Κορυφαίοι εκπρόσωποι ελληνικών και αλλοδαπών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης παραβρέθηκαν στην Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που προηγήθηκε της Ευρωπαϊκής Συνάντησης της CISAC για να ακούσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στα πνευματικά δικαιώματα και τη συλλογική διαχείριση.
Σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών (CISAC) και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών «Αυτοδιαχείριση» την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, στην Ακαδημία Αθηνών, ως pre-event στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση της CISAC που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παραβρέθηκε πλήθος στελεχών και ειδικών στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και συλλογικής διαχείρισης.
Μέλη της CISAC είναι 230 οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης δημιουργών διεθνώς, οι οποίοι εκπροσωπούν 5 εκατομμύρια δημιουργούς στον τομέα της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών.
Η εκδήλωση είχε ως έρεισμα το βιβλίο «EU Copyright Law. A Commentary» των Βρετανικών και Αμερικανικών εκδόσεων Edward Elgar Publishing. Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση του συλλογικού έργου των Σταματούδη και Torremans, που ερμηνεύει όλα τα ενωσιακά νομοθετήματα στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας υπό το πρίσμα της νομολογίας του ΔΕΕ αλλά και ευρύτερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα κατά πόσο χρειάζεται ένας ενιαίος τίτλος για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη.
Το εν λόγω βιβλίο έχει καθιερωθεί ως έργο αναφοράς διεθνώς για το ενωσιακό δίκαιο ενώ μεταξύ των συγγραφέων των επιμέρους συμβολών συγκαταλέγονται οι Jane Ginsburg, Jan Rosen, Alison Firth, Jens Gaster, Lucie Gulbault, Gillian Davies, Alain Strowel, Tom Rivers, Raquel Xalabander, Olivier Vrins, Agnes Lucas-Schloetter, Bendetta Ubertazzi, Estelle Derclaye, Christophe Geiger, Uma Suthersanen, Maria Mercedes Frabboni, Cristiana Sappa, Ben Farrand, κ.α.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού ο Υφυπουργός, Χρίστος Δήμας. Την εισαγωγική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Gadi Oron, Γενικός Διευθυντής της CISAC, δικηγόρος και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary. Ο Gadi Oron έχει χαρακτηριστεί από το Variety Magazine ως ένας από τους «Ισχυρούς Παίκτες» διεθνώς στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας.
Τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν, και που αποτελούν ζητήματα αιχμής σήμερα, ήταν η προστασία έργων τεχνητής νοημοσύνης με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας (Ειρήνη Σταματούδη) και ζητήματα εύλογης αμοιβής για την ρευμάτωση (streaming) έργων στο διαδίκτυο (Paul Torremans). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν αναφορές στο έργο και την επιρροή των δύο συγγραφέων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και ειδική μνεία για τη συμβολή της Ειρήνης Σταματούδη στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα.
Στο κοινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (ASCAP, SABAM, GEMA, SOZA, ANCO, SPA, MUSICAUTOR, ARTISJUS, SALTMUSIC, KODA, κ.α.), ελληνικών οργανισμών συλλογικής διαχείρισης (Αυτοδιαχείριση, Διόνυσος, GEA, Ερμείας, GRAMMO, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, Φοίβος, Απόλλων, ΟΣΔΕΛ, Ισοκράτης, Εδέμ, Αθηνά, κ.α.), εκδότες μουσικής (Sony, D-Version, Musou Music Publishing, κ.α.), o Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών ECSA, η AIPA, ο Πρόεδρος του ΟΠΙ, Παναγιώτης Τσίρης, η Διευθύντρια του ΟΠΙ, Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης Γιάννης Γλέζος, και η Διευθύντρια της Αυτοδιαχείρισης Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου.