Σε τροχιά επεξεργασίας βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιήσει τη διάταξη του νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες και την ενδοοικογενειακή βία, ως προς την εφαρμογή του εργαλείου εκτίμησης επικινδυνότητας στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας – το λεγόμενο «Risk Tool». Το αποκάλυψε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα: «Στις πόσες γυναικοκτονίες θα κάνετε κάτι;».
Ο κ. Μπούγας υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως “το ζήτημα της βίας σε βάρος των γυναικών είναι υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνηση” και διαβεβαίωσε πως “στο Υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις στην κοινωνία και προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του εννόμου αγαθού της ζωής τους”.
Επεσήμανε τη ραγδαία αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία. “Τους πρώτους 10 μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 περιστατικά ενώ το 2024 18.427
“Για την Ελληνική Πολιτεία η ανθρώπινη ζωή χωρίς καμία διάκριση έχει την ίδια αξία και προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο. Αυτό άλλωστε επιτάσσουν και οι θεμελιώδεις διατάξεις των άρθρων 2 και 5 παρ.2 που κατοχυρώνουν δικαίωμα καθενός, που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια και αντίστοιχη υποχρέωση του Κράτους για απόλυτη προστασία της ζωής, τιμής και ελευθερίας τους χωρίς καμία διάκριση”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.
Αναφερόμενος στον όρο “γυναικοκτονία”, ο κ. Μπούγας διευκρίνισε πως “είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται στην κοινωνία προκειμένου να καταδικάζει αποτρόπαιες συμπεριφορές, να ευαισθητοποιεί και να εκπαιδεύει δημιουργώντας υγιή κοινωνικά πρότυπα που σέβονται τις γυναίκες. Η ανθρωποκτονία, οποιουδήποτε ανθρώπου ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να επιφέρει και επιφέρει κατά το Ελληνικό Δίκαιο την επαχθέστερη ποινή των ισοβίων”.
Και πρόσθεσε: “Ήδη από το 2021, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τροποποιώντας τη διάταξη του άρθρου 299 ΠΚ, που σύμφωνα με τον ΠΚ που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ η ανθρωποκτονία με δόλο τιμωρούταν και με πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αυστηροποίησε το πλαίσιο ποινής του άρθρου 299 ΠΚ, της ανθρωποκτονία με δόλο, προβλέποντας πλέον για όποιον σκότωσε άλλον με πρόθεση μόνον την ποινή ισόβιας κάθειρξης και δυνητική αποφυλάκιση μετά την πραγματική έκτιση 18 ετών.
Προβλέπει δηλαδή την εσχάτη των ποινών. Οτιδήποτε άλλο σχετικά με την ανθρωποκτονία σε ποινικό επίπεδο, θεωρούμε ότι υποβαθμίζει το ζήτημα και είναι αναντίστοιχο και ασύμβατο προς τις προαναφερεθείσες διατάξεις του Συντάγματος”.
Ο κ. Μπούγας επέλεξε τη σημερινή (25 Νοεμβρίου) μέρα, όπως είπε, συμβολικά, για να απαντήσει στην ερώτησή της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, ημέρα που συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. “Πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο, που διαρκώς επιδεινώνεται”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: “από την ψυχολογική βία, την σεξουαλική παρενόχληση, τη σωματική κακοποίηση, τους βιασμούς, το trafficking μέχρι τις γυναικοκτονίες, όποια μορφή και να έχει η βία κατά των γυναικών συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Επεσήμανε μάλιστα τη ραγδαία αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ καταθέτοντας και συγκεκριμένα στοιχεία. “Τους πρώτους 10 μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 περιστατικά ενώ το 2024 18.427. Αντίστοιχα μεγάλη είναι η διαφορά και στις συλλήψεις όπου ολόκληρο το 2023 συνελήφθησαν 6.453 άτομα ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί 11.308”. Αναφέρθηκε, δε, λεπτομερώς στη σειρά μέτρων που έχει λάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, την έγκαιρη προσαγωγή σε δίκη και την τιμωρία των δραστών».