Ένταση σημειώθηκε μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τελευταίου στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής το πρωί της Παρασκευής, οδηγώντας στην απροσδόκητη αποχώρηση της Εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία» με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ από την Ελλάδα. Λίγο αργότερα, αποχώρησε και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα. Το ρεπορτάζ καταγράφει έντονη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αντιλόγου σε αυτή την «επίθεση» κατά της Δικαιοσύνης.
Μιλώντας από το βήμα στην ημερίδα «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία», με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ από την Ελλάδα, ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών και στις σύγχρονες προκλήσεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία της χώρας, κάνοντας ειδική αναφορά και με δηκτικό τόνο στο ζήτημα των υποκλοπών, του δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά και στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε : «Μπορούμε ευλόγως να ελπίζουμε πως οι θεσμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης θα συμβάλλουν και στην αποκατάσταση υποθέσεων που αποτελούν τις μεγαλύτερες μαύρες κηλίδες, τις ανοιχτές πληγές του κράτους Δικαίου στη πατρίδα μας και που άνοιξαν, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι όπως όλοι θα καταλάβατε, στο μεγάλο σκάνδαλο των μαζικών παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Κυρίως, όμως, αναφέρομαι στις αδιανόητες για μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπάθειες παρακώλυσης των ερευνών της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής. Και στην αδυναμία των δικαστικών αρχών να εντοπίσουν τους υπευθύνους και να αποδώσουν δικαιοσύνη».
«Ενώ αντίστοιχη ολιγωρία των αρχών, εντοπίζεται τόσο στο δραματικό ναυάγιο της Πύλου με τον πνιγμό εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, ενώ βρίσκονταν επί 16 ώρες στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Αλλά και στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, με τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας. Σήμερα – με τη συναίνεση όλων μας- η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση», ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός προκαλώντας την αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία επέλεξε να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα. Τον δρόμο της εξόδου, βρήκε λίγο αργότερα και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Αντιλαμβανόμενος την ενόχληση και την αποχώρηση της Ανώτατης Εισαγγελέως, ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε με ιδιαίτερη αιχμή:
«Επιβάλλεται η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία που πρέπει να ακούει κιόλας, να κάθεται να ακούει, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να μπορούμε να μιλάμε για εμβάθυνση του κράτους δικαίου και όχι για μία πάσχουσα δημοκρατία»
Μάλιστα η τελευταία φράση του πολιτικού, δέχτηκε το σχόλιο της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Δέσποινας Χατζηβασιλείου – Τσοβίλη, Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης: «Διαισθανθήκαμε ότι είστε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακούγοντας την ομιλία σας», με τον ίδιο να αποκρίνεται εκτός μικροφώνου «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:«απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο».
«Δίπλα στη λέξη «θράσος» στο λεξικό θα έπρεπε να μπει η φωτογραφία του κ. Τσίπρα.
Λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση-σταθμό της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης να βγάλει τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να απολογηθεί για τη συντεταγμένη εκστρατεία κηλίδωσης των πολιτικών του αντιπάλων, στη σημερινή του ομιλία σε ημερίδα στην Βουλή κάνει έμμεσες υποδείξεις στην Δικαιοσύνη για εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υποθέσεις.
Ταυτόχρονα, ο πρώην Πρωθυπουργός, που είχε δύο Υπουργούς οι οποίοι εκ των υστέρων καταδικάστηκαν αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη, εργαλειοποιώντας με ανεπίτρεπτο τρόπο το δραματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, συκοφαντεί τη χώρα του και «εκδίδει πορίσματα» ως αυτόκλητος «δικαστής» κάνοντας λόγο για «ολιγωρία των αρχών».
Κύριε Τσίπρα, νυν και πρώην σύντροφοί του, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη Δικαιοσύνη τον τρόπο με τον οποίο θα επιτελεί τα καθήκοντά της και αυτό γιατί πλέον στην Ελλάδα δεν λειτουργούν παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης, όπως κυνικά είχε παραδεχτεί ότι συνέβαινε επί των ημερών σας ο πρώην Υπουργός της Κυβέρνησής σας κ. Κοντονής».