fbpx

Νέος τρόπος υπολογισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου – Σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό ν/σ

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προβλέπει ότι από το 2028 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή οδηγία 2022/2041 και εισάγεται ένας νέος τρόπος υπολογισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, βασισμένος σε διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, που ωφελεί και διασφαλίζει τους εργαζόμενους.

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, που εισάγεται με το παρόν σχέδιο νόμου, προβλέπει ότι από το 2028 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το προτεινόμενο σύστημα προσφέρει ασφάλεια, αφού προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, ενώ βασίζεται και σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα. Επιπλέον, για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι η προστασία του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Επίσης το σχέδιο νόμου εισάγει προβλέψεις, για την ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία. Δημιουργείται Επιτροπή Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εθνικών κοινωνικών εταίρων και της ΑΔΕΔΥ. Η Επιτροπή αυτή θα διατυπώνει γνώμη με θεσμικό και ενιαίο τρόπο κατά τη μεταβατική διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως επίσης και σε περίπτωση που στοιχειοθετείται, από την Επιστημονική Επιτροπή, παρέκκλιση από τον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σε περίπτωση π.χ. μεγάλων οικονομικών αναταράξεων.

Τέλος, εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης εντός ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, με σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος είναι η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, καλείστε να λάβετε μέρος στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας επί των σχετικών ρυθμίσεων.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 21η Νοεμβρίου 2024.

Δείτε το υπό διαβούλευση ν/σ εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -