Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε για πέμπτη φορά για να διαπιστώσει την πρόοδο της συμμόρφωσης της διοίκησης προς το περιεχόμενο της εμβληματικής, με αρ. 2102/2019 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφαση της Ολομέλειας είχε κριθεί η νομιμότητα των οικοδομικών αδειών (αρχική άδεια και αναθεώρηση αυτής) του ξενοδοχείου Coco-mat Athens BC στο Κουκάκι. Ειδικότερα, η αίτηση ακύρωσης κατά της αρχικής άδειας, η οποία καθόρισε και το ύψος του ξενοδοχείου, απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη. Η αναθεώρηση ακυρώθηκε, με την αιτιολογία ότι δεν είχε προηγηθεί της έκδοσής της έγκριση της Υπουργού Πολιτισμού, που κρίθηκε απαραίτητη λόγω γειτνίασης του ξενοδοχείου με το άμεσο περιβάλλον της Ακρόπολης των Αθηνών.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εντάχθηκε στην υποχρέωση συμμόρφωσης η ανάκληση της αρχικής οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, παρότι για την άδεια αυτή δεν δημιουργήθηκε δεδικασμένο στην με αρ. 2102/2019 απόφαση. Παρά ταύτα, το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης ενέμεινε στην κρίση του ότι και η αρχική άδεια, για την οποία επίσης δεν είχε προηγουμένως αποφανθεί η Υπουργός Πολιτισμού, καταλαμβάνεται από το δεδικασμένο της απόφασης και εντάσσεται στην υποχρέωση συμμόρφωσης το περιεχόμενο της οποίας καθορίζει το Τριμελές Συμβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ένδικου κτίσματος πρόβαλε αιτιάσεις στη βάση της ΕΣΔΑ. Επικαλέστηκε, πιο συγκεκριμένα, παραβίαση του δικαιώματός της σε δίκαιη δίκη και παραβίαση του δικαιώματός της σε ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της. Η εταιρεία προσκόμισε γνωμοδότηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Αντιπροέδρου του ΕΔΔΑ Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος διαπιστώνει στο κείμενό του κατάφωρη παραβίαση των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης και της αρχής του Κράτους Δικαίου, λόγω της υποκατάστασης του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης, που βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης δεν είναι δικαστήριο, στον ρόλο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η συνέχεια της υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου του Στρασβούργου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τυχαίνει δε να συμπίπτει χρονικά, αφενός μεν με την καταδίκη της χώρας λόγω της αυστηρής ερμηνείας από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προϋποθέσεων παραδεκτού της αναίρεσης (απόφαση της 19ης/11/2024, Τσιώλης κατά Ελλάδος), αφετέρου δε με τη νομοθέτηση της αστικής ευθύνης του Δημοσίου, λόγω πράξεων της δικαστικής αρχής.
* Η κ. Αλεξάνδρα Ι. Θεοφίλη είναι Δικηγόρος, Δρ Πανεπιστημίου Paris II.