Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 25 Μαρτίου, έρευνες μη συμμόρφωσης για την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, την Apple και τη Meta βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές.
Η πράξη για τις ψηφιακές αγορές (DMA) αποτελεί νομοθεσία ορόσημο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού στον ψηφιακό χώρο. Οι εταιρείες με δεσπόζουσα θέση σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας του διαδικτύου, όπως αυτές που ερευνήθηκαν, θεωρούνται ρυθμιστές πρόσβασης και πρέπει να ενεργούν κατά τρόπο που δεν εμποδίζει τον ανταγωνισμό.
«Υποψιαζόμαστε ότι οι τρεις εταιρείες δεν συμμορφώνονται πλήρως με την DMA», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στους κανόνες καθοδήγησης στο Google Play και στην Αναζήτηση Google, στις πολιτικές του App Store της Apple, στην οθόνη επιλογών καθώς και στο μοντέλο «πληρωμής ή συναίνεσης» της Meta.
Η Επιτροπή βρίσκεται επίσης σε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις πρακτικές κατάταξης της Amazon και τη νέα δομή τελών της Apple για εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών.
Την περασμένη εβδομάδα υπενθυμίζεται ότι στην Ουάσιγκτον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε αγωγή σε βάρος της Apple για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας με πρακτικές που είχαν ως στόχο να διατηρήσουν τους πελάτες εξαρτημένους από τα iPhone τους και λιγότερο πιθανό να στραφούν σε μια ανταγωνιστική συσκευή.
Στο πλαίσιο των ερευνών, η Alphabet, η Apple και η Meta θα κληθούν πλέον να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες στις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Οι εταιρείες δήλωσαν ότι έκαναν αλλαγές για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
Σημειώνεται ότι, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών κάθε εταιρείας.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Δίκαιο Ελεύθερου Ανταγωνισμού
Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Digital Services Act (DSA) & Digital Markets Act (DMA)
Δείτε το σχετικό Σεμινάριο: Αγωγές αποζημίωσης για παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού