιήθηκαν, σε συνδυασμό με τα ερευνητικά προγράμματα που εκπονήθηκαν.
Η καλοσύνη και η αγάπη με τις οποίες αγκαλιάζατε τους φοιτητές σας, συνοδευόμενες από τη γλυκύτητα και τη μεγαλοσύνη του Δασκάλου, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στις σκέψεις και τα λόγια μας.
Δάσκαλέ μου,
«Θα φυτέψουμε άνθη στις ρωγμές της πίκρας μας».
Και με ένα άνθος ευγνωμοσύνης θα σε αποχαιρετήσουμε την Παρασκευή στις 15:00 στην εκκλησία των Ταξιαρχών στην Άκολη».
Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Δημόπουλος
Ο Χαράλαμπος Ν. Δημόπουλος ήταν Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στο Queen Victoria Hospital της Μελβούρνης, Αυστραλία, από Έλληνες μετανάστες γονείς. Τα πρώτα του χρόνια τα έζησε στη Μελβούρνη, όπου διέμενε στην οδό Yara Street 40. Επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν από τη δικτατορία, με το υπερωκεάνιο «Πατρίς». Αποφοίτησε από το εξατάξιο αρρένων Αιγίου ως σημαιοφόρος, έχοντας φοιτήσει νωρίτερα στο Χαλάνδρι.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νομική Σχολή (1980), έγινε δικηγόρος Πατρών (1981) και εισήλθε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου το 1986 αναγορεύτηκε Διδάκτορας με Άριστα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε έρευνα στις Νομικές Σχολές του Bielefeld και της Φρανκφούρτης, ενώ παρακολούθησε μαθήματα στην Κολωνία.
Παράλληλα, το 1976 γράφτηκε στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι, όπου διακρίθηκε ως Πρόεδρος. Στις φοιτητικές του ανησυχίες περιλαμβάνονταν ο συνδικαλισμός και η αρθρογραφία. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο θεσμό των Ελευθέρων Ανοικτών Πανεπιστημίων, υπό την καθοδήγηση της Μελίνας Μερκούρη. Πραγματοποίησε πλήθος διαλέξεων σε φυλακές, στρατιωτικές σχολές και διάφορους δήμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Κύπρος, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία).
Στη Νομική Σχολή Δ.Π.Θ. διορίστηκε το 1981, διδάσκοντας «Εισαγωγή στο Ποινικό Δίκαιο», «Εγκληματολογία» και «Ποινική Δικονομία». Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΔΠ και ΔΕΠ της Νομικής Δ.Π.Θ., ενώ εργάστηκε και ως Αντιδήμαρχος Αιγίου (1991) και ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (1996-2000).
Για 15 χρόνια δίδαξε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Από το 1991, υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Law School και στο Boston University για περίπου πέντε έτη. Το πολυσχιδές έργο του περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών ομιλιών, δημοσιεύσεων και διαλέξεων, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην επιστήμη και την εκπαίδευση.