fbpx

Απορρίφθηκε η αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά ερευνητών δημοσιογράφων

Το δικαστήριο, μειοψηφήσαντος του προέδρου της έδρας, έκρινε ότι τα δημοσιεύματα κινήθηκαν στο πλαίσιο του δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και δεν είχαν κακόβουλη πρόθεση κατά του κ. Δημητριάδη

Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό
Χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτό

Δείτε επίσης

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε κατά πλειοψηφία την αγωγή που είχε καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Η υπόθεση αφορούσε δημοσιεύματα σχετικά με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και τη φερόμενη εμπλοκή του κ. Δημητριάδη στο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως “νίκη” για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Το δικαστήριο, μειοψηφήσαντος του προέδρου της έδρας, έκρινε ότι τα δημοσιεύματα κινήθηκαν στο πλαίσιο του δικαιολογημένου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος και δεν είχαν κακόβουλη πρόθεση κατά του κ. Δημητριάδη. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των δικαστών αναγνώρισε ότι οι συντάκτες των άρθρων δεν υπερέβησαν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσιάζοντας τα γεγονότα με ακρίβεια και αποφεύγοντας κάθε υπαινιγμό ή εξύβριση.

Η απόφαση υποστηρίχθηκε με αναφορές στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), τονίζοντας πως τα όρια της κριτικής για πολιτικά και δημόσια πρόσωπα είναι πιο διευρυμένα σε τέτοιες περιπτώσεις. Το δικαστήριο κατέληξε ότι το άδικο της δυσφήμισης αίρεται λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα του δημοσιεύματος και της πολιτικής θέσης που κατείχε ο κ. Δημητριάδης.

Σχετικά με τις αναφορές για εμπλοκή του κ. Δημητριάδη με εταιρίες που σχετίζονταν με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι τα δημοσιεύματα βασίστηκαν σε αληθείς επιχειρηματικές μεταβιβάσεις, που προέκυψαν από δημοσιογραφική έρευνα. Σημείωσε επίσης ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων στο ακροατήριο δεν παρείχαν νέα στοιχεία που να ενισχύουν τους ισχυρισμούς του ενάγοντα. Αντίθετα, η μαρτυρία του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου ενίσχυσαν την άποψη πως τα δημοσιεύματα δεν παραβίασαν τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -