fbpx

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυξήθηκε η συνεργασία με τα εθνικά κοινοβούλια το 2023

Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
Χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Δείτε επίσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τις σχέσεις με τα εθνικά κοινοβούλια και την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας το 2023. Η έκθεση επισημαίνει ότι το 2023 τα εθνικά κοινοβούλια εξέδωσαν συνολικά 402 γραπτές γνώμες προς την Επιτροπή, αριθμός αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το 2022, που καταδεικνύει την αυξημένη συμμετοχή των κοινοβουλίων στον πολιτικό διάλογο με την Επιτροπή. Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά κοινοβούλια συνέχισαν τις επαφές τους με την Επιτροπή σχετικά με πολιτικές όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και η προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Τα εθνικά κοινοβούλια έδωσαν επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2023, το οποίο ήταν το έγγραφο που δέχτηκε τις περισσότερες παρατηρήσεις, καθώς και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τον προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Ένωσης, τη διεύρυνση, τη μετανάστευση και την ασφάλεια. 

Συνολικά 22 αιτιολογημένες γνώμες των εθνικών κοινοβουλίων επισήμαναν εικαζόμενες παραβιάσεις της αρχής της επικουρικότητας σε προτάσεις της Επιτροπής. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν κατά ένα τρίτο μικρότερος από τις 32 αιτιολογημένες γνώμες που ελήφθησαν το 2022, αριθμός που συμβαδίζει με μακροπρόθεσμη πτωτική τάση για το θέμα αυτό.  

Σύμφωνα με την έκθεση, τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων πραγματοποίησαν 127 συνεδριάσεις με τα εθνικά κοινοβούλια. Η έκθεση εξηγεί τις αλλαγές που έχουν εφαρμόσει αρκετά εθνικά κοινοβούλια ώστε να ενημερώνονται νωρίτερα και καλύτερα σχετικά με τις πολιτικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το πώς μπορούν να διατυπώνουν αποτελεσματικότερα τις απόψεις τους. Ομοίως, η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένα εθνικά κοινοβούλια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον πολιτικό διάλογο με καινοτόμους τρόπους. Για παράδειγμα, ένα κοινοβούλιο εξέδωσε διάφορες γνώμες σχετικά με την ίδια πρόταση σε διαφορετικά στάδια της νομοθετικής διαδικασίας, ενώ άλλα κοινοβούλια εξέδωσαν κοινές γνώμες για να επηρεάσουν συλλογικά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην τελική τους φάση. Από τα παραπάνω διαφαίνονται οι στρατηγικές δυνατότητες και η ευελιξία που προσφέρει ο διάλογος μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και της Επιτροπής. 

Δείτε την έκθεση εδώ

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πρόσφατες αναρτήσεις

- Διαφήμιση -