Γνωρίζουν πώς να αγορεύουν. Κι ο ρόλος τους στο δικαστήριο απαιτεί στοιχεία θεατρικότητας. Η Νομική δεν είναι όμως δραματική τέχνη. Ως εκ τούτου το εγχείρημα έχει εκ της φύσεως του ενδιαφέρον. Μπορείτε να το απολαύσετε την 25η Μαρτίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Φίλων Μουσικής Μ1): το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων και την Ένωση Ελλήνων Νομικών e-Θέμις, παρουσιάζει το θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου «Η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγιάννη.
Μετά την θριαμβευτική επιτυχία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (7.10.2021), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22.3.2022) και στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου (9.7.2022), η ιστορική «Δίκη» του Γέρου του Μοριά έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της ιστορικής – πολιτικής και νομικής σημασίας της δίκης των Θ. Κολοκοτρώνη και Δ. Πλαπούτα που κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά του Βασιλέως. Πρόκειται για την πρώτη «μεγάλη» δίκη της νεότερης Ελλάδας που διεξήχθη στο Βουλευτικόν του Ναυπλίου και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Η δίκη προσφέρεται για διαχρονικό προβληματισμό σχετικά με την φυσιογνωμία του νεωτερικού ελληνικού κράτους, τα κομματικά πάθη που διχάζουν, τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, αλλά και τις παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην απονομή της δικαιοσύνης. Η θεατρική παράσταση αναδεικνύει τη δύναμη του δικανικού λόγου και της ελεύθερης συνείδησης, συνάμα, δε, διασαλπίζει το μήνυμα της ενότητας στη μακρά πορεία για την εθνική ολοκλήρωση.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι δικηγόροι:
Ηλίας Αναγνωστόπουλος (Παναγής-Μαρίνος Βαλσαμάκης, συνήγορος υπερασπίσεως Θ. Κολοκοτρώνη), Δημήτρης Βαλάσης (Εδουάρδος Μάσσων, Επίτροπος της Επικρατείας), Δημήτρης Γκαβέλας (δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης), Νικόλας Ιωάννου (δικαστής Δημήτριος Σούτσος), Περικλής Κοντόγγονας (Χριστόδουλος Κλονάρης, συνήγορος υπερασπίσεως Δ. Πλαπούτα), Παναγιώτης Πετρόπουλος (δικαστής Φωκάς Φραγκούλης), Γιώργος Πυρομάλλης (Αναστάσιος Πολυζωίδης, Πρόεδρος του Δικαστηρίου), Βασίλης Χειρδάρης (δικαστής Ανδρέας Βούλγαρης), Παναγιώτης Χριστόπουλος (Υπουργός Δικαιοσύνης Κων/νος Σχινάς), Στράτος Νικολούδης (Γραμματέας), Σταύρος Κατσίπης (Μάρτυρας), Γιώργος Κόσσυφας (Μάρτυρας), Απόστολος Κούρτης (Μάρτυρας), Στρατής Κρητικός (Μάρτυρας), Χρήστος Μαγουλάς (Μάρτυρας), Παντελής Μπράτης (Μάρτυρας), Κωνσταντίνα Ακρίδα (Χορός), Ιωάννα Βαρχαλαμά (Χορός), Ελίνα Γεωργίλη (Χορός), Στεφανία Γιαννακολουκά (Χορός), Έλια Κοτσώνη (Χορός), Άννα Μπασιάκου (Χορός), Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους (Χορός), Λυδία Πολυζώη (Χορός) Κέρυ Σαπουντζή (Χορός), Βασιλική Σισμανίδου (Χορός), Ελεονώρα Φρατζεσκάκη (Χορός), Δήμητρα Χρυσαΐτη (Χορός).
Στην παράσταση συμμετέχει ο Γρηγόρης Βαλτινός. Τραγουδά η Βερόνικα Δαβάκη. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα κοστούμια υπογράφει η ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη, ενώ την επιμέλεια κίνησης έχει κάνει ο Σταύρος Λίτινας.
Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχαν ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, νυν Πρόεδρος της Ένωσης και Καθηγητής στη Νομική Σχολή Αθηνών, ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις και Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δικηγόρος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, καθώς και ο Αριστείδης Χατζής, Δικηγόρος, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ – ο ίδιος είχε παράλληλα και ρόλο επιστημονικού συμβούλου.