fbpx
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Κενά τα κορυφαία πόστα της Ευρώπης – Τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις – Το «αγκάθι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Aναμένεται να ληφθεί απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Σκληρή διαπραγμάτευση, άκαρπη προς το παρόν, έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ – Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική.

«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο», για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Politico: Η βασική διαφωνία στην ΕΕ αφορά στη διάρκεια του χρόνου θητείας του Αντόνιο Κόστα στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Κρίνοντας ότι η πρώτη συζήτηση κινήθηκε προς τη «σωστή κατεύθυνση», υπενθύμισε ότι αναμένεται να ληφθεί απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – χωρίς αυτό να είναι στόχος.

Ο Μαρκ Ρούτε, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, θα είναι – όπως όλα δείχνουν – ο επόμενος Γενικός
Γραμματέας του NATO / Φωτό: EPA.

Παράλληλα, διαφαίνεται πλέον καθαρά η προοπτική του να αναλάβει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του NATO ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς κάμπτεται – όπως όλα δείχνουν – η εναντίωση της Ουγγαρίας και του Βίκτορ Όρμπαν (σσ: ο Ρούτε είχε κάνει σχόλια  για την Ουγγαρία, τα οποία ο δεξιός εθνικιστής Πρωθυπουργός θεώρησε προσβλητικά).

Ο κ. Ρούτε θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ, (του Νορβηγού που είναι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ως τα τέλη του 2024), καθώς έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των περισσότερων κρατών μελών της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Οι δηλώσεις Σαρλ Μισέλ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξήγησε, αναλυτικότερα, ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις του: «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση».

Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».

Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Το Politico και η βασική διαφωνία

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Politico, συναίνεση φάνηκε να ενδύει πρόσωπα όπως η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δεύτερη θητεία της ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα – Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλας ως Επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής.

Η βασική διαφωνία στην ΕΕ αφορά στη διάρκεια του χρόνου θητείας του Αντόνιο Κόστα στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές επεδίωκαν να προεξοφληθεί η πενταετία για τον Κόστα, αλλά αρνήθηκε το ΕΛΚ, που έριξε στο τραπέζι την ιδέα του Πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς: δηλαδή να αρχίσει ο νέος κύκλος με πρόεδρο τον Σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα και έπειτα από 2,5 χρόνια η θέση να περάσει στα χέρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -