Πανοραμική ματιά στον κόσμο του Αθλητικού Δικαίου προσέφερε η επιστημονική εκδήλωση «Αθλητικό δίκαιο: Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές», που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς», τη Δευτέρα 1 Απριλίου. Διόλου τυχαία, αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η έκδοση ενός βιβλίου με επίσης ευρύτατη οπτική, υπό τον τίτλο «Αθλητικό Δίκαιο», με συγγραφέα τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, Καθηγητή Ιδιωτικού Δικαίου και Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διοργάνωση αγκαλιάστηκε από πολλούς νέους δικηγόρους, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές Νομικών Σχολών, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη δυναμική του κλάδου του Αθλητικού Δικαίου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.
Ο συγγραφέας κ. Χριστοδούλου προήδρευσε στην εκδήλωση υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, κατά την οποία αναδείχθηκε η συμβολή του νέου βιβλίου στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του Αθλητικού Δικαίου στην Ελλάδα, με παράλληλη αναδρομή στην επιστημονική πορεία του κλάδου από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα, καθώς και «προβολή» στο μέλλον, μέσω σύγχρονων προκλήσεων και προοπτικών.
Η Βιργινία Σακελλαροπούλου, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, ανέπτυξε ειδικότερα ζητήματα ποινικής αντιμετώπισης των φαινομένων της βίας και της χειραγώγησης αγώνων στη σύγχρονη αθλητική πραγματικότητα. Ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, παρουσίασε σύγχρονες εκφάνσεις και πτυχές της ελευθερίας της έκφρασης στα γήπεδα, ιδίως υπό το πρίσμα πρόσφατων αποφάσεων αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, αφυπηρετήσας Καθηγητής Αθλητικού Δικαίου ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, ανέλυσε την πορεία του αθλητικού δικαίου στην Ελλάδα από το 1984 μέχρι το 2024, με ένταξη του μαθήματος σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, έκδοση βιβλίων και περιοδικών και διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Ο Ιωάννης Αυθίνος, Καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ, ανέδειξε την ιδιαίτερη συμβολή του αθλητικού δικαίου στο αθλητικό μάνατζμεντ, την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κλάδων και τη μεγάλη χρησιμότητα του Αθλητικού Δικαίου για τους επαγγελματίες του αθλητισμού.
Ο Γεώργιος Λιανός, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής Σύνταξης του νομικού περιοδικού «Αθλητισμός & Δίκαιο», παρουσίασε σύγχρονες προκλήσεις, από τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας e-Kouros της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, εισφέροντας στη συζήτηση προβληματισμούς για τη νομιμότητα που διέπει τον πρόσφατο ψηφιακό νομικό κηδεμονισμό στον αθλητισμό και τους συναφείς έντονους περιορισμούς του αθλητικού αυτοδιοίκητου.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στη συνοπτική, μα πλήρη, παρουσίαση του δικαίου που ασχολείται με τους αγώνες και τα πρωταθλήματα ως πολυμερή δίκτυα ομάδων, λίγκας και ομοσπονδιών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και ερεθίσματα για ζητήματα, όπως : αθλητικά σωματεία, ΑΑΕ, ΤΑΑ, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές συμβάσεις, αθλητική εργασία και υπηρεσίες, στοιχήματα, διαφημίσεις, χορηγίες, αθλητική, αστική και ποινική ευθύνη, μετάδοση αθλητικών αγώνων, κάρτα φιλάθλου, θεμελιώδη δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα αθλουμένων και παραγόντων, ζητήματα ανταγωνισμού, επίλυση αθλητικών διαφορών, διαιτησία, παραπομπές στη θεωρία, νομολογία, ιδίως ΕΔΔΑ, ΔΕΕ, CAS, ΑΣΕΑΔ.
Δεδομένου ότι το Αθλητικό Δίκαιο εκτείνεται σε πλήθος σχετικών αγορών και δικαϊκών κλάδων, στο βιβλίο ο ερευνητής του δικαίου και ο νομικός της πράξης μπορεί να εντρυφήσει σε έναν ιδιάζοντα νομικό κλάδο, που αφορά όχι μόνον νομικούς, αθλητές, σωματεία, φιλάθλους, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.