fbpx

Ενδυναμώνοντας τις Νέες Γενιές Νομικών: Μαθαίνοντας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφορών από τον ΕΟΔΙΔ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) συμμετείχε ενεργά στην ενημερωτική εκδήλωση για τον Εθνικό Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από την ELSA Greece, με σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών με τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δεξιοτήτων

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) συμμετείχε ενεργά στην ενημερωτική εκδήλωση για τον Εθνικό Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από την ELSA Greece. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΙΔ παρουσίασε επιμορφωτικό Workshop Διαπραγμάτευσης και Διαμεσολάβησης, σε συνεργασία με την ELSA Komotini, το οποίο έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2024, στο ιστορικό κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων και απευθυνόταν σε φοιτητές Νομικής, με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δεξιοτήτων.  

Συμμετέχοντες φοιτητές, με την εισηγήτρια Κατερίνα Αδαμίδου, τρίτη από δεξιά.

Στο workshop, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονες μεθόδους επίλυσης διαφορών, όπως η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση, οι οποίες προσφέρουν αποτελεσματικές και εξωδικαστικές λύσεις. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα πλεονεκτήματα αυτών των διαδικασιών, όπως η ευελιξία, η ταχύτητα και το μειωμένο κόστος σε σύγκριση με τη δικαστική διαδικασία, καθώς και η σημασία της εμπιστευτικότητας και της δυνατότητας επιλογής εξειδικευμένων επαγγελματιών που κατανοούν τις ιδιαιτερότητες κάθε υπόθεσης. Παράλληλα, αναλύθηκαν πρακτικά παραδείγματα που ανέδειξαν πώς αυτές οι διαδικασίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των εμπλεκόμενων μερών, ενισχύοντας την ενεργή συμμετοχή τους και εξασφαλίζοντας λύσεις που είναι αποδεκτές και εφαρμόσιμες.

Εν συνεχεία, οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στις βασικές έννοιες και αρχές της διαπραγμάτευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές, ανάμεσα σε μια σκληρή, διεκδικητική στάση, η οποία ενδέχεται να εξασφαλίσει μια πιο ευνοϊκή συμφωνία για τον διαπραγματευτή, αλλά περιορίζει τις πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία συνολικά, και σε μια πιο ήπια, συνεργατική προσέγγιση, η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για μια ευνοϊκή συμφωνία, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. Η ανάλυση αυτής της αντίφασης ανέδειξε τη διαπραγμάτευση όχι μόνο ως μέσο επίτευξης συμφωνιών, αλλά και ως διαδικασία που ενισχύει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης.

Η παρουσίαση προχώρησε με την ανάλυση βασικών διαπραγματευτικών εργαλείων, όπως η BATNA (Best Alternative to a Negotiated Agreement), η ZOPA (Zone of Possible Agreement), και οι «κόκκινες γραμμές», εστιάζοντας στο ρόλο τους στην αποτελεσματική προετοιμασία και στρατηγική κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Δόθηκε, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στην κατανόηση του διαπραγματευτικού περιβάλλοντος και στον καθορισμό στρατηγικής πριν την έναρξη της κύριας διαπραγματευτικής φάσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη χρήση απλών και κατανοητών παραδειγμάτων διαπραγματεύσεων, τα οποία ανέδειξαν τη σημασία της αναγνώρισης των διαπραγματευτικών τακτικών και στρατηγικών σε διαφορετικά σενάρια, δίνοντας στους συμμετέχοντες μια σαφή εικόνα του τρόπου εφαρμογής των εννοιών αυτών σε ρεαλιστικές καταστάσεις. Τέλος, αναδείχθηκε η διαφορά μεταξύ επαναλαμβανόμενων και μοναδικών (one-off) διαπραγματεύσεων, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιπτώσεις τους στη στρατηγική και στο αποτέλεσμα.

H Κατερίνα Αδαμίδου έχει τον λόγο.

«Η πρωτοβουλία του Εθνικού Διαγωνισμού Διαπραγμάτευσης μεταξύ των Νομικών Σχολών της χώρας μας, αναδεικνύει τη σημασία της μύησης της νομικής κοινότητας στην τέχνη της διαπραγμάτευσης, η οποία εμπλουτισμένη ανά τα χρόνια με γνώση, παρατήρηση και εμπειρικά δεδομένα αποτελείται πλέον από ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, στρατηγικών και τακτικών», τόνισε η Κατερίνα Αδαμίδου, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Υπεύθυνη Συντονισμού των διαδικασιών Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας του ΕΟΔΙΔ.

«Στο πλαίσιο αυτό, το workshop Διαμεσολάβησης και Διαπραγμάτευσης προσέφερε στους φοιτητές μια εξαιρετική ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντικές διαπραγματευτικές δεξιότητες, να κατανοήσουν τη σημασία της προετοιμασίας και της ευελιξίας στη διαδικασία επίλυσης νομικών διαφορών, και να εξοικειωθούν με τις εναλλακτικές μορφές δικαιοσύνης που συμπληρώνουν το τακτικό δικαστικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η γνώση για την αληθινή φύση των διαπραγματεύσεων αποκτά, ολοένα και περισσότερο, βάθος και πλάτος στη νομική κοινότητα, ήδη από τα πρώτα στάδια της νομικής εκπαίδευσης.

«Ο ΕΟΔΙΔ θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη γνώση και τις δεξιότητες των νέων νομικών στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Ευχαριστούμε θερμά την ELSA και τους συμμετέχοντες για την ενεργό τους παρουσία και τη συμβολή τους στην επιτυχία του workshop».

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον ΕΟΔΙΔ εδώ.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -