fbpx
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησε ο Εισαγγελέας – Τον Σεπτέμβριο η ετυμηγορία στην υπόθεση με τις φρεγάτες και το μαύρο χρήμα

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Την ενοχή – για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, της συζύγου του Ρούλας Κουράκου καθώς και του στενού του συνεργάτη, Ανδρέα Μπάρδη, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Η υπόθεση αφορά στην υπογραφή συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μέσω των οποίων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διακινήθηκε μαύρο χρήμα, με βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας, να έχει υποπέσει σε παραγραφή.

«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο Υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του Υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Εισαγγελέας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο Ανδρέας Μπάρδης μετείχε στη διαδικασία ως μεταφορέας μετρητών.

«Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων», σημείωσε ο Εισαγγελέας.

«Η δωροδοκία προκύπτει ξεκάθαρα από τη ροή των χρημάτων, με χρόνο 31/7/2002 έως 20/10/2003. Το ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία στις διακινήσεις χρημάτων στους λογαριασμούς, δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αποδεικτική διαδικασία. Δεν μπορεί να λέμε ότι η δωροδοκία θα γίνει μέσω web banking. Είναι αφελές να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Αλλιώς γίνονται αυτές οι δουλειές, διά της μεταφοράς μετρητού χρήματος. Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Παπαντωνίου και Κουράκου και τα έβαζε στη Eurobank, και μετά έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο ξεπλύματος. Από πού έχεις το χρήμα; Από το ομόλογο», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ο ίδιος ζήτησε ακόμη να μη γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί Παπαντωνίου αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων.

«Είπε για κάποια αδελφή του πατέρα του στον Νίγηρα, που είχε χρήματα και του έδινε. Αυτά τα χρήματα τα αποταμίευε, είπε, και μπόρεσε να εξοικονομήσει το ποσό αυτό. Βέβαια, δεν έφταναν αυτά τα χρήματα για να συμπληρωθεί το ποσό, έμενε ένα ποσό 700.000 ευρώ, το οποίο είπε πως ήταν από την πρώην γυναίκα του, την οποία είχε διευκολύνει, και του το επέστρεψε από το 1993 έως το 1997 που απεβίωσε. Το σύνολο το χρημάτων, όπως δικαιολογούνται από τον κατηγορούμενο, είναι υπερδεκαετίας. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί με λογική ακολουθία ο ισχυρισμός ότι είχε κρατήσει μετρητά 2,5 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 χρόνων», σημείωσε ο Εισαγγελέας.

Η υπόθεση έφθασε στις Αρχές, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική αρχή, λόγω των ενεργειών της τράπεζας της Ελβετίας που είδε τις ύποπτες συναλλαγές και τις αδικαιολόγητες κινήσεις, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Μπάρδη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Η απάντηση Παπαντωνίου

Η υπεράσπιση του κ. Παπαντωνίου απάντησε ως εξής:

«Ο κ. Εισαγγελέας με την πρόταση του θεώρησε ότι το σύνολο της δαπάνης των 381 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών συνιστά βέβαιη ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο κατηγορούμενος υπουργός όφειλε να ακυρώσει την απόφαση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου του ΚΥΣΕΑ για εκσυχρονισμό των 6 φρεγατών και να στείλει τις 6 φρεγάτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου το Πολεμικό Ναυτικό ΤΖΑΜΠΑ θα έφτιαχνε τις φρεγάτες.

Οι 6 φρεγάτες, που εκσυγχρονίστηκαν με απόφαση του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, μετά από θετικές εισηγήσεις δεκάδων ανώτερων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑΤΤΟΥΝ τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μία καινούργια φρεγάτα αναμένεται το 2026!».

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -