Καθώς το 2024 φτάνει στο τέλος του, γίνεται σαφές πως ήταν μια χρονιά γεμάτη εξελίξεις στον κόσμο της Δικαιοσύνης: γίναμε παρατηρητές σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Το φετινό κινηματογραφικό τοπίο υπήρξε εξίσου πλούσιο και πολυσύνθετο, με πληθώρα ταινιών να θίγουν τη θεματική του Δικαίου. Από δικαστικά δράματα που εγείρουν κρίσιμα ηθικά διλήμματα, μέχρι ντοκιμαντέρ που φωτίζουν τις προκλήσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, το 2024 ήταν μια χρονιά που έφερε στο προσκήνιο τη βαθύτερη σύνδεση της Δικαιοσύνης με την Τέχνη. Το NB Daily παρακολούθησε σημαντικά έργα από όλον το κόσμο και σας παρουσιάζει αυτά που ξεχώρισε για το μήνυμα και την αφήγηση τους.
Tack (Ελλάδα)
Το ντοκιμαντέρ της Βάνιας Τέρνερ παρακολουθεί την πορεία της πρώτης δίκης του Ελληνικού #metoο, αναδεικνύοντας τα εμπόδια που συναντούν τα θύματα στον σκληρό αγώνα προς την δικαίωση. Η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, που πυροδότησε το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα, δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή. Σε μια δίκη-ορόσημο, η Σοφία στέκεται στο πλευρό της Αμαλίας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον όταν ήταν παιδί.
Ο σπόρος της ιερής συκιάς (Ιράν)
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών απέσπασε η καταγγελτική ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ο οποίος αφού κατάφερε να γυρίσει το έργο κρυφά στην χώρα του, μετά την προβολή της ταινίας καταδικάστηκε σε οκταετή ποινή φυλάκισης από το Ιρανικό καθεστώς. Στο έργο παρακολουθούμε έναν δικαστικό ερευνητή να προσπαθεί να διαχειριστεί την παράνοια και την πολιτική αναταραχή που κυριαρχούν στην Τεχεράνη. Φτάνει, όμως, στα όριά του, όταν διαπιστώνει πως το όπλο του λείπει, και τότε στρέφει την οργή του εις βάρος της συζύγου και των παιδιών του, εφαρμόζοντας δρακόντεια μέτρα υποταγής στις εντολές του.
Junior #2 (ΗΠΑ)
O Clint Eastwood επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη με ένα συναρπαστικό δικαστικό θρίλερ. Το έργο αφορά έναν ένορκο ο οποίος συμμετέχει στην πολύκροτη δίκη μιας άγριας δολοφονίας. Καθώς προχωρά η νομική διαδικασία, ο άντρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα που τον κινητοποιεί να επηρεάσει τους συναδέλφους του με δόλιο τρόπο, χωρίς να είναι βέβαιο εάν ο κατηγορούμενος θα αθωωθεί ή όχι.
Artificial Justice (Ισπανία)
To νέο πολιτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Simón Casal αναθερμαίνει την συζήτηση για τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης στο πεδίο της Δικαιοσύνης. Στο εγγύς μέλλον, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει τους δικαστές με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, δεσμευόμενη να αυτοματοποιήσει αποτελεσματικά και να αποπολιτικοποιήσει το δικαστικό σύστημα. Η Κάρμεν Κόστα, διακεκριμένη δικαστής, έχει προσκληθεί να αξιολογήσει αυτή τη νέα διαδικασία. Ωστόσο, όταν ο δημιουργός του λογισμικού βρίσκεται νεκρός, συνειδητοποιεί ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι θα πρέπει να πολεμήσει τα ισχυρά συμφέροντα που «παίζουν» στα υψηλότερα κλιμάκια του κράτους.
Αδέσποτα κορμιά (Ελλάδα)
Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου αποτελεί ντοκιμαντέρ που λαμβάνει την μορφή road movie, με πολιτικές και νομικές προεκτάσεις. Η Μαλτέζα Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δε θέλει να γίνει μητέρα. Η Ιταλίδα Κατερίνα θέλει, αλλά δεν μπορεί. H Ελληνίδα Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία, αντίστοιχα, δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους. Τα Αδέσποτα κορμιά εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς, να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι απαραίτητα να ζήσεις, ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.
Daughters (ΗΠΑ)
Οι Natalie Rae και Angela Patton παρουσιάζουν ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ για το πως δοκιμάζονται οι οικογενειακοί δεσμοί από τα αντίξοα εμπόδια του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης. Τέσσερα νεαρά κορίτσια προετοιμάζονται για έναν ξεχωριστό χορό μπαμπά-κόρης με τους φυλακισμένους πατεράδες τους, στο πλαίσιο ενός μοναδικού προγράμματος πατρότητας σε φυλακή της Ουάσινγκτον. Για τα περισσότερα κορίτσια, ο χορός θα είναι η μοναδική φορά που θα μπορέσουν να αγγίξουν ή να αγκαλιάσουν τους πατεράδες τους, κατά τη διάρκεια της έκτισης των ποινών τους, μερικές από τις οποίες φτάνουν τα 20 χρόνια. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει στους θεατές εκτεταμένη ματιά, όχι μόνο στο πώς προετοιμάστηκαν για τον χορό τους, αλλά και πώς συμβαδίζουν μαζί τους όσο αυτοί βρίσκονται στη φυλακή σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο.