Ενοχή του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου και τεσσάρων εργαζομένων σε δομές της οργάνωσης, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την υπόθεση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά φιλοξενούμενα σε σπίτια της ΜΚΟ.
Η πρώτη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες που έγιναν πριν δύο χρόνια σε βάρος του κληρικού ανακοινώνεται σήμερα, με τους δικαστές να κηρύσσουν ομόφωνα ένοχο τον κληρικό και τέσσερις από τους συνολικά επτά συγκατηγορούμενούς του για βάναυσες συμπεριφορές σε βάρος ανήλικων τροφίμων.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στον κληρικό καταλογίζεται ηθική αυτουργία σε πέντε συγκεκριμένες πράξεις κακοποίησης ανηλίκων τροφίμων.
Συγκεκριμένα ο ιερέας κρίθηκε ένοχος για:
- Βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων ευρισκομένων υπό την προστασία του δράστη (σχέση εργασίας με την πρόκληση εξάντλησης και ψυχικού πόνου με τιμωρίες και απομόνωση) σε βάρος δύο παιδιών που διαβιούσαν στις δομές στον Άνω Βόλο, στο Διμήνι Βόλου και στην Αθήνα.
- Ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου ευρισκομένου υπό την προστασία του δράστη σε βάρος ενός ανηλίκου στη δομή του Άνω Βόλου
- Ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανηλίκου ευρισκομένου υπό την προστασία του δράστη σε βάρος έξι παιδιών, το ένα σε δομή της Αθήνας και τα υπόλοιπα πέντε στο Διμήνι Βόλου.
Για τις υπόλοιπες πράξεις του κατηγορητηρίου που αφορούσαν σωματικές βλάβες και ηθική αυτουργία σε τιμωρητικές συμπεριφορές κρίθηκε αθώος, ενώ αθωώθηκε και από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου ευρισκομένου υπό την προστασία του δράστη.
Η εισαγγελική πρόταση
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εισηγήθηκε την ενοχή του πατέρα Αντώνιου για πέντε από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε δομές της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου».
«Ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής και πνευματικός καθοδηγητής της “Κιβωτού”, είχε κυρίαρχο και ενεργό ρόλο στη λειτουργία των δομών, και παρά τον ισχυρισμό του ότι περιοριζόταν σε πνευματικά καθήκοντα, αποδεικνύεται πως γνώριζε τις ενέργειες των υφισταμένων του», τόνισε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως τα περιστατικά συνέβησαν με τον ίδιο παρόντα στους χώρους της οργάνωσης.
Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος ήταν ηθικός αυτουργός για επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη σε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις. Συνολικά, εισηγήθηκε την καταδίκη έξι από τους οκτώ κατηγορούμενους, προτείνοντας την απαλλαγή δύο εξ αυτών.
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της, η εισαγγελέας δήλωσε πως οι αποδείξεις αφορούσαν περιστατικά στις δομές της Χίου και του Βόλου, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για περιστατικά που φέρονται να διαπράχθηκαν στις δομές της Καλαμάτας, της Αθήνας και της Πωγωνιανής.
Οι ποινές και τα ελαφρυντικά
Το δικαστήριο επέβαλε στον πατέρα Αντώνιο ποινή 51 μηνών μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και με αναστολή στην έφεση. Ακόμη καταδίκασε, ένα πρώην μέλος του ΔΣ της οργάνωσης, έναν πρώην εργαζόμενος, έναν πρώην υπεύθυνο των παιδαγωγών του Βόλου και την πρώην διευθύντρια της δομής στο Βόλο σε ποινές από 17 έως 40 μήνες.
Στον πατέρα Αντώνιο κι έναν ακόμη κατηγορούμενο η ποινή είναι μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και δόθηκε αναστολή μέχρι την έφεση, ενώ σε 3 κατηγορούμενους δόθηκε αναστολή της ποινής. Σε όλους τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Δήλωση πατέρα Αντωνίου
«Είμαι ο πατήρ Αντώνιος. Είμαι αθώος και παραμένω αθώος. Συνεχίζω των αγώνα μου, ανεβαίνω το Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω», ανέφερε.