Από την 1η Σεπτεμβρίου (εκτός εάν υπάρξει παράταση), η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα πρόκειται να αλλάξει σημαντικά με την εφαρμογή των νέων κανόνων για τη «χρυσή βίζα», που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση ως μέρος των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής. Μέχρι να αυξηθεί το κατώτατο όριο επένδυσης από τα 250.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές προσπαθούν να ολοκληρώσουν συμφωνίες για διάφορα ακίνητα, όπως ημιτελείς κατασκευές, παλαιές μονοκατοικίες, ή μεγαλύτερα ακίνητα που δεν είναι πλέον κερδοφόρα ως μισθώσεις λόγω παλαιότητας.
Μέσα σε λίγες μέρες, το πρόγραμμα της χρυσής βίζας θα γίνει ακριβότερο, καθώς το όριο επένδυσης για την απόκτηση ακινήτου σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων τουριστικών νησιών θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ, καθιστώντας την αγορά ακινήτων λιγότερο προσιτή. Στην τρέχουσα μεταβατική περίοδο, δύο τάσεις κυριαρχούν στην αγορά: αφενός, οι πωλήσεις ακινήτων χαμηλότερης αξίας μέσω μεσιτικών γραφείων σε ξένους αγοραστές, κυρίως από Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΠΑ, και αφετέρου, η προσπάθεια ολοκλήρωσης ημιτελών ή ανακαινισμένων ακινήτων από κατασκευαστικές εταιρείες για να τα προσφέρουν στη συνέχεια μέσω του προγράμματος χρυσής βίζας. Οι τελευταίες περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκες και δαπανηρές, καθώς περιλαμβάνουν κόστη ανακατασκευής και προμήθειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Golden Visa: Ποιες αλλαγές επιφέρει ο νέος νόμος 5100/2024Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει από την άνοιξη ένα νέο πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa). Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στις περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και σε νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, η ελάχιστη αξία ακινήτου για την απόκτηση βίζας αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές, το όριο είναι 400.000 ευρώ για ένα ακίνητο τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιπλέον, για κτίρια που αλλάζουν χρήση ή για επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια, το όριο παραμένει στις 250.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, με τις επενδύσεις να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι τα κεφάλαια που εισήλθαν στη χώρα μέσω του προγράμματος ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ, με τις αιτήσεις να φθάνουν τις 8.516 και τις εγκρίσεις να ανέρχονται στις 1.802.