Την απομάκρυνση πέντε δικαστικών λειτουργών και την επιβολή της πειθαρχικής ποινής του προστίμου αποφάσισε χθες Πέμπτη ο Άρειος Πάγος
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με απόφαση που ελήφθη κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ως αρμόδιο Πειθαρχικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 72, 111 και 113 παρ. 2β του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν 4938/2022), αποφάσισε την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης σε πέντε δικαστικούς λειτουργούς και την επιβολή της πειθαρχικής ποινής προστίμου σε έναν δικαστικό λειτουργό.
Οι αποφάσεις αυτές υλοποιούνται με την έκδοση προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύεται περιληπτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των δικαστών αυτών συνομολόγησαν την αδυναμία τους – όλοι είχαν πάντως παραπεμφθεί στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής παύσης.
«Ο πολίτης δε θέλει λόγια, θέλει να πάρει την απόφαση στα χέρια του και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι αρνησιδικία», τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάππα – Χριστοδουλέα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στην οποία είχαν παραπεμφθεί συνολικά οκτώ δικαστές και εισαγγελείς – ένας λόγω αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.
Οι δικαστές που έχουν βρεθεί στη δυσχερή αυτή θέση ανήκουν στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Πρόστιμο χρηματικό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών επιβλήθηκε σε Ειρηνοδίκη.
Υπέρμετρες καθυστερήσεις
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά, απολύθηκε γυναίκα Εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων και αδικαιολόγητων απουσιών που είχε σημειώσει, σε τέτοιο σημείο ώστε να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης. Χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση…
Οι καθυστερήσεις σε πλείστες όσες δικαστικές περιόδους κυμαίνονται σε εύρος 65 – 150 υποθέσεων, ενώ ορισμένες από τις υποθέσεις που χειριζόταν χρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν, έχει συγκεντρώσει 15 πειθαρχικές αγωγές, ενώ της έχουν επιβληθεί πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου μετέφερε το επιχείρημα του Προϊσταμένου του Εφετείου στο οποίο υπηρετεί, σύμφωνα με το οποίο δε χρεώνει στην εν λόγω Εφέτη υποθέσεις προκειμένου να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο με τις καθυστερήσεις της. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη επεσήμανε από την πλευρά της ότι έχει πλέον αποδεχθεί η υπηρεσιακή της ανεπάρκεια, αφού παραγράφονται στα χέρια της υποθέσεις.
Παράλληλα, ομοφώνως απολύθηκε Πρωτοδίκης ο οποίος σημείωνε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων (από 50 έως 240), ενώ επίσης καθυστέρησε την έκδοση 17 βουλευμάτων. Του έχουν αφαιρεθεί έως σήμερα 635 υποθέσεις – χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι Εκθέσεις Επιθεωρήσεως του είχαν ήδη εντοπίσει το πρόβλημα.
Η κυρία Κλάπα επεσήμανε χαρακτηριστικά την απόγνωση στην οποία είχαν περιέλθει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές όπου έχει υπηρετήσει, εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών. Η ίδια είχε μάλιστα αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο εν λόγω Πρωτοδίκης παραδέχθηκε ότι η εικόνα του δεν είναι καλή, τονίζοντας ότι ο θάνατος του πατέρα του δεν του επέτρεψε να βελτιώσει την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων. «Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω», είπε.
Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7) αποφάσισε να μην απολυθεί Ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομοφώνως έκρινε σκόπιμο να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών.
Του αποδόθηκε μικρός αριθμός δημοσιεύσεων, ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι μέσα σε δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόλις 12 αποφάσεις, ενώ του έχουν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες. Χαρακτηρίστηκε πάντως επιμελής, με καλή νομική κατάρτιση, και θεωρείται ότι εξέδιδε αξιόλογης νομικής υφής αποφάσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στο μεγάλο όγκο των υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τις οποίες και χειριζόταν. Τόνισε παράλληλα ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στη μεγάλη έκταση των αποφάσεων που εξέδιδε.