Έτος σημαντικό το 2024, γεωπολιτικά – λένε ειδήμονες. Ως εκ τούτου σημαντικό από κάθε άποψη, ιδίως κοινωνική, με δισεκατομμύρια ψηφοφόρους – το Γαλλικό Πρακτορείο τους υπολογίζει στα 4 δις – να καλούνται σε αποφάσεις και επιλογές ενώπιον της παραδοσιακής κάλπης. Η Ελλάδα, τμήμα της Ευρωπαϊκής γειτονιάς είναι σχετιζόμενη με την εκλογική αναμέτρηση του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο, είναι όμως και ενδιαφερόμενη για τις αναμετρήσεις σε μεγάλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Ινδία.
Ηνωμένες Πολιτείες: Θα επανεκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν στα 86 του χρόνια στο Οβάλ Γραφείο; Τι θα γίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, και την εμπλοκή του στα της Δικαιοσύνης; Θα υπάρξουν άραγε ανατροπές στη δύσκολη αυτή κούρσα; Σε κάθε περίπτωση τον Νοέμβριο του 2024, νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα χαιρετά τον πλανήτη.
Μέχρι σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έχει απορρίψει τη συμμετοχή του Τραμπ, ενώ το Μέιν έγινε η δεύτερη πολιτεία που τον απέκλεισε από τις προκριματικές εκλογές, μετά την απόφαση της αρμόδιας αρχής ότι οι προσπάθειες του τέως προέδρου να διατηρηθεί στην εξουσία μετά τις εκλογές του 2020 τον καθιστούν ακατάλληλο για την κατοχή δημόσιου θώκου. Λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Εσωτερικών της Καλιφόρνιας ανακοίνωνε ότι ο Τραμπ θα παρέμενε στο ψηφοδέλτιο των προκριματικών των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία.
Δύο Ανώτατα Δικαστήρια, της Μινεσότα και του Μίσιγκαν, έχουν κρίνει πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από την κούρσα των εκλογών με δικαστικές αποφάσεις. Ο Τραμπ δεν είναι πάντως ο μόνος ευάλωτος. Δημοσκοπήσεις έδειχναν μέχρι πρότινος τον Μπάιντεν να αγκομαχά πίσω από τον Τραμπ σε Πολιτείες – κλειδιά για τη μάχη των εκλογών, κι ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων, ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του με πυρήνα τις δραστηριότητες του γιου του Χάντερ Μπάιντεν εκτός ΗΠΑ. Το ερώτημα που αιωρείται και απομένει να απαντηθεί είναι αν και κατά πόσο επωφελήθηκε ο Μπάιντεν, τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπαράκ Ομπάμα, από αυτές.
Ο 71χρονος Πούτιν πήρε το 1999 τη σκυτάλη από τον Μπόρις Γέλτσιν, για να υπηρετήσει ως Πρόεδρος το μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο αρχηγό του κράτους από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν
Ρωσία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί το πέρασμά του στην Ιστορία με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι η υποψηφιότητά του πέμπτη φορά για τη Ρωσική Προεδρία, τον Μάρτιο του 2024 – με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη. Ο ίδιος βεβαίως έχει φροντίσει για αυτό, προωθώντας τροποποίηση στο Σύνταγμα της χώρας που του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται στην εξουσία έως και το 2036. Ο Πούτιν διαθέτει ήδη 24 χρόνια στο Κρεμλίνο και εφόσον εκλεγεί θα παραμείνει άλλα έξι, έως το 2030.
Ο 71χρονος Πούτιν πήρε το 1999 τη σκυτάλη από τον Μπόρις Γέλτσιν, για να υπηρετήσει ως Πρόεδρος το μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο αρχηγό του κράτους από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν. Έχει ξεπεράσει ακόμη και το Λεονίντ Μπρέζνιεφ, με τη 18ετή θητεία.
Οι δημοσκοπήσεις θέλουν άλλωστε τη δημοφιλία του πολύ ψηλά, απουσία βασικού αντιπάλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και παρουσία του Αλεξέι Ναβάλνι, θεωρητικά της ισχυρότερης αντίθετης πολιτικής φωνής, σε φυλακή της Αρκτικής.
Μία είναι η απειλή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τα 27 κράτη μέλη και τα 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, και λέγεται Ακροδεξιά
Ινδία: Είναι ασφαλώς από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις του πλανήτη, αφού θα οδηγήσει ενώπιον της κάλπης ένα δισεκατομμύριο ψηφοφόρους στα τέλη της άνοιξης. Η Ινδία έχει άλλωστε υπερβεί σε πληθυσμό την Κίνα, έχει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και κατάφερε να προσεληνώσει διαστημόπλοιό της.
Ο Ναρέντρα Μόντι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία, με πολλούς από τους ξένους αναλυτές να ερίζουν για τα «υπέρ» και τα «κατά» της ηγεσίας του. Κάποιοι δε διστάζουν να του αποδώσουν το χαρακτηρισμό του οραματιστή, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητά του στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε υποδομές και πρόνοια. Άνοιξε 500 εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολίτες, ηλεκτροδότησε όλα τα σπίτια, εξασφάλισε την πρόσβαση σε αγαθά ακόμη και προσωπικής υγιεινής, αυτονόητα στο δυτικό ημισφαίριο, όχι όμως στην Ινδία.
Από την άλλη πλευρά, θεωρείται πρόσωπο αυταρχικό και διχαστικό. Ο Μόντρι υποστηρίζει τους Ινδουιστές της χώρας, που υπολογίζονται άνω του ενός δισεκατομμυρίου, στρεφόμενος εναντίον των μουσουλμάνων, οι οποίοι αριθμούν περί τα 200 εκατομμύρια εντός του ινδικού κράτους. Η βία με θρησκευτικό υπόβαθρο δεν είναι αμελητέα στη μεγάλη αυτή χώρα, καθώς εκδηλώνεται συχνά πυκνά με βανδαλισμούς σε ναούς και πυρπόληση χωριών, στοιχίζοντας σε ανθρώπινες ζωές και πάντως προκαλώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
Ευρώπη: Μία είναι η απειλή στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, με τα 27 κράτη μέλη και τα 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους, και λέγεται Ακροδεξιά, άλλως και λαίλαπα λαϊκισμού. Στην ατζέντα είναι ασφαλώς ψηλά το φλέγον Μεταναστευτικό, με ακροδεξιά κόμματα σε αρκετές χώρες να υπερβαίνουν πλέον σε ποσοστά την παραδοσιακή Δεξιά. Μη ξεχνάτε τη νίκη του Γκερτ Βίλντερς και του ευρωσκεπτικιστικού, αντι-ισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας στην Ολλανδία, την άνοδο της ΑfD στη Γερμανία, την επικράτηση του μεταφασιστικού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.
Πολιτικοί επιστήμονες διαβλέπουν με απαισιοδοξία σύγκλιση της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς, υπό την έννοια της ενσωμάτωσης στη ρητορική της πρώτης, θέσφατα και τσιτάτα της δεύτερης… Θυμίζουν, δε, ότι σε εθνικό επίπεδο, κόμματα και από τα δύο στρατόπεδα κυβέρνησαν από κοινού, τόσο επίσημα, όπως στην Αυστρία και τη Φινλανδία, όσο και ανεπίσημα, όπως στη Σουηδία. Θα υπάρξει μετατόπιση προς τα άκρα; Ο Ιούνιος δεν είναι τόσο μακριά, όσο φαίνεται.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες αναμετρήσεις, όπως στην Ταϊβάν (με πολύπλοκο πολιτικό σύστημα, γεμάτο αποχρώσεις όσον αφορά στη σχέση της με το Πεκίνο) και το Μεξικό (όπου αναμετρώνται δυο γυναίκες, σπάζοντας το άβατο της ανδροκρατούμενης ηγεσίας της χώρας). Το γεωπολιτικό παζλ είναι εξάλλου μεγάλο και θέλει συνολικά 76 χώρες να οδηγούνται σε εκλογές εντός του έτους που μόλις υποδεχθήκαμε.