Το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, στα πλαίσια των σκοπών της Εταιρείας και της ευαισθησίας της για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, αποφάσισε την επίσκεψη στις φυλακές ανηλίκων ΕΚΚΝ – ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους κρατούμενους ανηλίκους.
Αντιπροσωπεία της Εταιρείας, αποτελούμενη από τις: Μαρία Παπαδημητρίου, Πρόεδρο της Εταιρείας, Νίκη Μεθενίτου, Γεν. Γραμματέα και Εύη Παλαιολόγου, πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας και μέλος της, πραγματοποίησε την ως άνω επίσκεψη στις 10 Ιανουαρίου 2025.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ Βόλου, τα μέλη της Εταιρείας ήρθαν σε επαφή με τον Διευθυντή του καταστήματος κράτησης, τους Κοινωνικούς Λειτουργούς, καθώς και με Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκεί. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι συνάντησαν 25 κρατούμενους (συνολικά κρατούνται πάνω από 75), συνομίλησαν με αυτούς στον χώρο όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευσή τους και ακούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις τους, εμπειρία πολύ σημαντική για τους συμμετέχοντες Δικαστές.
Πρέπει να επισημανθεί το ΕΚΚΝ Κασσαβέτειας είναι το μόνο στην Ελλάδα που κρατούνται τόσο μικρής ηλικίας άτομα: από 15 έως 18 ετών.
Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την αυξανόμενη παραβατικότητα των ανηλίκων και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να προταθούν και να ληφθούν προληπτικά μέτρα, αλλά εξ ίσου σημαντικό είναι να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από τους αρμόδιους, με την συνδρομή ειδικών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κλπ), ώστε να υπάρξει, εκτός από την πρόληψη και ένα πρόγραμμα που θα δίνει την δυνατότητα αναμόρφωσης των ανηλίκων αυτών. Θα πρέπει να γίνει έναν γενικότερος σχεδιασμός, με σκοπό μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με άμεση συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας, της πολιτείας, ως κεντρικής διοίκησης και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικές δράσεις αντιμετώπισης της παραβατικότητας των ανηλίκων. Σε αυτόν τον σχεδιασμό θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα για την κοινωνική συνοχή, για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η πρόληψη (η οποία περιλαμβάνει και την μη υποτροπή) απαιτεί επίσης και πολιτικές για την στέγαση, απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση και την συνεχή επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων φορέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανήλικοι παραβάτες σε μια άνομη κοινωνία;Οι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην παραβατικότητα και οι οποίοι, κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεών τους, βρίσκονται σε μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και στο στάδιο διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους, αξίζουν να τους δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στην κοινωνία, με σκοπό να γίνουν ενεργά μέλη της.
Ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα υποστηρίζει ότι η αρετή είναι διδακτή και η ποινή που επιβάλλεται πρέπει να φέρει και την μορφή της διδασκαλίας της αρετής και των αρχών που πρέπει να γίνονται σεβαστές, τόσο στο άτομο που παρανόμησε όσο και στα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.