Πόσο εύκολο είναι να μυήσει κανείς ένα παιδί σε έννοιες της οικονομικής θεωρίας ; Πόσο ελκυστική μπορεί να είναι σε έναν λιλιπούτειο αναγνώστη μια έκδοση που τονίζει τη σημασία του σωστού προγραμματισμού στα οικονομικά; Στην περίπτωση του παιδικού αναγνώσματος «Ο πάγκος με τις λεμονάδες!» (Deloitte – Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη), οι Κώστας Ρουμπής και ο Γιάννης Καρδίζης επιτυγχάνουν να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Με όχημα μια φανταστική ιστορία παιδικής επιχειρηματικότητας, οι συγγραφείς μεταγγίζουν με απλό και εύληπτο τρόπο, αλλά και με χιούμορ, πολύτιμη γνώση περί τα χρηματοοικονομικά. Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου, το NB Daily συνομίλησε με τον Αντώνη Καρατζά, CEO της Νομικής Βιβλιοθήκης και τον Δημήτρη Κουτσόπουλο, CEO της Deloitte Ελλάδος, οι οποίοι αναλύουν το σκεπτικό «σύλληψής» του.
Πώς συμβαδίζει η έκδοση ενός παιδικού βιβλίου με την έννοια της επιχειρηματικότητας;
Σ΄ έναν κόσμο που κυριαρχείται από την έννοια του χρήματος, είναι εντυπωσιακό ότι η εκπαίδευση για το πώς αυτό λειτουργεί παραμένει σε εμβρυικό στάδιο. Γι’ αυτό η Deloitte και η Νομική Βιβλιοθήκη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού με την έκδοση ενός βιβλίου για την επιχειρηματικότητα που να απευθύνεται σε παιδιά.
Οι συγγραφείς έχουν αναλάβει, ξέρετε, ένα πολύ δύσκολο έργο: να συστήσουν στους μικρούς μας φίλους βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες. Τι είναι επιχειρηματικό σχέδιο; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις; Τι σημαίνει κεφάλαιο και τι δανεισμός; Φτάνουν πολλά παιδιά στο Γυμνάσιο και δε γνωρίζουν έννοιες όπως η φορολογία και η αποταμίευση. Δεν κατανοούν τί εννοούμε όταν μιλάμε για την ξεχωριστή νομική προσωπικότητα των επιχειρηματικών μονάδων.
Συμμερίζεστε την άποψη που συνδέει την παιδική ηλικία με τον τρόπο διαχείρισης του χρήματος στην ενήλικη ζωή;
Είχε κάνει μια σοφή επισήμανση το 2021 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να διαχειριστούν σωστά τα οικονομικά τους. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό δανεισμό, σε χρηματοοικονομικό αποκλεισμό. Τα χρηματοοικονομικά εγγράμματα άτομα είναι λιγότερο ευάλωτα στην εκμετάλλευση ή την εξαπάτηση, λιγότερο επιρρεπή σε υπερβολικό δανεισμό, πιο αποτελεσματικά στον προγραμματισμό συνταξιοδότησης. Συμμετέχουν πιο συχνά στις χρηματοπιστωτικές αγορές και χρησιμοποιούν περισσότερο τη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Όσο καλύτερα θωρακισμένο είναι ένα παιδί με γνώση χρηματοοικονομικής υφής, τόσο περισσότερο διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική ένταξή του, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας και στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Με απλά λόγια: πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα βοηθήσει τα παιδιά, μεγαλώνοντας, να προγραμματίζουν καλύτερα, τα έσοδα και τα έξοδά τους, να παίρνουν αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές τους προεκτάσεις και να εξασφαλίζουν την οικονομική ευημερία τους.
Ποιό είναι το βασικό εργαλείο της αφήγησης στο βιβλίο;
Οι συγγραφείς έχουν εμπνευσθεί μια φανταστική ιστορία παιδικής επιχειρηματικότητας, τον πάγκο με τις λεμονάδες. Οι πρωταγωνιστές είναι παιδιά, ασφαλώς, ο Θοδωρής, η Άννα, η Μέλπω, ο Σπύρος. Με γλώσσα απλή αλλά και με χιούμορ, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες μυούνται στη σύλληψη της Ιδέας Νο 54 «Δροσερές Λεμονάδες στην πλατεία», μιας καλοκαιρινής επιχείρησης. Οι έννοιες, όπως αυτές που αφορούν το «απόθεμα» ή τον «προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων», παρεισφρέουν στην αφήγηση με παραδείγματα, με ζωντάνια που επιτρέπει την εμπέδωσή τους.
Ο Θοδωρής Τιμπιλής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην εικονογράφηση, γεμίζοντας με χρώμα και παιδικές φιγούρες το βιβλίο. Όλοι οι συντελεστές της έκδοσης είναι ένας κι ένας, την επιμέλεια της σειράς έχει εξάλλου η Μαρίζα ντε Κάστρο. Να προσθέσουμε ότι στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν παιχνίδια, σταυρόλεξο και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, καθώς και Γλωσσάρι βασικών εννοιών.
Νομίζουμε ότι οι ανήλικοι αναγνώστες του συγκεκριμένου βιβλίου έχουν μεγάλες πιθανότητες να ενισχύσουν τη φυσική ροπή τους, τη φυσική ροπή των παιδιών, στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και να εξερευνήσουν αργότερα την επιστήμη της Οικονομίας.
Η ταυτότητα των συγγραφέων
Kωνσταντίνος Ρουμπής
Είναι πατέρας τριών παιδιών, δικηγόρος και Partner στο φορολογικό τμήμα της Deloitte στην Ελλάδα. Έχει περάσει άπειρες ώρες διαβάζοντας παιδικά παραμύθια στα παιδιά του. Από μικρός συνήθιζε να καταγράφει τις σκέψεις του σε χαρτί, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτός ο λόγος που ασχολήθηκε με το δίκαιο και τη φορολογία!
Γιάννης Καρδίζης
Μεγαλωμένος σε μια αγαπημένη πολύτεκνη οικογένεια, πάντα τον ενθουσίαζε η επικοινωνία με τα μικρά παιδιά και τους νέους. Director στην Οικονομική Διεύθυνση της Deloitte και πατέρας 3 παιδιών σήμερα ο ίδιος, δεν αρκείται μόνο στην άσκηση τυο επαγγέλματός του, αλλά εξακολουθεί να μιλά τη «γλώσσα των παιδιών», σε μικρούς και μεγάλους, μεταδίδοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του μέσα από ιστορίες και παιχνίδια!
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Ο πάγκος με τις λεμονάδες