«Τα εισοδήματά μας δεν είναι τεκμαρτά. Αυτό το Νομοσχέδιο θα μείνει στα Χαρτιά», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το φορολογικό, που οργάνωσε σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίόυ, στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή, η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων. με μαζική συμμετοχή δικηγόρων από όλη την Ελλάδα.
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του αγώνα των δικηγόρων.
Μιλώντας στην συγκέντρωση ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε:
«Είμαστε εδώ σήμερα πιο πολλοί, πιο δυναμικά, πιο μαζικά, με πιο στεντόρεια κραυγή αγώνα και αγωνίας για να απευθυνθούμε και από δω.
– Σ’ αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε να αλλάξουμε επάγγελμα.
– Σ’ αυτούς που δεν έχουν δουλέψει μια μέρα στη ζωή τους και σιτίζονται από το Κυβερνητικό Πρυτανείο και από τους φόρους μας.
– Σ’ αυτούς που δεν έχουν νιώσει την αγωνία του ελεύθερου επαγγελματία αν θα βγάλει το μήνα, αν θα μπει μέσα, πως θα διαβιώσει αυτός και η οικογένειά του.
– Σ’ αυτούς που κάποτε μας έλεγαν έντιμους και τώρα συλλήβδην φοροφυγάδες.
– Σ’ αυτούς που επιχείρησαν να τσαλακώσουν την αξιοπρέπειά μας.
– Σ’ αυτούς που περιφέρουν το πολιτικό τους σαρκίο από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση για έναν υπουργικό θώκο.
– Στα παιδιά του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν ιδρώσει για το μεροκάματο ποτέ, εί μη μόνο στα γυμναστήρια και στις παραλίες.
– Σ’ αυτούς που λένε από τη μια ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και όποιος θέλει να ζητήσει έλεγχο – λες κι ο έλεγχος είναι πρόσκληση σε γάμο – κι από την άλλη δηλώνουν ότι πρώτα θα πληρώσουμε με βάση το τεκμήριο και μετά από χρόνια θα έρθει ο έλεγχος ρίχνοντάς μας βορά στη φορολογική γραφειοκρατία.
– Σ’ αυτούς που θεωρούν φοροφυγάδες τους 13.000 δικηγόρους που δηλώνουν για έδρα το σπίτι τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι και κοινόχρηστα.
– Σ’ αυτούς που θεωρούν φοροφυγάδες το 1/3 των ελευθέρων επαγγελματιών που είναι σε ρύθμιση 120 δόσεων σε ΕΦΚΑ, Δ.Ο.Υ.
– Στους ντελιβεράδες της κάθε λογής εξουσίας και αναδιανομείς του πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.
– Σ’ αυτούς που ενώ ξεζουμίζουν φορολογικά τη μεσαία τάξη, στον ίδιο νόμο μειώνουν στο μισό το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.
– Σ’ αυτούς που άλλα μας έταζαν προεκλογικά, λοιδορώντας τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα αιφνίδια ζήλευσαν τα επιτεύγματά του και φέρνουν μια νέα πιο βάρβαρη φοροκαταιγίδα σε βάρος πιο πολλών από όσους αυτός.
– Σ’ αυτούς που καπηλεύτηκαν την εμπιστοσύνη μας για να πάνε στα βουλευτικά έδρανα και στα υπουργικά γραφεία.
Τους λέμε και τους φωνάζουμε:
Δεν θα ξεμπερδέψουνε εύκολα με μας, γιατί είμαστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
Δεν θα μας διώξουν από τα γραφεία, τα μαγαζιά και τις δουλειές μας, αλλά θα τους διώξουμε εμείς από τη Βουλή και τα Υπουργεία τους, όπως κάναμε με τους προκατόχους τους.
Δεν ορρωδούμε μπροστά στην προπαγάνδα των προθύμων κονδυλοφόρων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που έχουν βαλθεί να μας χτυπάνε και να παραπληροφορούν τον κόσμο. Η διαβολή και η στοχοποίησή μας από αυτούς μας πορώνει και μας πεισμώνει ακόμα πιο πολύ.
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους και απέναντί τους, στους δρόμους, στους κοινωνικούς αγώνες, στους χώρους δουλειάς και ζωής μας στα Δικαστήρια, όπως το 2019 στις ΚΑΛΠΕΣ, θα μας βρίσκουν ΠΑΝΤΟΥ.
»Τα όνειρά μας ας γίνουν Εφιάλτες τους,
Ο αγώνας μας για επιβίωση και αξιοπρέπεια τροχοπέδη στην αλαζονεία και τον αυταρχισμό τους.
Οι αγωνίες μας εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Τα οράματά μας και οι ελπίδες μας έχουν ψυχή. Δεν βγαίνουν στον πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε παρτίδα ακόμα μα ούτε η πατρίδα μας έσκυψε ποτέ σε κανένα κόμμα.
Κι όπως λέει ο ποιητής:
Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε την ελευθερία – ελευθερία, την ενοχή – ενοχή, με το πείσμα ενός τρελού που γράφει στον τοίχο το όνομά του με τα νύχια.
Δεν ρωτάμε αν νικάμε ή αν χάνουμε / Πολεμάμε» .
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του αγώνα των δικηγόρων.
Η ακρόαση στη Βουλή
Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μήνας κινητοποιήσεων (αφετηρία της αποχής των δικηγόρων ήταν η 16η Νοεμβρίου), πλην όμως ορατή διέξοδος δεν υπάρχει. Χθες, μάχη διεξήχθη κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό. Ο Δ. Βερβεσός, χαρακτήρισε μεταξύ άλλων αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ.
«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;». ανέφερε ο Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος.
«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. «Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», είπε ο ίδιος.
Πρόσθεσε δε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, «γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται -ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα- με τον μισθωτό.
Παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.
«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.
«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».
Στα νέα φορολογικά μέτρα αντιδρούν οι εξής φορείς:
Γενική Συνομοσπονδία, Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ),
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ),
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών,
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία,
Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ),
Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας,
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος,
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών,
Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος,
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Η έρευνα της Opinion Poll
Σημαία των αντιδράσεων έχει γίνει έρευνα της Opinion Poll, για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με την οποία (μεταξύ άλλων) το 70.8% θεωρεί ότι με τη φορολογική Μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ το 25.9% έχει αντίθετη άποψη.
Το 84.1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (83.6% και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
Το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων , με το 47.6% να έχει αντίθετη άποψη (50.5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).
Οι δικηγόροι και οι θέσεις της Ολομέλειας
Αρνούμενη τη λογική που θέλει τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων ως «φοροφυγάδες», η Ολομέλεια διατυπώνει στον αντίποδα τις θέσεις της για την ενίσχυση του κλάδου:
Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια.
Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες.
Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ.
Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου.
Επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στο σύνολό τους, ζητούν την απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων, τονίζοντας ότι «αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας τόσο για την ύπαρξή μας όσο και την αξιοπρέπειά μας και ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο».