fbpx

Η Νομική Θεσσαλονίκης «ξεσκονίζει» το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών – Οι φιλόδοξοι στόχοι

Ο αριθμός των μαθημάτων μειώνεται σημαντικά, στο πρότυπο εγνωσμένου κύρους Νομικών Σχολών του εξωτερικού, ενώ με τη νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος, μαθήματα όπως εκείνα της νομικής ρητορικής και της διαπραγμάτευσης αποκτούν ορατότητα

Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά

Δείτε επίσης

Η αναμόρφωση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που αναλήφθηκαν κατά τα έτη 2018-2020 για την τροποποίηση ρυθμίσεων σ’ ένα κατά κοινή ομολογία υπερφορτωμένο πρόγραμμα σπουδών, το μεγάλο βήμα έγινε.

Για να γίνει, όμως, το βήμα αυτό, «χρειάστηκαν δύο χρόνια ζυμώσεων από τη νέα Κοσμητεία, μέσω διμερών διαβουλεύσεων, ώστε να ωριμάσει το θέμα και να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της Σχολής, πέντε συνεδριάσεις Συνέλευσης Σχολής τον τελευταίο χρόνο και πολλές συνεδριάσεις -στο μεταξύ- της Κοσμητείας», όπως επισημαίνει στο “NB Daily” ο Παναγιώτης Γκλαβίνης, Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και Κοσμήτορας της Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από την αναμόρφωση, το πρόγραμμα περιλάμβανε συνολικά 50 μαθήματα, εκ των οποίων 37 ήταν υποχρεωτικά και 13 επιλογής. Μετά την αναμόρφωση, ο συνολικός αριθμός μαθημάτων μειώθηκε σε 41, με 31 από αυτά να είναι υποχρεωτικά και 10 επιλογής. Η βασική αυτή αλλαγή είναι «αποκύημα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Νομική ΑΠΘ έναντι των αξιολογητών, κατά την πιστοποίηση του Προγράμματος Σπουδών της, αλλά και της σημαντικής εμπειρίας που είχε συσσωρευτεί από την δεκάχρονη εφαρμογή του προγράμματος σπουδών», σύμφωνα με τον κ. Γκλαβίνη.

Ο Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Παναγιώτης Γκλαβίνης, μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα “Η εκπαίδευση των νομικών στη σύγχρονη εποχή”, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), στην Αθήνα, Τετάρτη13 Μαρτίου 2024. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ενδεικτικό, πλέον, της συγκεκριμένης κατεύθυνσης είναι ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές καλούνται να εξεταστούν σε πέντε μαθήματα ανά εξάμηνο, εν συγκρίσει με τα έξι ή επτά, στα οποία έπρεπε μέχρι πρότινος να εξεταστούν, ενώ και ο φόρτος εργασίας σε εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας μειώνεται σε 20 κατά μέσο όρο, από 25 προηγουμένως.

«Η παγκόσμια τάση ήταν αυτή που μας υπαγόρευσε ότι μειώνοντας τον υπέρμετρο φόρτο εργασίας των φοιτητών θα ανταποκριθούμε στον στόχο της καλύτερης παροχής νομικών σπουδών», σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για να επέλθει η μείωση των μαθημάτων, κρίθηκε σκόπιμη η κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος «Εμπορικό Δίκαιο – Γενικό Μέρος» καθώς και η «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Δικαίου». Περαιτέρω, τα μαθήματα «Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο» και «Διοικητικό Δίκαιο – Φορολογικό Δίκαιο» δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικά, ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές, εφόσον ενδιαφέρονται γι’ αυτά, να τα επιλέξουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Σημαντικές όμως είναι και οι συγχωνεύσεις μαθημάτων, καθώς δύο υποχρεωτικά μαθήματα του Τομέα Εμπορικού Δικαίου, το «Εμπορικό Δίκαιο – Δίκαιο Ανταγωνισμού» και το «Εμπορικό Δίκαιο – Πτωχευτικό και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων», συνδυάζονται σε ένα νέο μάθημα με τίτλο «Εμπορικό Δίκαιο (Δίκαιο Ανταγωνισμού και Πτωχευτικό και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων)». Αντίστοιχα, δύο υποχρεωτικά μαθήματα του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, το «Σύνθεση Αστικού Δικαίου» και το «Σύνθεση Πολιτικής Δικονομίας», συγχωνεύονται στο νέο μάθημα «Σύνθεση Αστικού Δικαίου & Πολιτικής Δικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδευτικές πιστωτικές μονάδες ECTS, το συνολικό πλήθος παραμένει στα 240, ωστόσο, η κατανομή τους έχει αλλάξει. Πριν από την αναμόρφωση, 188 ECTS αντιστοιχούσαν στα υποχρεωτικά μαθήματα και 52 στα μαθήματα επιλογής. Μετά την αναμόρφωση, τα υποχρεωτικά μαθήματα συγκεντρώνουν 190 ECTS, ενώ τα επιλογής 50 ECTS. Για παράδειγμα, στο πρώτο εξάμηνο, το μάθημα της Ιστορίας Δικαίου αυξήθηκε από 4 σε 5 ECTS, ενώ το μάθημα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αυξήθηκε από 5 σε 6 ECTS. Παρόμοιες αλλαγές εντοπίζονται και στα επόμενα εξάμηνα. Στο δεύτερο εξάμηνο, το μάθημα του Οικογενειακού Δικαίου αυξήθηκε από 4 σε 5 ECTS, ενώ στο τρίτο εξάμηνο, το μάθημα του Ποινικού Δικαίου – Ποινολογίας αυξήθηκε από 5 σε 6 ECTS.

«Με τις αλλαγές αυτές δεν θελήσαμε να ανατρέψουμε τη λογική του προγράμματος από άποψη ουσίας, αλλά να επιφέρουμε κάποιες επιμέρους βελτιώσεις, τόσο προς όφελος των γνωστικών αντικειμένων, όσο και των φοιτητών», επισημαίνει ο κ. Γκλαβίνης, τονίζοντας επίσης ότι «το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους και κυρίως τη φοιτητική κοινότητα, η οποία είναι ο βασικός αποδέκτης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». «Φιλοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει, αν συνυπολογιστεί ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων λήφθηκαν υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής», επισημαίνει.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει ειδική κατηγορία μαθημάτων που επιχειρεί να λειάνει τον άκρατο τεχνοκρατισμό, για τον οποίο ενίοτε «κατηγορούνται» οι Νομικές Σχολές της χώρας. Η τέχνη της διαπραγμάτευσης, οι διαπραγματευτικές τεχνικές αλλά και η νομική ρητορική εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών της Θεσσαλονίκης, με στόχο να δώσουν την ευκαιρία στο φοιτητικό κοινό να γνωρίσουν τη νομική επιστήμη από μια διαφορετική οπτική γωνία, και κυρίως να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες από την παράλληλη εφαρμογή των δύο προγραμμάτων σπουδών, το αναμορφωμένο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή από χθες και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές.

Προσαρμοζόμενη στις απαιτήσεις των καιρών και των σαρωτικών αλλαγών που επηρεάζουν – μεταξύ άλλων – και τις νομικές σπουδές, η Νομική της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να προσδεθεί στο άρμα των εξελίξεων, προσφέροντας στις φοιτήτριες και στους φοιτητές της μία άρτια εκπαιδευτική εμπειρία. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για τον ανταγωνισμό των ιδιωτικών Νομικών Σχολών, που με βεβαιότητα θα δημιουργηθούν (και στην πόλη μας) στο άμεσο μέλλον», όπως τέλος επισημαίνει ο Κοσμήτορας της Σχολής.

Βρείτε τον αναμορφωμένο Κανονισμό Προπτυχιακών Σπουδών εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -