Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, καθώς τέτοια μέρα το 2003, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.
Μάστιγα διεθνής, με συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, η διαφθορά δείχνει άτρωτη σήμερα: Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς είναι τουλάχιστον 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια το 5% του παγκόσμιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Σύμφωνα, δε, με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πληρώνουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια δωροδοκίας κάθε χρόνο.
«Κλέβει από τις κοινωνίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη από τους φυσικούς τους πόρους», έχει τονίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
«Κλέβει από τις κοινωνίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και τα κράτη από τους φυσικούς τους πόρους», έχει τονίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. «Υπονομεύει το κράτος δικαίου και υποκινεί εγκλήματα όπως η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων. Η φοροδιαφυγή, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλες παράνομες ροές αποσπούν πόρους που χρειάζονται για την αειφόρο ανάπτυξη».
Τι μπορεί, επιτέλους, να την τιθασεύσει; Στην πράξη, μόνον η διαφάνεια, ο έλεγχος, η πρόσβαση των πολιτών αλλά και των ελεγκτικών αρχών σε πηγές, ονόματα, λίστες με στοιχεία εκτιμάται ότι μπορεί να επιφέρει πλήγμα κατά του φαινομένου. Για ακόμη μια φορά, όμως, τα πράγματα δεν είναι απλά, ιδίως μετά την επέλαση της Τεχνολογίας, ενθαρρύνοντας πολλές φορές κουλτούρα ατιμωρησίας. Η μόνη απάντηση ίσως είναι το να επαναλάβουμε, και να εμπεδώσουμε, τη ρήση του Αντόνιο Γκουτέρες: «Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ας πάρουμε θέση για ακεραιότητα».
Δείτε συναφή βιβλιογραφία εδώ.