Στην παρουσίαση της έντυπης έκδοσης του έργου «Σύνταγμα – Ερμηνεία Κατ’ άρθρο», στη Νομική Βιβλιοθήκη, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, με την προσέλευση του κοινού στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» (Μαυρομιχάλη 23) να είναι εντυπωσιακή.
Η κ. Σακελλαροπούλου, επιφανής νομικός η ίδια, πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μα και ρυθμιστής του πολιτεύματος, υπό τον ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας, τίμησε τους συντελεστές της έκδοσης, στην πρώτη κατ’ άρθρον ερμηνεία του ελληνικού Συντάγματος μετά την αναθεώρηση του 2019, και ασφαλώς σε μια συγκυρία κομβική: με τη Συνταγματική Αναθεώρηση ante portas.
Στη Νομική Βιβλιοθήκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημόσιου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, η Λίλα Καρατζά, εκδότης – Νομική Βιβλιοθήκη, και ο Γιάννης Τασόπουλος, Καθηγητής Δημόσιου Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου – στον οποίο και έχουν εισφέρει 48 έγκριτοι νομικοί της θεωρίας και της πράξης – πλαισιώθηκε από τις ομιλίες νομικών προσωπικοτήτων, που χειροκροτήθηκαν θερμά. Την εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, ενώ αμέσως μετά τοποθετήθηκαν η Σωτηρία Ντούνη, Πρόεδρος του ΕλεγκτικούΣυνεδρίου και ο Μιχάλης Πικραμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης διετύπωσε ο Καθηγητής Γιάννης Τασόπουλος. Τη συντονιστική μπαγκέτα της όλης συζήτησης κράτησε ο Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Επιγραμματικά:
Η Σωτηρία Ντούνη μίλησε για την αξία του συλλογικού τόμου που αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον νομικό χώρο. «Το βιβλίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη νομική βιβλιογραφία», υπογράμμισε, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη διεύρυνση των επιστημονικών εργαλείων και προσεγγίσεων.
Όπως ανέφερε, το έργο ξεχωρίζει για τη διεπιστημονική του προσέγγιση, συνδέοντας διαφορετικούς τομείς γνώσης, και την πρακτική του κατεύθυνση, κάνοντάς το χρήσιμο τόσο για τη θεωρία όσο και για την εφαρμογή. «Το βιβλίο μας καλεί σε έναν αναστοχασμό», παρατήρησε.
Ο Μιχάλης Πικραμένος τόνισε πως πίσω από τους κανόνες δικαίου δεν βρίσκεται απλώς η γραμματική ή η δογματική τους ανάλυση, αλλά ένα βαθύ κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο που διαμορφώνει τον τρόπο εφαρμογής και ερμηνείας τους. «Πίσω από την ερμηνεία των διατάξεων αναδεικνύεται ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο», όπως υπογράμμισε.
Ο Γιάννης Τασόπουλος αναφέρθηκε στο θεμελιώδες πλαίσιο του Συντάγματος του 1975, υπογραμμίζοντας πως διαμορφώθηκε υπό την επιρροή του εγγυητισμού και της παράδοσης του Αριστόβουλου Μάνεση. «Το Σύνταγμα του ’75 κινήθηκε στον αστερισμό του εγγυητισμού, την παράδοση του Αριστόβουλου Μάνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αυτή η παράδοση βασίζεται στον νομικό θετικισμό.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρ. Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρ. Πρωθυπουργός, ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και δικηγόρος, ο Αντώνης Καρατζάς, εκδότης – Νομική Βιβλιοθήκη, καθώς και πλείστοι όσοι νομικοί και δικαστικοί λειτουργοί.
- Το περιεχόμενο της εκδήλωσης, αναλυτικά, με τις τοποθετήσεις των νομικών – «πρωταγωνιστών» της, αποτελεί θέμα εκτενούς ρεπορτάζ του NB Daily, που θα δημοσιευθεί αύριο.
- Δείτε την έκδοση εδώ.