fbpx
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

To ΣτΕ στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο τη διετία 2025-2027 – Το στοίχημα της Προεδρίας της ACA

Το ΣτΕ, με νέο Πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο, καλείται – σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης – να ανταποκριθεί σε ένα εγχείρημα σύνθετο και απαιτητικό, καθώς η Προεδρία απαιτεί όχι μόνον τη φιλοξενία «κεφαλών» Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων εντός και εκτός συνόρων.

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Δείτε επίσης

Εξωστρέφεια και κοσμοπολιτισμό αποπνέει η άσκηση από το ελληνικό ΣτΕ της Προεδρίας της Ενώσεως των Συμβουλίων της Επικρατείας και των Ανώτατων Διοικητικών Δικαστηρίων της Ε.Ε. (Association des Conseils d’ Etat et des Juridictions Administratives Suprêmes de l’ Union Européenne/Association of the Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union), τα επόμενα δυο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2025 ως τον Ιούνιο του 2027.

Το ΣτΕ, με νέο Πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο, καλείται – σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον Γιώργο Φλωρίδη – να ανταποκριθεί σε ένα εγχείρημα σύνθετο και απαιτητικό, καθώς η Προεδρία απαιτεί όχι μόνον τη φιλοξενία «κεφαλών» Ανώτατων Δικαστηρίων της Ευρώπης, αλλά και τη διοργάνωση σεμιναρίων εντός και εκτός συνόρων.

Μείζονος σημασίας είναι ότι η Ελλάδα παίρνει πρώτη φορά – από την ίδρυση της ACA – στα χέρια της το τιμόνι της Προεδρίας, η οποία παρεμπιπτόντως χρηματοδοτείται από την ΕΕ και από τις ετήσιες  εισφορές των μελών της.

Στη διοργάνωση αναμένεται να λάβουν μέρος όλα τα Ανώτατα Διοικητικά Δικαστήρια των κρατών μελών της Ε.Ε, καθώς και το Δ.Ε.Ε. – όλα είναι άλλωστε μέλη της ACA. Τα Ανώτατα Διοικητικά Δικαστήρια της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας μετέχουν ως παρατηρητές, ενώ καλούνται και μετέχουν στις εκδηλώσεις της ACA τα Ανώτατα Διοικητικά Δικαστήρια της Νορβηγίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κύρια θεματική της διοργάνωσης επιγράφεται ως «O ρόλος του δικαστή απέναντι στα σύγχρονα διακυβεύματα». Η πραγμάτευση της θα γίνει σε έξι σεμινάρια, τρία εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και τρία σε άλλες χώρες. Σε κάθε σεμινάριο θα αναπτύσσεται μία ειδικότερη πτυχή του θέματος × αυτές θα τροφοδοτηθούν μέσω των απαντήσεων που θα δοθούν σε ερωτηματολόγια, τα οποία συντάσσουν τα Δικαστήρια των χωρών που θα φιλοξενήσουν τα σεμινάρια.

Θέμα του πρώτου σεμιναρίου, το οποίο και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το φθινόπωρο του 2025, είναι «Κλιματική Αλλαγή – Υπερτουρισμός». Τα επόμενα σεμινάρια εξετάζουν τα εξής ζητήματα: «Τα τεχνολογικά διακυβεύματα και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην οργάνωση και απονομή της Δικαιοσύνης», «Οι κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές με άξονα τη μετανάστευση και το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη», «Ζητήματα φοροαποφυγής και συνεργασία των κρατών για την αντιμετώπισή της», «Νέες μορφές οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης – Η ένταση και η έκταση του δικαστικού ελέγχου ιδίως σε ζητήματα με έντονα τεχνικό χαρακτήρα».

Το δεύτερο σεμινάριο αναμένεται να διεξαχθεί στη Ρόδο (πιθανολογείται άνοιξη του 2026), και το τρίτο στη Θεσσαλονίκη (ίσως άνοιξη του 2027). Το πρόγραμμα, και κυρίως η βασική θεματική της ελληνικής Προεδρίας έχει ήδη παρουσιασθεί από την τέως Πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, τον περασμένο Μάϊο, σε σεμινάριο που διοργάνωσε η φινλανδική Προεδρία στη Λαπωνία. Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία είναι οι χώρες, που θα φιλοξενήσουν τα εκτός συνόρων σεμινάρια.

Γερμανία, Πολωνία και Ιταλία είναι οι χώρες, που θα φιλοξενήσουν τα εκτός συνόρων σεμινάρια.

Το συνολικό project έχει προϋπολογισμό της τάξης των 200.000 ευρώ, ποσό που έχει ήδη εγκρίνει ως δαπάνη το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το έργο «τρέχει» ομάδα δικαστών του ΣτΕ, σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, ιδίως ως προς τα οργανωτικά ζητήματα. Πέραν της διεξαγωγής των σεμιναρίων, έχει προβλεφθεί φροντίδα για το παράλληλο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι σύντροφοι των συμμετεχόντων (επισκέψεις σε Μουσεία, αξιοθέατα κτλ), διερμηνείς για τις επίσημες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά), καθώς και παράθεση επίσημου γεύματος στους συμμετέχοντες.

Είναι σαφές ότι το ΣτΕ, με την έλευση της νέας χρονιάς, μπαίνει στην τροχιά ενός δύσκολου στοιχήματος, που δεν περιορίζεται στην επιτυχή διεξαγωγή της διοργάνωσης. Έχει θεσμικό αντίκρισμα, με δυνατότητα εκτοπίσματος κύρους για τη χώρα, η οποία έχει μάλιστα δοκιμαστεί με σχετικές «επιθέσεις», όπως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου.

Δείτε τον ιστότοπο της ACA εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -