fbpx

Μητσοτάκης στο συνέδριο Economist: Έμφαση στο Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο – Μονόδρομος η ύπαρξη δυο κρατών

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει σε ανθρωπιστική βοήθεια, εάν υπάρξει δια θαλάσσης, στη Γάζα.

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

Το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο αποτέλεσαν χθες δυο από τους κύριους θεματικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 27ο συνέδριο του Economist, σε τετ α τετ με τον διεθνούς φήμης πολιτικό επιστήμονα – συγγραφέα Φράνσις Φουκουγιάμα.

Συζητώντας για τις «προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο» στο Αthenaeum Intercontinental, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είχε εξαρχής ξεκάθαρη θέση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, ενώ δε δίστασε να καταδικάσει ακόμη μια φορά τη δράση της Χαμάς.

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε με όλες τις πλευρές, όχι όμως με τη Χαμάς».

«Ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας»

«Ο Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει απελευθερωτική δύναμη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επεσήμανε δε την παρουσία της Ελλάδας στις διπλωματικές εξελίξεις για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ενώ επανέλαβε την πρόθεση της χώρας μας να συμμετάσχει σε ανθρωπιστική βοήθεια, εάν υπάρξει δια θαλάσσης, στη Γάζα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών, διευκρινίζοντας επιγραμματικά:  «Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή, το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος».

«Δηλώσαμε το προφανές», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, «το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες».

Σε σχέση με το ψήφισμα του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας: «προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χώρος για την ελληνική διπλωματική παρουσία στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής», τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -