Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς για την πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας στα ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα των κεντρικών κυβερνήσεων, ιδίως όσον αφορά τις πιέσεις και τις επαφές με τρίτους, και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πλήρη και άμεση εφαρμογή όλων των συστάσεων της GRECO.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, η GRECO εκφράζει την ανησυχία της για την αργή εφαρμογή των συστάσεών της σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ των βουλευτών, σε σύγκριση με άλλες επαγγελματικές ομάδες. Υπογραμμίζει επίσης ότι αρκετά δικαστικά συστήματα πρέπει να μεταρρυθμιστούν περαιτέρω για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των δικαστών και των εισαγγελέων και να ενισχυθούν οι κανόνες ακεραιότητας που εφαρμόζονται σε αυτούς.
Όσον αφορά τον 5ο γύρο αξιολόγησής της, ο οποίος επικεντρώνεται στην πρόληψη της διαφθοράς και την προώθηση της ακεραιότητας μεταξύ των ανώτατων εκτελεστικών λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, τα ευρήματα της GRECO δείχνουν ότι η διαφάνεια, η εποπτεία και η λογοδοσία παραμένουν σε κίνδυνο.
Ο πρόεδρος της GRECO, Marin Mrčela, δήλωσε: «Δεν υπάρχει διαφάνεια χωρίς λογοδοσία, καθώς η ατιμωρησία επιτείνει τον κίνδυνο διαφθοράς και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού. Απαιτούνται περισσότερες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων διαφθοράς που σχετίζονται με τα ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα, ιδίως όσον αφορά τις επαφές με τρίτους και τους λομπίστες. Τα άτομα με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα».
Η GRECO θεωρεί ότι τα κράτη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα θεσμικά και νομοθετικά τους πλαίσια ακεραιότητας εφαρμόζονται πλήρως και άμεσα όχι μόνο στους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και στους υπουργούς, τους πολιτικούς τους συμβούλους και άλλους πολιτικά διορισμένους υπαλλήλους. Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, η θέσπιση και εφαρμογή κωδίκων δεοντολογίας, η διαχείριση των συγκρούσεων συμφερόντων και του lobbying, καθώς και η παρακολούθηση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων.
Δείτε τη σχετική Έκδοση: Η Διαφθορά και η καταπολέμησή της