fbpx
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Είναι νέοι, είναι Νομικοί και δίνουν τη μάχη του σταυρού – Πρόσωπα από 5 κόμματα μιλούν για την Ευρώπη του μέλλοντός τους

Χρόνος ανάγνωσης 24 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 24 λεπτά

Δείτε επίσης

Ίσως την πιο δύσκολη ώρα. Την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται, υπό τον κίνδυνο του λαϊκισμού, στη σκιά της επιθετικής ανόδου της Ακροδεξιάς, η μάχη για το Ευρωκοινοβούλιο αποκτά διάσταση ουσιαστική – κι ας δείχνουν να το αγνοούν πολίτες. Πέντε πρόσωπα, νέα στην ηλικία, με τη Νομική στο οπλοστάσιο τους, διεκδικούν θέση στο νέο ευρωπαϊκό αύριο. Στο δικό τους, αλλά και στο δικό μας μέλλον. Η συμμετοχή φρέσκων ηλικιακά και δυναμικών προσωπικοτήτων στην πολιτική σκηνή θα παίξει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θεσμικών λειτουργιών της Ε.Ε. , την εκλαΐκευση-απλοποίηση των διαδικασιών της ώστε να βρίσκονται κοντά στον πολίτη, θα κινήσει μοχλούς ώστε να μη ζει η Γηραιά Ήπειρος στα στενά όρια των Βρυξελλών. Το NB Daily τους συστήνει στο ευρύ κοινό, συνομιλώντας μαζί τους για – τι άλλο; – την Ευρώπη. Και όλοι τους απεύχονται την αποχή στις 9 Ιουνίου.

Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουμπιά (ΝΔ)

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια τον Ιούλιο του 1993. Είναι το τέταρτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με γονείς εκπαιδευτικούς, τον Φώτη Κουτσουπιά και την Αναστασία Σιδηροπούλου. Έχει καταγωγή από Άγραφα, Νάουσα και Κερασούντα. Είναι παντρεμένη με τον Ιάκωβο Σαρμά, δικηγόρο Αθηνών, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης. Πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετών, έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές και ένα τρίτο εξειδικευμένο Μaster στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven. Είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών (2022) με θέμα διατριβής “Φορείς πληροφόρησης και λήψη αποφάσεων”, με την οποία επιχειρείται να τεθούν οι βάσεις ενός “Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης”.

Από το 2015 είναι δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Μιλάει 4 γλώσσες, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας.

Ταυτόχρονα, από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή “The Life after Law School”, με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς αναφορικά με τη σταδιοδρομία τους μετά την αποφοίτηση από τη Νομική Σχολή.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;

Αρχικά να σας πω ότι από το 2015 εργάζομαι σε δικηγορικές εταιρείες στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες, όπου έχω αποκτήσει εξειδίκευση στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα είμαι Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης Rythmisis, όπου με δικηγόρους, δικαστές και άλλους επιστήμονες συμβάλλουμε στο διάλογο για την υπεύθυνη ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σε πολλά επίπεδα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, την ενημέρωση, την παιδεία, το παραγωγικό μας μοντέλο είναι αυτό που λέμε Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την Επανάσταση, με αιχμή την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, με γνώση, εμπειρία και διάθεση για προσφορά. Πρωταρχική επιδίωξή μου λοιπόν είναι να γίνω η φωνή και ο δίαυλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των ελληνικών συμφερόντων σε αυτή τη μετάβαση.

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητές σας;

Από την αρχή της εκστρατείας μου έχω εστιάσει τον προγραμματικό μου λόγο στην ψηφιακή μετάβαση, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο δημογραφικό μας πρόβλημα.

Η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και των χρήσεών της στο παραγωγικό μας μοντέλο και στο Κράτος είναι ένα θέμα που αφορά και εμάς τους δικηγόρους. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλείο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί (και δεν πρέπει) να αντικαταστήσει τους δικηγόρους και γενικά τα νομικά επαγγέλματα όπως τα ξέρουμε σήμερα, όπως υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Η χρήση της όμως μπορεί να μας βοηθήσει καίρια, αλλά φυσικά και την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης. Όλα αυτά είναι θέματα που μελετώ και θα γνωρίζω καλύτερα από τους περισσότερους συναδέλφους μου στις Βρυξέλλες, εφόσον εκλεγώ.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, θέλω να ασχοληθώ με το μεταναστευτικό και την αμυντική πολιτική. Ελληνική Εθνική Άμυνα σημαίνει προάσπιση ευρωπαϊκών συνόρων, σημαίνει προστασία της Κύπρου, σημαίνει τουρκική αποτροπή. Το λιγότερο λοιπόν που δικαιούμαστε είναι καλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή ευρωομόλογο. Κανένα όμως εργαλείο δεν θα πρέπει να υπονομεύει ούτε ελάχιστα τον κανόνα της ομοφωνίας στην ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την Ελλάδα.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το υπαρξιακό θέμα που με απασχολεί, ίσως περισσότερο από όλα όσα προανέφερα, είναι η υπογεννητικότητα. Εδώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διλήμματα, αριστερές και δεξιές πολιτικές κλπ. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να καταλάβουμε τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας και της Ελληνίδας μάνας και να πιέσουμε υπέρ ρυθμίσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Το πραγματικό ζητούμενο όμως είναι η ουσιώδης στήριξη της ελληνικής υπαίθρου και της νησιωτικότητας.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

Στην Ευρωβουλή είναι σημαντικό να ξέρουμε με ποιους να συμμαχούμε, ανεξαρτήτως κόμματος και με ποιους να συγκρουστούμε. Έτσι μπορούμε να δημιουργούμε εμείς κοινά μέτωπα και όχι να τα ακολουθούμε. Αυτό θεωρητικά το ξέρουν όλοι, δεν σας λέω κάτι νέο. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι η Ευρωβουλή απαιτεί διάβασμα, ανάλυση, εννοείται πως απαιτεί Αγγλικά, αλλά και ικανότητα στη διαπραγμάτευση και τη διαβούλευση. Φυσικά και κάποιες βασικές γνώσεις ενωσιακού δικαίου δεν βλάπτουν.

Τι είναι αυτό που θέλετε και επιζητάτε για τη γενιά που εκπροσωπείτε;

Έζησα τη μεγάλη κατήφεια της προηγούμενης δεκαετίας ως εργαζόμενη φοιτήτρια και φυσικά ως δικηγόρος. Μέχρι να πάρω το διδακτορικό μου από τη Νομική Αθηνών, σπούδαζα και παράλληλα δούλευα από 18 χρονών μέσα σε ένα αντίξοο οικονομικά περιβάλλον. Ξέρω ότι πολλοί δικηγόροι της γενιάς μου, αλλά και νεότεροι πέρασαν και -ίσως ακόμη- περνούν χειρότερα. Αυτό που θα ήθελα λοιπόν είναι να επανακτήσουμε την αισιοδοξία που ενδεχομένως χάσαμε από τα παιδικά μας χρόνια. Η Ελλάδα πέρασε στο παρελθόν περιόδους μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ελπίζω ότι μία τέτοια περίοδος βρίσκεται και τώρα στο ξεκίνημά της. Σε αυτήν την προσπάθεια σκοπεύω να συμβάλω και εγώ από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η νέα γενιά πιστεύετε ότι θα γυρίσει την πλάτη στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;

Εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Συναντώ συνεχώς στις περιοδείες μου νέους ανθρώπους, είναι και αυτοί που ενδιαφέρονται περισσότερο να ακούσουν για τα ευρωπαϊκά θέματα που συζητώ. Οι νέοι θα γυρίσουν την πλάτη στις κάλπες, εφόσον δεν υπάρχει διακύβευμα στις κάλπες. Αν το θέμα είναι ποιος λέει τις καλύτερες “ατάκες” στο TikTok για τον Μητσοτάκη, τότε η μάχη θα δοθεί στα like και στα σχόλια από κάτω, όχι στην κάλπη. Αν όμως συζητήσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως κάνουμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία, και το βλέπετε σε θέματα άμυνας, αγροτικής πολιτικής, ακρίβειας, δημογραφικού κλπ., τότε ναι, η νέα γενιά θα έχει κάθε λόγο να προσέλθει.

Μυρτώ Κοροβέση (ΣΥΡΙΖΑ)

Η Μυρτώ Κοροβέση γεννήθηκε το 1997, είναι δικηγόρος, μιλά αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Η καταγωγή της είναι από τον Ωρωπό. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αναβρύτων. Εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα κάνει το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα «Δίκαιο και Τεχνολογίες». Όσο σπούδαζε δούλευε σε μαγαζιά εστίασης. Έχει κατακτήσει την 3η πανελλαδική θέση σε φιλοσοφικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών. Επί χρόνια έπαιξε βόλευ στον Α.Ο. Αγίου Στεφάνου. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της φοιτητικής παράταξης στη Νομική Σχολή Αθηνών, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;

«Ως μια νέα γυναίκα 26 ετών, μάχιμη δικηγόρος, που ζει και αναπνέει μέσα στην κοινωνία, με μεταπτυχιακό στο δίκαιο και στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και ενεργή στα κοινά της χώρας, ούσα εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος στην Αττική, ξέρω ότι στις κρίσιμες μάχες της κοινωνίας και της γενιάς μου δεν ήμουν ποτέ απούσα. Ποτέ δεν μου άρεσε ο ρόλος του θεατή και του παρατηρητή. Όταν το κοινωνικό κράτος καταρρέει, όταν λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ευκαιριών, όλοι εμείς οι νέοι δεν μπορούμε να ονειρευτούμε, να τολμήσουμε να ερωτευτούμε, να ζήσουμε ποιοτικά, όταν βιώνουμε πολέμους και μια γενοκτονία στη γειτονιά μας και όταν τίποτα δεν είναι δεδομένο, χρειαζόμαστε όλες και όλοι εδώ. Και κυρίως οι νέοι, εμείς. Γιατί, νομίζω, είναι καιρός, αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα ή να αλλάξουμε πολλά από τα πράγματα που δεν μας αρέσουν γύρω μας, πρέπει να πάρουμε κι εμείς οι ίδιοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Να λάβουμε πρωτοβουλίες και να είμαστε παρούσες και παρόντες στη διεκδίκηση της καλυτέρευσης της ζωής μας».

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητές σας;

«Προτεραιότητά μου είναι να εργαστώ για να συμβάλω στην ανοικοδόμηση μιας δίκαιης, πράσινης, οικολογικής, δημοκρατικής, συμπεριληπτικής, αυτόνομης και τεχνολογικά εξελιγμένης Ευρώπης. Όταν δολοφονείται μια γυναίκα ανά έντεκα λεπτά στον κόσμο, απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα, όταν βιώνει ανισότητες στην εργασιακή της ζωή ή όταν 1/3 γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό τους χώρο, ζητήματα ισότητας μεταξύ των φύλλων, είναι ψηλά στην πολιτική μου ατζέντα. Αλλά φυσικά, και ζητήματα που άπτονται περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η ομαλή πράσινη μετάβαση, η δημιουργία νέων «πράσινων» θέσεων εργασίας, και η παροχή κινήτρων και ευκαιριών σε νέους ανθρώπους προκειμένου να οικοδομήσουν τη ζωή που επιθυμούν. Θέλω πολύ να συμβάλω έτσι ώστε οι συνομήλικοί μου, οι φίλοι και γνωστοί μου, να μην αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν τις ευκαιρίες που επιζητούν. Τέλος, σχηματικά και καταληκτικά, προτεραιότητά μου είναι ένας νέος δικηγόρος στην Ελλάδα να μπορεί να ζήσει όπως ένας νέος δικηγόρος στο Βέλγιο. Με ποιότητα και αξιοπρέπεια».

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

«Αν εκλεγώ, κατόπιν συνεννόησης με την υπόλοιπη ομάδα, ξέρω ότι θα μπορούσα να προσφέρω στην επιτροπή FEMM και να εργαστώ για να διεκδικήσω τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», καθώς και ίσα δικαιώματα για τη γυναίκα στην εργασία, στην κοινωνία, παντού. Επίσης, θα ήθελα να εργαστώ, όπως προείπα, για την ενσωμάτωση συμπεριληπτικών πολιτικών στο εγχώριο μας δίκαιο, οριοθέτηση και έλεγχο της ανέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και ενσωμάτωση του AI act στο εγχώριο δίκαιο, με τρόπο που θα είναι προς όφελος του ανθρώπου. Και τέλος, με ζητήματα της επιτροπής ENVI καθώς, όταν έχουμε ακραίες θερμοκρασίες, όταν καίγονται τα δάση μας το καλοκαίρι και πλημμυρίζουμε τον χειμώνα, η πράσινη μετάβαση δεν είναι ούτε θυσία, ούτε πολυτέλεια. Είναι ανάγκη».

Τι είναι αυτό που θέλετε και επιζητάτε για τη γενιά που εκπροσωπείτε;

«Έχω, όντως, τη χαρά και τη τιμή να εκπροσωπώ τη νέα γενιά. Τις νέες και τους νέους που μεγάλωσαν μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομικές, υγειονομική, που βιώνουν ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας και του εγκλεισμού, αλλά και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που μας συγκλονίζει όλους. Είμαστε αυτοί οι άνθρωποι που εργαζόμαστε, παράγουμε, δημιουργούμε, που πολλοί έχουν φύγει από τη χώρα, αλλά και που όσοι είμαστε εδώ, έχει σίγουρα περάσει κάποια στιγμή από το μυαλό μας η ιδέα να φύγουμε. Και ταυτόχρονα, είμαστε αυτοί που νομοθετούν για εμάς, χωρίς εμάς. Που υπό – εκπροσωπούμαστε τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οπότε, αυτό που επιζητώ εγώ προσωπικά είναι να ακουστεί η φωνή μας. Και να συμβάλω στις πολιτικές αποφάσεις που μας αφορούν. Και πολλές από αυτές τις αποφάσεις, παίρνονται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όπως, για παράδειγμα, η διεκδίκηση του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, την οποία διεκδίκησαν και κατάφεραν να κάνουν πράξη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Η νέα γενιά πιστεύετε ότι θα γυρίσει την πλάτη στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;

«Αν έχουμε να δώσουμε ένα μήνυμα στη νέα γενιά, είναι να μην απέχει. Νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτών των εκλογών, δηλαδή η καταπολέμηση των μεγάλων ποσοστών της αποχής, και κυρίως των νέων. Είναι, όντως, πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι νεότεροι σήμερα αποστρέφονται την πολιτική. Εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι την αποστρέφονται, αλλά ότι απομακρύνονται, καθώς πολλές φορές, βλέπουμε την πολιτική και τους πολιτικούς ταυτισμένους με ξύλινο λόγο, απρόσιτους και απομακρυσμένους από τις ανάγκες της κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. Ίσως διότι δεν κατανοούν τις ανάγκες τους και τον τρόπο που ζουν. Εδώ, οι δικές μας ευθύνες, των νεο – εισερχομένων στην πολιτική, είναι τεράστιες. Αφενός, να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι όλα γύρω μας είναι πολιτική, ότι η καθημερινότητά μας βασίζεται, εν πολλοίς, σε πολιτικές επιλογές, αφετέρου ότι η πολιτική μας ενδιαφέρει και μας αφορά όλους. Θέλω να ελπίζω ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων, όχι μόνο όπως εγώ αλλά και άλλων νέων, στον πολιτικό στίβο, θα φέρει και τη γενιά μας πιο μαζικά στις κάλπες της 9ης Ιουνίου».

Αθανασία Κυμιγκέλη (Νέα Αριστερά)

Η Αθανασία Κυμιγκέλη, γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Την ημέρα εκείνη έδωσε την πρώτη της μάχη, μια μάχη από την οποία βγήκε νικήτρια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, μία μικρή μεν, ωστόσο μόνιμη, αναπηρία. Στον αντίποδα αυτού, είχε την τύχη να γεννηθεί σε ένα βαθύτατα προοδευτικό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον με τον πατέρα της, Γεώργιο Κυμιγκέλη, αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχοντα στο κίνημα του Ναυτικού με την Ανταρσία του Βέλους, και τη μητέρα της, Μαρία Ρίκκη, δασκάλα, ενεργό μέλος της ΠΑΣΚΕ και της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ). Η οικογένειά της, εκτός από τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, της έμαθε ότι τα δικαιώματα κατακτώνται, διατηρούνται και διευρύνονται μέσα από αδιάκοπους αγώνες.

Οραματίζεται μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να στραφεί προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον. Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται και δηλώνει έτοιμη να παλέψει για τα ιδανικά μας.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια σας εκλογές σας 9ης Ιουνίου και τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;

«Αποφάσισα να συμμετέχω στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, γιατί κουράστηκα να περιμένω από κάποιους που δε βιώνουν την ίδια κοινωνική πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες της καθημερινής  ζωής, δε μοιράζονται τους ίδιους φόβους και ανησυχίες για το μέλλον, όπως οι άνθρωποι της γενιάς μου, να παλέψουν για τα δικαιώματα μας. Στόχος μου ως νέα γυναίκα, επιστήμων, εργαζόμενη και ΑμΕΑ είναι να κινητοποιήσω κόσμο σαν εμένα να ασχοληθεί, να ενδιαφερθεί, να μάθει και να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Η πολιτική δεν αφορά μία μικρή ελίτ. Μας αφορά όλους γιατί πρόκειται για τη ζωή μας».

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητές σας;

«Μέσα από την ακαδημαϊκή μου ενασχόληση ως υποψήφιας διδάκτορος στον τομέα του οικογενειακού δικαίου αλλά κυρίως από την επαγγελματική μου δραστηριοποίηση ως ελεγκτή της ΑΑΔΕ στον τομέα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία είναι η ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός της απληστίας που κυριαρχεί και αποτελεί πολιτική επιλογή σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση, την εργασιακή επισφάλεια  και το ενεργειακό κόστος έχουν πτωχοποιήσει τη μέση ελληνική οικογένεια οδηγώντας την σε αδιέξοδο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας που να λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας για τους κοινωνικά ασθενέστερους».

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, το μόνο που δεν ακούγεται στα μέσα  είναι σοβαρές θέσεις για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα. Κυριαρχούν οι εθνικές ατζέντες και η μικροπολιτική με αποτέλεσμα οι πολίτες να θεωρούν τις εκλογές αυτές μειωμένης αξίας και να υιοθετούν μία χαλαρή διάθεση ως προς τη συμμετοχή σε αυτές, η οποία οδηγεί και σε αυξημένο ποσοστό αποχής. Θεωρώ ότι αποτελεί χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να αναδείξουν το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των ευρωπαίων πολιτών για τη συγκρότηση του Ευρωκοινοβουλίου. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε ότι 7 στα 10 νομοθετήματα του κοινοβουλίου μας, αποτελούν προσαρμογή του εθνικού δικαίου στο κοινοτικό. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, με δύο αιματηρούς πολέμους να μαίνονται δίπλα μας είναι η ώρα η Ε.Ε. να επανακαθορίσει τη στάση της ως παράγοντα ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει εγγυητή του διεθνούς δικαίου και όχι ουραγό φιλοπολεμικών πολιτικών. Πρέπει να δρομολογηθεί μία ισχυρότερη κοινωνική ατζέντα με περισσότερες κοινές πολιτικές για τη Δημόσια Υγεία, την αγροτική πολιτική, την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής μετάβασης με νέα εργαλεία ώστε να μην αποτελέσουν πηγή δημιουργίας νέων ανισοτήτων. Για το λόγο αυτό πρέπει στις ευρωεκλογές να ενισχυθούν οι προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και να επιτευχθούν οι ευρύτερες δυνατές συμμαχίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ψήφισμα κόλαφος για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα (υποκλοπές – ελευθερία ΜΜΕ) υπερψηφίστηκε και από βουλευτές του ΕΛΚ. Η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες της, να θυμηθεί τις κοινές αξίες και τα ιδανικά για τα οποία συγκροτήθηκε και να λειτουργήσει ως πολιτική ένωση των λαών και όχι απλώς ως μια κοινή αγορά των οικονομικών ελίτ».

Τι είναι αυτό που θέλετε και επιζητάτε για τη γενιά που εκπροσωπείτε;

«Αγωνίζομαι για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με ειρήνη, δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Θέλω να μπορώ να ζω, να εργάζομαι, να αναπτύσσω την προσωπικότητά μου με αξιοπρέπεια στη χώρα που γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα. Θέλω να ζω σε μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις και σε ένα περιβάλλον που θα ευημερούν οι άνθρωποι, όχι οι αριθμοί».

Η νέα γενιά πιστεύετε ότι θα γυρίσει την πλάτη στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κοινωνία είναι κυρίως ηθική, κρίση θεσμική και δευτερευόντως οικονομική. Η νέα γενιά έχει απαξιώσει συνολικά το πολιτικό σύστημα, καθώς απέτυχε να εκπληρώσει την πρωταρχική αποστολή του, να τη στηρίξει και να τη θωρακίσει απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, αποτελεί εμπεδωμένη αντίληψη για τη νέα γενιά ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, έχουν ιδιοτέλεια στις πράξεις τους, αδιαφορούν για τις ανάγκες του λαού και ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Με αυτό το σκεπτικό όλο και περισσότεροι νέοι εκφράζουν την απογοήτευση, ακόμα και την οργή τους, με την άρνηση συμμετοχής τους σε εκλογικές διαδικασίες. Όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αποχή δεν αποτελεί πολιτική επιλογή. Η κοινωνία έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες που εκφράζουν την άποψη τους(με ψήφο επιδοκιμασίας ή διαμαρτυρίας). Όταν απέχουμε, αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Λευτέρης Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής)

Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας. Διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως Λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Leiden, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Επιπλέον έχει εκλεγεί εκπρόσωπος των Λεκτόρων στο Δ.Σ. της σχολής. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως νομικός στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα και ως νομικός και πολιτικός ερευνητής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης και τα Δολιανά Αρκαδίας.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;

«Τα τελευταία χρόνια διαμένω και εργάζομαι στην Χάγη, στην Ολλανδία, όπου διδάσκω στο Πανεπιστήμιο του Leiden Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων. Μέσα από την ακαδημαϊκή μου μελέτη, διαπίστωσα ότι το «μοντέλο» ευρωβουλευτή που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι έντονα προβληματικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ήταν προτελευταίοι στην επιδραστικότητα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει μια πολυπλοκότητα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Θεωρώ αναγκαίο ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα πρέπει να είναι αυτός που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς να «εγκλωβίζεται» ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες και να «επιστρέφει» τη δράση του στην χώρα. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ακουστούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε να αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς. Κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν τις ζωές όλων μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη! Η γενιά μου υποεκπροσωπείται σε όλα τα επίπεδα που λαμβάνονται οι αποφάσεις, έκανα λοιπόν πράξη την πεποίθησή μου ότι μόνο η συμμετοχή και η κοινή δράση σε αγώνες μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητές σας;

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι ο λόγος που αποφάσισα να κατέβω υποψήφιος στις ευρωεκλογές, για να δώσω αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Όμως οι πολίτες που θα με εμπιστευτούν, θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ποιες θα είναι οι ενέργειες μου, από τις πρώτες μου δράσεις είναι να δημιουργήσω μία ανοιχτή πλατφόρμα ώστε να ενημερώνω τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση τι συζητήθηκε στην Ευρώπη, ποια ήταν η δραστηριότητά μου, αλλά και να δέχομαι προτάσεις από τους πολίτες. Μια διαδικτυακή διαβούλευση, ώστε ο μέσος Έλληνας να μην αισθάνεται αποκομμένος από τα πολιτικά τεκταινόμενα, αλλά να του δοθεί μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσει προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον του».

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

«Δεν θεωρώ ότι όλοι είμαστε ειδήμονες σε κάθε πεδίο της κοινωνίας μας. Το πεδίο ερευνών μου, ως ακαδημαϊκός που δρα σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον, είδα από κοντά την Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική πολιτική, την ανάγκη και την ευελιξία που χρειάζεται για να πείσεις και να δημιουργήσεις συμμαχίες.  Στο επίκεντρο της ακαδημαϊκής μου έρευνας βρίσκεται και η πολιτική οικονομία. Αν είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ήθελα να βρίσκομαι σαφώς στην επιτροπή Δημοκρατίας – Θεσμών, την γνωστή λόγω των εξελίξεων του κράτους δικαίου στην Ελλάδα «LIBE». Όμως θα με ενδιέφερε πολύ και η επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης, γιατί βλέποντας από πρώτο χέρι το κράτος της Ολλανδίας και άλλων Δυτικών χωρών, συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει άλλο σύγχρονο κράτος από την Ελλάδα, το οποίο είναι τόσο αστικοποιημένο. Από τις περιοδείες που έχω πάει στην επαρχία, βλέπω παντού ένα αίσθημα εγκατάλειψης, είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να δώσω αγώνες για να αλλάξει».

Τι είναι αυτό που θέλετε και επιζητάτε για τη γενιά που εκπροσωπείτε;

Η δική μου γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Επομένως, αυτή η γενιά θεωρώ ότι πρέπει να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, όπου θα μπορεί χωρίς άγχος για το τι του ξημερώνει, να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Σήμερα με την οξεία στεγαστική κρίση, την υποαμειβόμενη εργασία των νέων, την τρομακτική ακρίβεια, ποιος μπορεί να σκεφτεί να φτιάξει τη δική του οικογένεια, όταν θα πρέπει να δώσει μόνο για το ενοίκιο σχεδόν έναν μισθό; Καραδοκεί δε και η δυσκολία ανεύρεσης μιας αξιοπρεπούς εργασίας στον τομέα σπουδών της νέας γενιάς στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αγγίζει το 25% ανεργίας στους νέους πτυχιούχους, πολλοί από αυτούς -δε- διαθέτουν μεταπτυχιακούς τίτλους και εξαιρετικά βιογραφικά. Για όλα αυτά τα προβλήματα η νέα γενιά θα πρέπει να αγωνιστεί. Και πιστεύω θα το πράξει, το διαπίστωσα κατά τις επισκέψεις μου σε μέρη της χώρας μας, όπου είχα επαφή με πολλούς νέους και φοιτητές που έδειξαν διάθεση να συμμετέχουν και να καταφέρουν να ακουστούν οι ανησυχίες και τα προβλήματα τους».

Η νέα γενιά πιστεύετε ότι θα γυρίσει την πλάτη στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;

«Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν τις ζωές όλων μας, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη! Μόνο η συμμετοχή δημιουργεί προσδοκίες αλλαγών και ανατροπών στη ζωή. Αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει η νέα γενιά να σπάσει την κρούστα της απογοήτευσης και μιας ισοπεδωτικής αντίληψης ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Το στοίχημα της δικής μου γενιάς είναι να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» που υπάρχουν σήμερα. Η ισχυρή συμμετοχή αποτελεί τη μεγάλη απάντηση σε όσους θεωρούν τους νέους ως μια γενιά απολίτικη που κινείται μεταξύ της αποχής και της ψήφου με τη λογική των influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν όχι η νέα γενιά, η γενιά μας, που τώρα πετάει στη ζωή, τότε ποιος θα αγωνιστεί για μια δίκαιη, κοινωνικά αλληλέγγυα κοινωνία;»

Βασίλης Τομπουλίδης (ΚΚΕ)

Ο Βασίλης Τομπουλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Το 2000 εισήχθη στη Νοµική Σχολή του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης. Πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές σπουδές στο Τµήµα Δικαίου των Επιχειρήσεων και Εργασιακού Δικαίου της Νοµικής Σχολής του ΔΠΘ. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης από το 2007. Είναι δηµοτικός σύµβουλος εκλεγµένος µε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήµο Θεσσαλονίκης. Είναι µέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και του Τµήµατος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος σας εκλογές σας 9ης Ιουνίου και τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;

«Όλοι οι υποψήφιοι με το ΚΚΕ μπήκαμε σε αυτήν τη μάχη γιατί στις Ευρωεκλογές κρίνεται η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα, καθώς όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι, έχουν το αποτύπωμα της ΕΕ. Γι’ αυτό ως ΚΚΕ θέλουμε να αποκαλύψουμε και να προειδοποιήσουμε έγκαιρα τον εργαζόμενο λαό για κάθε επίθεση που οργανώνουν σε βάρος του. Να διεκδικήσουμε και να οργανώσουμε μαζί με τον εργαζόμενο λαό την αντεπίθεσή του για την ανατροπή του βάρβαρου εκµεταλλευτικού συστήµατος, για την αποδέσµευση από την ευρωπαϊκή  λυκοσυµµαχία και το ΝΑΤΟ».

Ποιες θα λέγατε ότι είναι οι προτεραιότητές σας;

«Προτεραιότητα μας είναι η παρουσία μας στην Ευρωβουλή να ενισχύει την πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, στην πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, τα σχέδια του κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ. Αυτό έχει εκφραστεί στους αγώνες για αυξήσεις των μισθών, για να σταματήσει η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, πρόσφατα αντίστοιχα στις μεγάλες κινητοποιήσεις των δικηγορικών συλλόγων. Αυτές είναι οι δικές μας προτεραιότητες».

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο έργο του Ευρωκοινοβουλίου;

«Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συμβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο με έναν τρόπο που δεν μπορεί κανείς άλλος. Γιατί είναι οι μόνοι που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ. Αν σκεφτούμε, επίσης, ότι το Ευρωκοινοβούλιο είναι η «βαριά βιομηχανία» των αντιλαϊκών αποφάσεων για την ανάπτυξη και τα κέρδη των λίγων, μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία της παρουσίας των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα δυναμώσει το ελπιδοφόρο ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής και θα ενισχύσει τη μοναδική, οργανωμένη, αξιόμαχη, αγωνιστική δύναμη, που καθημερινά συμβάλλει ώστε να ενισχυθεί η ανασυγκρότηση και αντεπίθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, που μπορεί να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει αντιλαϊκά μέτρα και να έχει κατακτήσεις».

Τι είναι αυτό που θέλετε και επιζητάτε για τη γενιά που εκπροσωπείτε;

«Τόσο εγώ, όσο και όσοι εκπροσωπούμε αυτή τη γενιά στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, επιδιώκουμε να καταφέρουμε η λαϊκή δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται εδώ και μια δεκαετία, να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στους δρόμους του αγώνα και στις κάλπες, ενάντια σε  αυτούς που τσακίζουν τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών, για τα κέρδη των λίγων. Να εκφραστεί με ψήφο στο ΚΚΕ».

Η νέα γενιά πιστεύετε ότι θα γυρίσει την πλάτη στις κάλπες της 9ης Ιουνίου; Αν ναι γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί αυτό;

«Η νέα γενιά μπορεί να κάνει τη διαφορά με τη συμμετοχή της. Το ΚΚΕ καλεί τους νέους και τις νέες να γυρίσουν την πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, όχι με την αποχή που δίνει «λευκή επιταγή» στα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου για περισσότερα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, που θα εφαρμοστούν στη χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ με την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Βελόπουλου και των συμπληρωμάτων τους, αλλά με ουσιαστική ψήφο: Με ψήφο στο ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη που κάνει γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση, επειδή δεν δεσμεύεται από επιχειρηματικούς ομίλους και λόμπι. Αποδεδειγμένα μάχεται εναντίον τους, μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, εκεί που σπουδάζει και ζει η νέα γενιά».

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -